Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Коя е тя?

Здравейте! Моето име е Натали Вълчева. На 21 години съм и съм родена и израснала в град Бургас. Завърших средно образование в Гимназията за романски езици "Г. С. Раковски" град Бургас в паралелка с испански език. Въпреки увлечението ми към езиците, и постоянното търсене на неизследвани територии, винаги съм имала увлечение към биологията. В момента съм студент трети курс специалност Молекулярна биология към Софийски университет "Св. Климент Охридски". Когато записвах тази специалност, повечето хора не знаеха какво представлява и подхождаха с доста съмнение към това, което аз твърдо бях решила да уча, защото в техните глави тази тема изглеждаше прекалено футуристична, но 3 години по-късно този дял от науката вече е до болка познат на всички.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Първоначално научих за "Идеалният кандидат" от социалните мрежи. Впоследствие реших да науча повече за тази платформа, защото ми се стори като нещо различно и нещо, което до сега не бях виждала в България. Видях възможността, тъй като към този момент вече изявявах желание да започна стаж в сферата на науката. Уви, не успях да намеря подходящ стаж за себе си, но все пак останах много приятно изненадана, какво разнообразие от стажове, и то към небезизвестни фирми, предлага този проект. Смятам, че много студенти в различни сфери на развитие от моята биха намерили перфектният стаж за тях, а също така съм убедена, че с развитието на платформата, ще се присъединят все повече фирми.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен, колкото по-рано започнеш да си търсиш стаж, толкова по-добре. След приключване на първи курс смятам, че е добро време студентът да се ориентира към кариерно развитие. За някои хора може да се струва прекалено рано, но като се има предвид колко време отнема да се намери стаж, който да те заинтригува, може и търсенето да отнеме повече време отколкото сме си мислели. Не е добре и да се изчаква прекалено много, защото с напредването на годините материалът изучаван в университета значително се затруднява, а с наближаването на последния четвърти курс започва и подготовката за държавен изпит. До сега не съм имала възможност да проведа стаж, защото опциите ми са доста ограничени, но смятам, че съм готова при първа възможност да започна.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Първо, има голямо значение в коя сфера е търсеният стаж, защото някои са по-лесни за намиране от други. Някои университети предлагат стажове на студентите си, което е прекрасно, но има и други, какъвто е и моят случай, които не предлагат. Тогава идва трудната част - студентът сам да си намери стаж. От моят опит повечето фирми на българският пазар, търсят хора, които вече имат диплома за висше образование, но също така и хора, които имат поне една година опит на подобна позиция. Тоест те не търсят стажанти. Но ние все пак трябва да започнем от някъде, нали? И ето, още с първата стъпка надеждите започват да се стопяват. Малкото работни оферти, които реално предлагат стаж, в крайна сметка не дават обратна връзка. И това е само началото на огромното търсене и чакане, което влияе много обезкуражаващо на тепърва прохождащият студент.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Не съм сигурна дали съществува нещо като идеален стаж. Със сигурност трябва да се разбере, че и двете страни трябва да направят компромиси. Много важна част от стажа според мен е възнаграждението. То е нещото, което може да мотивира студентите, повече отколкото си мислим. Към момента, повечето стажове, с които съм се запознавала не предлагат възнаграждение, или предлагат минимално такова. Това трябва да се промени.

Стажът трябва да запознава студента с нормалния работен ден, трябва да го въведе в средата, която ще бъде неговото бъдещо ежедневие. Също така е плюс, ако стажът е с гъвкаво работно време, защото студентите имат и заетост в университета, която не винаги е с фиксирани часове и работодателят трябва да проявява разбиране към този въпрос.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

  • Подробно описание на компанията - с какво се занимава, в кои сфери специализира, от колко време е на пазара и с кои държави работи.
  • Какви хора търси - млади студенти или хора с опит.
  • Каква е работната среда - в днешно време много стажове се извършват в дистанционна среда, така че е хубаво да се поясни дали става въпрос за работа на място или друг тип.
  • Какво е възнаграждението?
  • Какви възможности ще даде този стаж на студентите?

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Мисля, че е важно да се разбере, че първите стъпки в кариерата не винаги ще са успешни. Това изглежда доста страшно за младите хора, защото имаме всичкия този натиск от външни хора и очаквания, които се трябва да изпълним. Но дори и да поддадем и да не се справим от първия път не трябва да се притесняваме. Ако това е нещото, с което наистина искаме да продължим да се развиваме не трябва да се приемаме за победени след първия неуспешен опит. Никога не е късно да започнем отначало.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

В Молекулярната биология практиката има много голямо значение, защото като специалисти ние трябва успешно да боравим с различни видове апаратура. Голяма част от часовете, които прекарваме в университета са предназначени именно за практически упражнения. За нещастие, университетът не разполага с много финанси и за това сме принудени да работим с уреди които далеч не са модерни и нямат нищо общо със съвременната техника, използвана в лабораториите по света. Надявам се в бъдеще да започнат да се влагат повече пари за ремонт на научните центрове в България и закупуване на съвременна апаратура за обучение на студенти.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството за мен е много важно, защото те са хората, които ми показват най-голяма подкрепа. Те са ме научили да преследвам целите си и без тяхната подкрепа нямаше да съм толкова сигурна и отдадена на мечтите си. Смятам, че зад всеки успешен човек стои подкрепящо и любящо семейство.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Подкрепата на приятелите също е от изключително значение за самочувствието ни, но в същото време трябва да разграничаваме професионалното ни развитие и личния живот. Важно е да се намира време за забавление и разпускане, но приоритетите ни трябва да са ясни и на първо място трябва да се поставя кариерното ни развитие и придобиването на нови знания. Докато се развиваме и усъвършенстваме винаги ще се откриват нови хоризонти пред нас, но това ще дава пример и на приятелите ни и по този начин можем взаимно да се мотивираме да постигнем повече, отколкото сме мислели, че сме способни.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Определено бих искала да продължа да развивам кариерата си в чужбина. Намирам западните страни за много по привлекателни. Харесва ми да пътувам и определено смятам, че науката е много по-развита в други части на света. За съжаление чувам този отговор от повечето млади хора. Надявам се повече младежи да започнат да избират да останат в родината си, но докато не се случи радикална промяна в избора на работни позиции, условията за работа и прозрачността на компаниите, не мисля че това ще се случи.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих казала на всички млади хора да не отказват възможности, да не се колебаят за нещо, което им се предлага като опит. Трябва да се опитват нови неща, да преоткриваме себе си и да правим грешки, за да знаем накрая какво наистина ни харесва и какво наистина сме родени да правим. Колкото и страшни да изглеждат, рисковете трябва да се приемат, защото не знаем в какво можем да се окажем по-добри, отколкото сме си мислели.