Фармацевтичната компания "Мерк" (Merck & Co) ще помогне на конкурента си "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) с производството на ваксината му срещу Ковид-19, като намерението е да се ускорят доставките на препарата, който неотдавна бе одобрен за употреба.

Това съобщи днес представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитиран от Асошиейтед прес. (Ваксината се произвежда от фармацевтичното поделение на "Джонсън и Джонсън" - "Янсен" - Janssen - б.р.)

Белият дом се опитва да ускори производството на ваксината, която се прилага само с една доза. Според представители на властите "Джонсън енд Джонсън" се е сблъскал с неочаквани производствени проблеми и е произвел едва 3,9 милиона дози от ваксината, преди да получи извънредното одобрение в края на миналата седмица. Концернът уточни, че по график ще може да достави 100 милиона дози до края на юни.

Очаква се помощта на "Мерк" да даде възможност на "Джонсън енд Джонсън" да спази ангажимента си и да разшири снабдителната верига.

Президентът Байдън би трябвало да очертае развитието по този проблем по-късно днес. Представител на администрацията му, пожелал анонимност, обаче потвърди сътрудничеството на "Мерк" преди изказването на държавния глава.