Печалбата на водещата германска компания за спортно облекло "Адидас" се повиши рязко през второто тримесечие благодарение на солиден растеж на приходите в ключови пазари като тези в Северна Америка и Китай, където комбинираните продажби на марките ѝ Adidas и Reebok нараснаха с двуцифрени числа.

Германската компания обяви, че нетната печалба от продължаващи операции се е повишила с 20% до 418 млн. евро, надвишавайки осредните очаквания за печалба в размер на 387 млн. евро. Оперативната печалба за второто тримесечие пък достигна 592 млн. евро.

Продажбите на голямата компания за спортно облекло и артикули се повишиха с 10% до 5,3 млрд. евро от 5,04 млрд. евро година по-рано при очаквания за по-скромен растеж с 8%, като само в рамките на Северна Америка продажбите нараснаха с 18% до 1,08 млрд. евро, а в Китай - с цели 27 на сто.

Компанията отбеляза, че нейните маркетингови разходи са се повишили през второто тримесечие с 14% най-вече в резултат на бизнес активността, свързана със Световното първенство по футбол, което се проведе в Русия.

"Адидас" потвърди финансовите си прогнози за цялата 2018-а година и продължава да очаква, че продажбите ще нараснат с около 10 на сто спрямо предишната година.

"С оглед на досегашните финансови резултати, ние оставаме стабилно на пътя да постигнем като заложените от нас цели за 2018-а година, така и дългосрочните цели до 2020-а година", заяви главният изпълнителен директор на "Адидас" Каспер Ростед.

Акциите на "Адидас" поскъпват с над 2% на извънборсовия пазар преди старта на реалната европейска търговия, като от началото на годината те вече поскъпна с 14 на сто.