4 дъщерни компании на фалиралия британски туроператор "Томас Кук" в Европа - в Полша, Холандия, Германия и Австрия, също спряха работа. Товъ съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тези фирми са уведомили Министерството на туризма за прекратяване на дейността си с днешна дата, като в момента на нашето Черноморие има 5940 туристи, докарани от тях, уточни тя. Те са с резервации до 13 октомври и не трябва да плащат допълнително за престоя си, защото той и превозът им до родината е за сметка на застрахователите.

"Откриваме гореща телефонна линия за справяне с последиците от спирането на дейността на тези турооератори. Представителите на Министерството на туризма заминаха за морето, за да съдействат на място, в случай че хотелиери искат от тези туристи да им бъде платено в брой", каза още Ангелкова.

По думите й всички разходи за тези туристи ще бъдат платени незабавно от британския гаранционен фонд.

Министърът повтори, че ще се помогне на хотелиерите за подготвянето на колективен иск за уреждане на вземанията им за юли и август. 58 са общо хотелите в България, на които "Томас Кук" дължи пари за ползвани услуги през юли и август. Те са най-вече в Златни пясъци и Слънчев бряг, а също и в Свети Константин и Елена и Дюни.

"Стартираме дебат за промяна в закона на туризма, по силата на който чуждите туропераотори, работещи в България, ще трябва да сключват допълнителна застраховка за покриване на щетите в подобни случаи. Възможно е да вкараме тези промени между първо и второ четене на проекта, който в момента е в парламента", обяви министърът.

Тя каза още, че България ще започне разговори с други големи туроператори за пренасочване на капацитета туристи, договорен за следващото лято чрез "Томас Кук". 

Още следващата седмица на самата нея й предстои посещение в Германия.

Ангелкова даде пример, че годишно у нас чрез ТУИ пристигат между 350 000 и 500 000 туристи, а от "Томас Кук" между и 350 000 и 450 000 души. Голяма част от седалковия капацитет на чартърните авиокомпании, които оперират към България е бил заделен за "Томас Кук" за 2020 г. и той ще се пренасочи към останалите големи туроператори, за да се преодолее евентуален спад за следващото лято, каза министърът.

Българското представителство на британския туроператор е "Астрал Холидейз". Според компанията голяма част от транспортните фирми, с които си партнират, отказват да извозят туристите и настояват за предварителни плащания, което финансово няма как да се осъществи.

"За нас е най-важно да запазим имиджа на България! Тези действия на колегите поставят под риск туристически сезон 2020 г. и връщането на тези туристи у нас", каза пред bTV Христо Гълбачев, изпълнителен директор на "Астрал Холидейз".