От страна на студентите: "Летните стажове са загуба на време, само ще ме карат да нося кафе. Никой няма да ми обърне внимание. Няма да ме изберат. Няма да ми платят. Няма да ми е полезно".

От страна на работодателите митовете, свързани със студентите са: "На тях не им се работи. Нищо не могат да правят, само ще се пречкат. Няма кой да им обръща внимание, служителите ми си имат по-важна работа".

Решихме да проверим доколко са валидни тези схващания в наши дни, когато все повече от успешните компании търсят диалог с поколението Z - следващите активни участници на пазара на труда.

снимка: Lidl

Свързахме се с един от топ работодателите в България - Lidl, които за пета поредна година обявиха своята лятна стажантска програма.

Кандидатстването е отворено до 15 май, като позициите са 10. Студентите от български и европейски университети (бакалаври или магистри) ще работят по различни конкретни проекти в продължение на 2 пълни месеца, като в края на стажа ще представят пред мениджмънта на компанията резултата от своята работа. За всеки месец от стажа младите хора ще получават брутно възнаграждение от 1 300 лева, 200 лева ваучери за храна, възможност за 5 дни неплатен отпуск, участие в обучения и много други придобивки.

снимка: Lidl

Какво се е случило по време на тези стажове миналата година и кои от изброените по-горе митове вече не са актуални, разказват Христина Алексиева (бивш стажант) и Боян Станев - ментор и проектен ръководител на стажантската програма в Лидл България.

Летните стажове (не) са загуба на време

Христина: Не мога да се съглася, че летният стаж е загуба на време, даже напротив - това е като трамплин за кариерата. Моят стаж в Лидл България беше по специалността ми - организиране на събития. Благодарение на натрупания опит и събраното портфолио от стажа, успях да започна след това практика в международна компания, което е част от условието за дипломирането ми. Ако не беше опитът ми в Lidl, нямаше да успея да изпъкна сред останалите кандидати. Щях да бъда просто студент с теоретични знания.

Боян: Като социално отговорна компания, ние разбираме добре ангажимента, който сме поели за развитието на следващото поколение. Ето защо стажовете при нас са изключително практично насочени. Ние наистина вярваме, че подкрепата на младите хора има голям принос в работата по проектите и оперативните задачи.

Използваме двата месеца заедно не само ние да научим тях, но и те да ни разкажат повече за себе си, за интересите си, какво ги мотивира, какво ги вълнува. В крайна сметка в следващите десетилетия ще работим рамо до рамо.

Избрахме този проектен подход точно защото не искаме да губим нито нашето, нито тяхното време. Всеки отдел, който е обявил, че има нужда от стажант, е обсъдил вътрешно проекта и ползите, които той ще донесе. Така че кандидатстващите при нас трябва да са уверени, че са чакани и желани колеги.

Стажантската програма е подходяща както за студенти с бакалавърска степен, така и с магистратура.

Възможно е стажант от предходна година да участва в програмата, но би било препоръчително да влезе в друг екип, за да научи повече.

Един от новите елементи на стажантската програма е, че ние ще помагаме до голяма степен за кариерното ориентиране на младите хора. Нашият екип се ангажираме да опознаем младите хора, да преценим какви са техните наклонности и умения и да ги ориентираме коя е тяхната сфера за професионално развитие.

Всеки петък ще правим срещи за обратна връзка, за да подобряваме професионалното и персонално преживяване на стажантите по време на стажа.

снимка: Lidl

Няма да се справя(т) със задачите

Христина: Когато прочетох обявата, бях едновременно ентусиазирана и ужасно несигурна. Описанието беше точно като за мен и моята специалност, но изпитвах вътрешна неувереност дали ще се справя с реални задачи.

Казах си, че е по-добре да отворя тази врата към възможностите, отколкото да се страхувам и се оказах права. Стажът в Lidl е организиран така, че няма момент, в който да не знаеш какво да правиш и дали ще се справиш. Първо има двуседмично въвеждащи презентации, т.нар онбординг, след това съпътстващи обучения и винаги до теб е не само менторът ти, но и целият екип, с който работиш. Доверяват ти се, окуражават те да взимаш сам решения и в крайна сметка доказваш сам на себе си, че си способен.

