Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Влиянието на приятелите върху съзнанието на човек е с голяма тежест, голяма част от подрастващото поколение пряко се интересува от мнението на заобикаляшата го среда, като по този начин възпрепятства своите бъдещи планове", споделя Лора Петрова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Лора Петрова, от Враца, от 2013 година живея в София. По образование съм инженер "Горско стопанство", стажът ми беше в края на 4 курс, което през моята призма е прекалено далечно, но за това по-късно. От 2013 до момента не съм спирала да уча, малко след дипломирането си като инженер не видях особено добра перспектива за реализация и се пренасочих към сферата на Здравеопазването - няколко сертификати и започнах работа като Лекарски асистент на лекаря по Дентална медицина и така вече 6 години, като през това време записах магистъпска степен "Трудова медицина и работоспособност", тъй като тежестта на дипломата, винаги, накланя везната или поне би трябвало да е така, спорен въпрос! Лятото на 2022 приключи обучението ми в сферата на ПР и Връзки с обеществеността. Много скоро започва обучението ми в областта на Дигиталния маркетинг - магистърска степен. Обичам да комуникирам с хора, за мен комуникацията е изкуство и не всеки успява да рисува с богата палитра от думи, коята предоставя българският език. Харесва ми да помагам на хората и много бих искала всяко човешко същество да получава качествено здравеопазване и адекватна обратна връзка, отностно неговото здравословно състояние, ключов фактор в отличната комуникация е емпатията межу нас, хората.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Отностно платформата - поздравления, прекрасен проект, единствен минус е, че голяма част от стажовете не са платени, а българинът го стимулират парите, за съжаление или не - това е истината, но понякога трябва да носиш банички и кафета, за да застанеш начело на нещо качествено или да се издигнеш йерархично.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Първият ми стаж беше в края на 4 курс, когато завършвах инженерната си специалност в Лесотехнически университет - София, което е прекалено късно и за една прохождаща личност е трудно, тъй като в България тенденцията е, ако може да си на 25 години и да имаш 5 години стаж. В една голяма част от страните на изгряващото слънце, стажовете започват дори в края на първи курс, както и практиките са силно застъпени в учебния процес, за разлика от една огромна част на университетите в нашата страна. Университетите трябва да имат сключени договори с фирми, които да запознават студентите още във 2-ри курс с естеството на работата, която ги чака в тяхната бъдеща кариера, дори в края на първи курс, така те биха продобили по-голяма представа дали това, което са избрали отговаря на техните очаквания, тъй като теорията е една, практиката - друга, а реализацията - съвсем необятна Вселена. Имайки яснота, биха се спестили средства и време, които могат да се използват в друго направление.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Има го и този момент, че хората не търсят стаж, особено, когато не е заплатен, тъй като една голяма част от родителите на студентите, буквално, са на ръба, за да могат да заплатят образованието на децата си и да им предоставят по този начин едно по-добро бъдеще. Поне по мои наблюдения в България това не е особено застъпено в приоритетите на студентите, може би в отделни отрасли като Медицината, Журналистиката и Психологията се предлагат стажантски програми и то с цел експлоатация на хората, защото се наема нископлатена ръботна ръка, като по този начин се подбива пазарът на труда, давам пример в сферата на Здравеопазване - лично моят работодател наемаше студенти по Дентална медицина със заплащане 3.50 лв. на час да работят като асистенти, обаче има огромна разлика от асистент и лекар (бъдещ), тях ги обучават да бъдат лекари, работата на лекарския асистент е коренно различна и се получава тотален хаос.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен е: да получа достъп до практически задачи, които да изпълнявам, като по този начин ще придобия опит, нови знания и увереност в бъдещата си работна позиция. Стажът трябва да е заплатен във въд на стипендия или социални придобивки, подкрепям повече второто, така бъдещият професионалист ще има стимул за развитие.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Опорните точки в моята обява биха били: артистична креативност, ефимерно и качествено представяне с пакет социални продобивки.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите са стъпки са важни от гледна точна на това студентът да се запознае по-рано с бъдещите му задължения и отговорности и да прецени дали би желал да се развива в тази област, както и ако това е пътят, който е избрал , по този начин ще придобие знания, умения и увереност - а, тя липсва в доста хора.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Голяма част от университетите не дават необходимата професионална подготовка, практиката не е застъпена, материалът се наизустява , не се разбира това, което се преподава. Аз имах късмет да се обучавам в университет, в който практиките започват още в първи курс, но въпреки това сме обсъждали с преподаватели, че трябва да са много повече от това, което са.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Успехът зависи изцяло от нас самите. Семейството е едно от средствата за успешна бъдеща кариера. В България всичко е доста объркано по отношение на това какво значи "успешен" , както и много други неша, за които е виновен изцяло народът, но тази тема е доста болезнена и тежка за дискусия. Във всяко съзнание успехът е с различно значение.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Влиянието на приятелите върху съзнанието на човек е с голяма тежест, голяма част от подрастващото поколение пряко се интересува от мнението на заобикаляшата го среда, като по този начин възпрепятства своите бъдещи планове. Аз, лично, в моите очи нямам приятели, а имам близки познати, много близки познати и далечни познати, приятелството за мен е нещо свято и много хора оскверняват значението на тази дума, както и значението на брака - в болест и здраве и тн....но когато стане трудно голяма част от хората обръщат гръб. Аристотел е казал - "Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела." ... Е, аз нямах късмета да имам някого до себе си в най-трудните моменти, затова не мога да нарека хората около мен с думата "приятел".

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

България, все още...!

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Да вървят от колективните към личните мерки!!....В този ред на мисли - първо да помислят как могат да поправят ръждясалата образователна система и общество, и след това да търсят личностно развитите, защото ние сме едно общество, един народ, една държава, не сме корабокрушенци на остров!