Допълването на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е единственият начин да се прибегне към реални реформи в държавната енергетиката към момента. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков по повод искането БЕХ да се ръководи от двама изпълнителни директори, а бордът му да бъде увеличен от 5 на 9 души, предаде БТА.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) обаче смята, че в управата на БЕХ се извършва "враждебно превземане".

Искането за промяна в ръководството е внесено за вписване в Търговския регистър от енергийното министерство. От приложените документи става ясно, че втори изпълнителен директор на БЕХ, заедно със сегашния Валентин Николов, ще е Иван Андреев.

През юли Андрей Живков направи опит да бъде сменен бордът на БЕХ. Този опит бе спрян и делото е висящо в съда с неясна перспектива кога ще се гледа, припомни служебният министър. Това е причината за промяната в борда на директорите на БЕХ.


Епизод от сагата "Живков - Николов"

В последните дни на юли (на 27-ми) министър Живков набеди отстраненото ръководство на енергийния холдинг в "дълбока некомпетентност" и в нарочен опит за дестабилизиране на енергийната система в България. Това той направи след изказвания на отстранения (към оня момент, а вече не) изпълнителен директор Валентин Николов за възможна  предсрочна изискуемост по облигационни емисии. И подчерта, че до смяната ръководството на БЕХ трябва да изпълнява задълженията си.

На следващия ден Валентин Николов заяви по bTV, че ако се беше съобразил със заповедта за уволнение, това е щяло да доведе до катастрофа на стойност 550 млн., защото нямало да има кой да подпише за плащането (към облигационерите).

И министър Живков му позволил да подписва.


Сега Живков отбеляза, че с допълването на борда отговорността в БЕХ ще е споделена, така че "да има контрол върху нещата, които се случват или не се случват там". Министърът изтъкна, че ще изиска от новите членове в рамките на няколко седмици да представят програма, която новият борд ще следва, както и реформи, които биха могли да се случат в БЕХ.

Намерението е дружествата от холдинга да станат по-ефективни и БЕХ да покаже визия за това как ще се включи в бъдещето развитие на зелената сделка на територията на България.

По-рано днес програмният директор и главен икономист на ЦИД Руслан Стефанов определи пред БНР като "социален експеримент" промяната в управата на холдинга.

"Не е проблемът в броя (на управителното тяло). Проблемът е в това, че очевидно новият борд е враждебно настроен към предходния", коментира Стефанов. По думите му е налице схватка, "номер, с който да се отстрани старото ръководство".

"Липсата на информация защо се прави - каква е идеята, каква е стратегията, какво следва оттук насетне, кои ще са важните стъпки, поради които се налага да се стигне до такова враждебно "превземане" на борда на най-голямото държавно предприятие, прави нещата проблематични", отбеляза Руслан Стефанов.

Валентин Николов vs. Иван Андреев

В началото на април стана известно, че двама бивши изпълнителни директори на АЕЦ "Козлодуй" са одобрени за членове на Съвета на директорите на БЕХ - именно Валентин Николов и Иван Андреев.

Николов премина трите етапа на конкурсната процедура, след като се отказа от депутатското си място в ГЕРБ. През годините назад Николов е бил шеф на АЕЦ "Козлодуй", заместник-енергиен министър и е участвал в борда на директорите на холдинга.

Иван Андреев пък е специалист от ядрената сфера и също бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй".

Тогава изборът падна върху Валентин Николов.

Сега обаче изпълнителни директори ще са и двамата.