Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Всеки човек има заложен талант в себе си. Някои имат късмета да го открият в ранна възраст и да го развият, докато други може да го търсят и преоткриват цял живот. Хобитата и интересите са много важен аспект за осъзнаването и развитието на даден талант. Ако те са обвързани с това, което сме избрали за свое поприще, то работата се превръща в страст, а не задължение", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Марияна Василева.

Коя е тя?

Казвам се Марияна Василева, на 37 години от град Кърджали и работя като Директор по Подбор на Персонала в компания Digitanity. Завършила съм Математичeска Гимназия, като притежавам и бакалавърска и магистърска степен по Индустриално Инженерство в ТУ-София, както и втора магистратура по Финанси в УНСС. Професионалният ми опит в сферата датира от 2009 година като работата ми е специализирана в ИТ сектора, но не се ограничава само до него. Освен подбора на кадри опитът ми включва и цялостното развитие на компаниите, връзки с чуждестранни клиенти и обществеността, както и проучвания на Българския и световен пазар. Това, което ме мотивира е да виждам, развитието на дадена компания от самия й старт, до развитието й до добре работеща корпорация, за чийто успех съм допринесла. Това, което най-вече осмисля кариерния ми път е въздействието, което имам върху хората и техните работни места, като главна цел за мен е да им осигуря една щастлива и приятна, приятелска работна среда.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

В компанията ръководя цялостните процеси по подбор, наемане и задържане на кадри; маркетинг, събития и бранд ауернес, както и отношения с клиенти. Обичам работата си и за мен е привилегия да притежавам, изградената от мен през годините стабилна и обширна мрежа от контакти. Вярвам, че за да е добър един служител в отдел "Talent acquisition" той трябва да е на първо място спокоен и търпелив, тъй като тази професия изисква ежедневна комуникация с много и различни хора, някои интроверти, някои екстроверти, всеки от които носи своята индивидуалност, проблеми, характеристики, изисквания и запитвания. В тази връзка трябва да притежава добри меки умения и да подхожда към различните хора и като психолог. "Talent acquisition" е свързващата точка между кандидатите, бизнеса и клиентите, като за целта, често се налага да бъде медиатор и да умее да запази баланса в отношенията. Това само по себе си, предполага служителя да бъде екстровертна личност, която обича и владее комуникационни похвати на високо ниво, да проявява етичност към кандидатите и клиентите и да умее да запази конфиденциалност към всички страни. Друго много важно качество е човекът в този отдел да бъде креативен, за да може навременно да реагира и предлага различни методи, подходи и стратегии, за подбор и привличане на кандидати, да може да осигури подходящата работна възможност за всеки кандидат, така че да пасне и да бъде удовлетворен от позицията. Проактивността е сред най-цените характеристики за всеки служител, не само в тази професия, но и в други. Когато човек е иновативен в работата си, резултатите не закъсняват, а наред с тях идват вдъхновението и мотивацията, не само за себе си, но и за околните.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Профилът на идеалния кандидат може да се разгледа в две направления - техническо и персонално.

Техническият аспект за един кандидат би зависел строго индивидуално от търсената позиция и нуждите на компанията. Най-желаните кандидати са винаги способни и умни специалисти, за които работата е не просто задължение, но и страст. В някои случаи кандидатът не е нужно да е изключително опитен, ако е достатъчно мотивиран, учи бързо и има силно изразен стремеж към развитие.

Най-предпочитаните персонални характеристики в един кандидат са на първо място да е "team player" и да обича да помага на другите - това определя изначално атмосферата на взаимотношенията и доверието в един екип. Голям принос за компанията е когато служителят е проактивен, мислещ и даващ полезни идеи. Това показва, че човекът полага усилие и грижа и наистина е част от процеса и иска да развива не само себе си, но и компанията. Това винаги мотивира и околните.

