Имам удоволствието да ви представя поредния участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Студентските години са времето за създаването на важни обществени контакти, свързани с професионалното развитие. Намираме се в такъв етап, в който сами трябва да подбираме авторитетите около себе си и да подбираме успешни практики в избраните от нас професии, точно както се краде занаят. Тези връзки с успешни личности и компании биха помогнали за нашето развитие в бъдеще", споделя Христиана Стойчева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Христиана Стойчева на 19 години от Габрово. Възпитаник съм на Националната Априловска гимназия в града, а в момента съм първи курс студент в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и изучавам специалност "Журналистика".

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Като повечето млади хора, аз научих за платформата от социалните мрежи. Разпространяващата се реклама ме впечатли както с любопитното си съдържание, така и с атрактивния си дизайн. След като направих своята регистрация на сайта, разгледах някои от вашите предложения, но тъй като все още бях ученик, а и в моя град не беше сред градовете, с които работи платформата, то временно изчаках. Когато пристигнах в столицата, довърших регистрацията, в очакване на всяко интригуващо предложение в сферата на медиите.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

По мое мнение, един млад човек трябва да избере своя професионален път още по време на гимназиалното си обучение. В своя роден град Габрово открих много възможности да развия точно тези журналистически качества, към които се стремя. Предимството на малкия град, че всичко е достъпно, всеки е готов да ти помогне, стига ти сам да проявиш интерес. През годините съм била част от редакцията на училищен вестник, както и съм писала статии за някои местни електронни и печатни издания. От близо три години създавам материали, интервюта за Младежка онлайн медия "Алтернатив прес", заедно с талантливи млади хора от цяла България търсим и намираме интересни истории, вдъхновяващи личности, които да представим на младежката аудитория.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Намирането на стаж се оказва предизвикателство, особено в началото на бакалавърското обучение. Разбира се е нормално компаниите да разчитат на по-опитни студенти за своите позиции, но според мен качествата в една специалност като журналистиката не се определят от фактори като възраст и курс на обучение. Друг голям проблем в сферата на медиите е парадоксът, че се наблюдава липса на информация за стажантските програми. Да, вашият сайт се е заел с предизвикателството да разруши тази бариера между кандидат и работодател и да се превърне в медиатор между търсенето и предлагането на професионално развитие. Но за "Идеалният кандидат" също е предизвикателство да обхване всички професионални сфери и интереси, нужни на студентите. Дори предлагането в сферата на журналистика е ограничено, въпреки, че самата платформа се ръководи от медия.

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Винаги съм искала да бъда част от по-голяма медийна редакция, да усетя динамиката и работата в един екип от професионалисти. Имам нужда да се почувствам значима, не само да работя, а да имам свободата да споделям и осъществявам своите идеи, с подкрепата на вече утвърдени в професията личности. Като студент 1-ви курс, все още не съм избрала по какъв медиен път да поема, какъв профил да избера. В момента целта пред мен е да изпробвам от всичко, да предизвикам разноликите си по същност интереси, като първа стъпка в това да открия своята среда.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

"Нужни сте ни"- това е фразата , която всеки млад човек се надява да чуе през своето развитие. Всеки се стреми да бъде значим, да създаде, открие нещо ново. Тази откривателска страна на студентите трябва да е на фокус за работодателите. При наемането на стажанти, компаниите трябва да приветстват новото, промяната, защото младите хора се противопоставят на статуквото и с времето извеждат нови приоритети във всички обществени и професионални сфери.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Студентските години са времето за създаването на важни обществени контакти, свързани с професионалното развитие. Намираме се в такъв етап, в който сами трябва да подбираме авторитетите около себе си и да подбираме успешни практики в избраните от нас професии, точно както се краде занаят. Тези връзки с успешни личности и компании биха помогнали за нашето развитие в бъдеще.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Съществуват противоречиви мнения по темата, но за мен българското университетско образование не отстъпва по престиж на чуждестранните студентските програми. Както споменах в горния въпрос, учебната програма в страната би ни дала много повече възможности за контакти с водещи за сферата личности и компании, съответно и стажовете са по-достъпни, сравнение с чужбина. Университетите в България се ангажират да запознаят студентите с много и различни аспекти от тяхната бъдеща професия, давайки им свободата сами да избират своя професионален път.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейната подкрепа е важна част от развитието ни. В лицата на своите родители, ние откриваме, както най-големите ни фенове, така и най-обективните критици. Това изгражда амбицията да бъдеш успешен, учи те да приемаш възходите и паденията, знаейки, че винаги ще получиш подкрепа в моментите на трудност.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие?

Заедно със семейството, приятелите също са обективните критици и вдъхновители, от които всеки амбициозен човек има нужда. За жалост, духът на откривател у всеки от нас понякога надделява при вечния избор между образование, кариера, когато връзките с нашите близки започват да избледняват. Живеем в един глобален свят, в който идва момента, когато приятелствата биват разделени от границите на градове, държави и дори континенти. Това предизвикателство само ме амбицира да докажа на тези хора, че имат място тук, в България, че са нужни и значими, не само за мен, а и за страната. Може да звучи прекалено амбициозно, но да. Бих превърнала това в своя кауза.

Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Опитвам се. Мисля, че успешно правя баланса между своите приятелски отношения и професионалните си интереси. Често си представям публичните събития, на които присъствам в ролята си на студент, млад журналист като възможност да споделя тези свои интереси с близките си хора. Но що се отнася до някоя сериозна задача, свързана с моето образование и професионално развитие, предпочитам да работя сама.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Мисля, че отговорих на този въпрос в темата за приятелството. За мен живота в малка страна като България има своите предимства. Само на собствена територия един млад човек има свободата да се развива сред равни, без нуждата да се доказва и да гони развитие в чужбина. С точните качества и правилните контакти един амбициран професионалист може да успее и във собствената си държава макар и процеса да не е чак толкова интензивен , колкото зад граница.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

По принцип избягвам да давам съвети, на база на още младия си студентски и професионален опит, но ако мога да мотивирам някого да обърне внимание на професионалното си развитие , то ще е с думата "Опитай!". Като млад, все още несигурен в себе си човек, аз много добре познавам страха от провала, но дори и той си заслужава, когато чуеш първата похвала.