Бих казала на всеки нов кандидат: Дай си шанс да кандидатстваш, дай си шанс да се справиш! Ако не кандидатстваш, е 100% сигурно, че ти няма да направиш това. Ако кандидатстваш, отваряш вратата пред себе си за успех. ДАЙ СИ ШАНС ДА УСПЕЕШ!

Лично на мен кураж по време на стажа ми даваше Боян. Аз знаех, че мога да разчитам на моя ментор и то в сериозна бизнес среда. Казваше ми, че ми е позволено да правя грешки, за да се уча и от тях.

Боян: В нашата стажантска програма студентите със сигурност не са сами. Това е много ключово. Не само менторът, но и екипът е подкрепящ. Средата е много подкрепяща.

Тази увереност, че няма да бъдат сами в своите проекти, е моето разковниче и моят ключ към хората, които се боят да поемат по пътя на стажа. Стажантската програма е това. Тя развива, дава ти опит и ти отваря врати за бъдеща реализация при нас или в други компании.

Както вече споменах, в Лидл България обръщаме специално внимание на програмата с обучения, която е неразделна част от стажа. Нашите студенти преминават през няколко типа обучения - въвеждащите, за които вече спомена Христина, практическите и специалните.

Практическите обучения включват презентационни умения, управление на проекти, бизнес комуникация. Тази година ще обогатим и с обучение за развитие на личен бранд.

След като преминат този необходим пакет от обучения, чрез които да гарантират успеха на стажа си, студентите получават достъп и до онлайн платформа с тематични лекции, които могат да следят. За да ви дам представа колко сериозен е нашият ангажимент като компания към всеки отделен млад човек, одобрен за стаж при нас, ще ви кажа, че общо инвестицията в обучение и развитие на един наш стажант е в размер на близо 10 000 лв.

Няма кой да ми (им) обръща внимание

Боян: Важен момент от нашата стажантска програма са менторите - служителите от отделните екипи, които "взимат под крилото си" студентите.

Балансът между ежедневните, оперативните задачи, другите проекти, за които отговоря, и грижата за едни млад човек, е най-голямото предизвикателство за ментора.

Хубавото е, че менторите могат да разчитат на своите екипи. Винаги екипът е много ключов в оказване на подкрепа както към ментора, така и към стажанта.

Обратната връзка на стажантите е винаги много позитивна по отношение на подкрепата.

Менторите се избират според спецификата на проекта, като това може да са както ръководителите на отделите, така и членове на екипа. Всички преминаваме през специални обучения, като тази година сме предвидили да разширим фокуса и да говорим повече за самото поколение Z, за интересите им, за начина на общуване с тях, какво ги мотивира да работят, какви са ценностите им и т.н.

Аз лично се обогатих много от общуването със студентите през изминалите години, разширих хоризонта си, направих си Тик Ток и Инстаграм акаунт (смее се) и като цяло развих нови умения. Научих какво ги вълнува, как да комуникирам с тях. Активно общуваме и след стажа. Научих се да бъда ментор. Това е процес, за който трябва реална практика.

Христина: Изключително благодарна съм на целия екип и най-вече на ментора си Боян за вниманието, напътствията и окуражаването. През двата месеца стаж нямаше момент, в който да не знам какво да направя или към кого да се обърна, за да науча повече. Включваха ме в ежедневните си работни срещи дори когато нямаха пряка връзка с моя проект, за да мога да придобия представа за реалната работа, която върши екипът.

Летните стажове (не) са безплатни

Боян: Както споменах и по-рано, инвестицията, която Лидл прави за обучение и развитие на всеки един стажант, е близо 10 000 лв. Смятаме това за вложение в едно по-добро бъдеще за обществото и се радваме, че можем да помогнем на младите хора да разгърнат потенциала си.

Освен месечно брутно възнаграждение от 1300 лева, 200 лева ваучери за храна и всички останали придобивки, стажантите имат право и на допълнителен почивен ден за рождения си ден, ако е в периода на стажа.

Проектите, за които се търсят стажанти, както и точните условия за кандидатстване са описани подробно на сайта на компанията.

Съдържание на: Lidl