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всеки човек има заложен талант в себе си. Някои имат късмета да го открият в ранна възраст и да го развият, докато други може да го търсят и преоткриват цял живот. Хобитата и интересите са много важен аспект за осъзнаването и развитието на даден талант. Ако те са обвързани с това, което сме избрали за свое поприще, то работата се превръща в страст, а не задължение. Това може да бъде постигнато само, ако човек е силно мотивиран и воден от желанието си за развитие и умее да планира и поставя правилно очакванията си за настояще и бъдеще. Във всяка професия, за развитието на всеки талант трябва да притежаваш иновативност, която да те открои и изстреля напред. Света е развит и задвижван именно от иновативното и креативно мислене у хората. Но най-важно от всичко е упоритата и здрава работа, чрез която може да развиеш този талант и да достигнеш желаните от теб цели. Талантът е просто една малка част на фона на постоянството и положения труд и усилия.

Колко важно е за Вас първото впечатление по време на интервю?

Поговорката не случайно гласи "Никога нямаш втори шанс за първо впечатление!". Първото впечатление е изключително важно, тъй като то определя една голяма част от възприятието ни за даден човек и ако то е негативно, трудно ще дадем шанс да бъде променено. В този бранш, добрите специалисти по подбор на кадри обикновено умеят да извлекат 90% от необходимата им информация и впечатление за даден човек от първите 10-15 минути и ако има твърде много червени флагове още в първите минути, те биват много трудно оборени с течение на времето.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

При дадени срещи/интервюта винаги има заложени основни стъпки и въпроси, които са задължителна част от процеса, но всеки човек е строго индивидуален, с различен "mindset" и възгледи. Ето защо, в хода на разговора комуникацията с всеки би протекла различно спрямо дадените отговори, интереси и въпросите на самите кандидати. Понякога някои от въпросите отпадат, други се добавят, но все пак е важно да се изгради структуриран и ползотворен разговор, който да остави добро впечатление и в двете страни.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Да разбереш дали един човек е бил правилния избор, когато си го наел е много относително понятие. Има случаи, в които първосигнално може да разбереш в рамките на първите месеци или дори година, че този човек не е на подходящото място, че не си предоставил правилната позиция и компания спрямо неговите изисквания и тези на екипа и клиента. Най-често бихме могли да си отговорим в периода от 6 месеца до 1 година.

Дали допускаме грешки - разбира се, абсолютно всеки човек допуска грешки, което е напълно нормално. Колкото по-навреме открием грешката си и се поучим поправяйки я, толкова повече ползи можем да извлечем, както в професионален така и в личен план.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Възнаграждението и възможностите за развитие са два равнопоставени фактора, които зависят изцяло от кариерния момент, в който се намира даден човек. Някои хора са силно мотивирани от заплати, докато за други, кариерната стъпка нагоре е много по-важна за осъществяването на поставените им цели. За траен успех и удовлетворени кадри е необходимо всяка компания да се старае да предложи и двете възможности.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

За голямо съжаление нивото на образованието в университетите в България е осезаемо по-ниско от това в чужбина. Част от специалностите включват ненужно широк спектър от предмети, които не подпомагат създаването на добре профилирани кадри. Реалността е такава, че ако нямаш достатъчно допълнителни квалификации, трудно би могъл да се реализираш и да си достатъчно подготвен за конкретна бизнес среда. Университетите е необходимо да създадат конкретни дисциплини и подходи, както и нови и иновативни методики, които да могат тясно да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

На младите хора бих дала съвета да бъдат внимателни и да подбират правилно попрището си, защото колкото повече усилия влагаш в нещо, което правиш със желание, толкова по-добри и удовлетворяващи резултати ще имаш. Всяко начало е трудно, но ако човек е целенасочен и бъде движен от интерес и страст към своята мечтана кариера и я подплати с упоритост, усилия и търпение, може да постигне всяка цел. Грешете, дерзайте и се поучавайте, защото времето е пред Вас да преоткриете желаната професия, бизнес и това, което ще ви задвижва рано сутрин. Влагайте страст, енергия и талант и това ще подбужда вашия интерес към нови висоти.

"Прави изборите си с любов, мечтай с креативност, и дерзай към върха."