Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Обичам страната си и се чувствам силно свързана с нея, тъй като тук живеят цялото ми семейство и приятелите ми. Искам да живея, работя и да се развивам тук", споделя следващият гост на автора на платформата "Идеалният кандидат" Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат представя".

Коя е тя?

Казвам се Диана Матерова, на 20 години, от град Берковица. В момента съм студентка втори курс в Американския университет в България, където изучавам Политически науки и Бизнес администрация.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих от LinkedIn - социална мрежа, в която младите хора прекарват все повече време и използват за професионално развитие. "Идеалният кандидат" е много интересен проект, който смятам, че може да бъде полезен на студентите, търсещи стажове в момента. Не е лесно, когато навлизаш на пазара на труда и не си сигурен какво се търси и изисква. Надявам се, че платформата ще помогне на много млади хора да открият подходящата позиция за тях! 

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам, че няма точно определено време, когато трябва да започнеш да търсиш стаж. Това е строго индивидуално и зависи кога ти ще се почувстваш готов да поемеш такава отговорност. Да проведеш стаж изисква базови познания и умения. Ако все още не си сигурен, може би ще е по-добре да изчакаш. Аз знаех, че искам да работя още през първия курс в университета, когато започнах активно да търся и участвам в стажове. В момента също карам стаж като Marketing and Communications Intern и съм доста доволна от знанията и уменията, които придобих.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Един от най-често срещаните проблеми за студентите е разликата между това, което очакват да бъде един стаж, и това, което е всъщност. Разминаването между очаквания и реалност в представите ни за стажове се дължи на липсата на опит. Когато започваш нов стаж, е добре да се запознаеш с условията му - какви ще са твоите задължения, работно време, очаквани резултати в края и т.н.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще? Не смятам, че концепцията "идеален стаж" съществува. Както всяко друго нещо в живота, така и всеки един стаж има позитиви и негативи. От теб зависи какво ще извлечеш от даден стаж и какъв ще бъде твоят overall experience. Неща, които търся и ценя в стажовете са възможности да научаваш нови неща, практически умения и не на последно място, контакти.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

От перспективата на млад човек, който активно следи обяви за работа през последните няколко години, смятам, че една обява трябва да е максимално ясна и точна, за да достигне до съзнанието на младите. В нея трябва да в включена кратко представяне на компанията, работната култура и информация относно:

- Каква е позицията?

- Какви знания, умения и квалификации се очаква да притежаваш?

- Какви ще са твоите задължения?

- И много важно - какво се очаква да си научил и да можеш в края на стажа, т.е. какви са целите на стажа.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са много важни за всеки млад човек, защото тогава ти се сблъскваш за първи път с отношенията и структурите на реалната работна среда. Те са много различни от тези в университета и ти трябва да откриеш своя начин да се справяш с тях. Това е моментът, в който трябва да добиеш основна представа за сферата, с която се занимаваш, и да започнеш да изграждаш своя професионален стил.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Не мога да говоря генерално за всички университети, но мога да споделя впечатленията си за университета, в който аз уча. Смятам, че АУБГ е един от водещите университети не само в страната, а и в Европа, по отношение на професионалната подготовка, която получават студентите. Целият учебен процес е практически насочен, а много от професорите имат и професионален опит (освен академичен) и винаги са готови да го споделят и да помогнат.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

За мен семейството има огромна роля в успеха на един човек. Възпитанието и примера, които получаваме от родителите си, ни изграждат като личности с определени ценности и качества. Дисциплината, постоянният стремеж за развитие и всеотдайността към всяко едно ново начинание са част от качества, които родителите ми притежават и успяха да предадат и на мен. Смятам, че тези качества се оказаха ключови за цялостното ми развитие до момента. Също така въпреки че съм работила упорито и съм постигнала всичко досега сама, нищо от това не би било възможно без безрезервната подкрепа на родителите ми във всяко едно отношение.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Не правя компромиси с обучението си, но се опитвам и да водя активен социален живот. Балансът е много важен. Понякога се лишавам от някой допълнителен час сън, но за успеха се изискват жертви. J

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Определено България. Обичам страната си и се чувствам силно свързана с нея, тъй като тук живеят цялото ми семейство и приятелите ми. Искам да живея, работя и да се развивам тук. За съжаление, всички знаем, че България има някои сериозни политически, социални и икономически проблеми, които трябва да бъдат решени. Дълбоко вярвам, че статуквото може да бъде променено от млади, активни и интелигентни българи, които са добре образовани и имат свежи идеи. Надявам се и работя упорито да бъда част от тези хора.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Не се страхувайте да започнете от някъде, защото може да е трудно или пък може да се провалите. Опознайте и се опитайте да се развивате в различни сфери, които са Ви интересни. Напълно нормално е, ако не ви хареса първото нещо, с което се занимавате. Младостта ни е голям плюс, защото имаме време да опитваме и да грешим. Много е важно да открием своето призвание. Не се примирявайте, с нещо което не ви харесва. Колкото и клиширано да звучи - ще работим цял живот това нещо, затова бъдете сигурни, че то Ви удовлетворява.