Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (The United States Food and Drug Administration - FDA) нареди да бъде спряно производството на ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson - J&J) в един завод, където можеха да бъдат произведени 15 милиона не достигащи дози, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Фармацевтичният гигант съобщи в края на март пред АФП, че е открил в завод в Балтимор, щата Мериленд, управляван от фирмата "Имърджънт Биосълюшънс" (Emergent BioSolutions) партида от дози, които не съответстват на стандартите за качество. "Джонсън и Джонсън" не уточни тогава какво е количеството на въпросните дози.

Впоследствие в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че тази партида е съдържала 15 милиона дози.

"Имърджънт Биосълюшънс" декларира вчера в досие, изпратено до Комисията по ценни книжа и фондови борси (FDA), федералният орган за контрол на финансовите пазари, че Агенцията за лекарствата е поискала на 16 април да се спре производството на ваксината в Балтимор в очакване на проверката.

Поисканото спиране на производството е поредният проблем, с който се сблъсква ваксината в САЩ, където регулаторните органи спряха временно употребата й. Това стана, след като властите съобщиха за шест случая на жени с кръвни съсиреци във връзка с ниски нива на тромбоцитите две седмици след поставянето на ваксината на "Джонсън и Джонсън". Една от жените е починала.

Европейската агенция по лекарствата( EMA) предстои да се произнесе днес дали ваксината на "Джонсън и Джонсън" е безопасна. В Европа американската компания произвежда ваксината в своето поделение - "Янсен" (Janssen), в Нидерландия.

На 11 март Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия за ваксината срещу COVID-19, разработена от Janssen Pharmaceutica NV - иновационен център, част от фармацевтичните дружества Janssen на Johnson & Johnson. Това е четвъртата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС.