"Трудно се задържам на едно място за повече от два-три дни, и това с което се боря е рутината на ежедневието. С няколко думи мога да се опиша като момиче отрасло в малкия град, но жител на света. А, ако трябва да се опиша с една дума, то тя е максималист - обичам да постигам максимума от всичко, с което се захвана", открито споделя Богдана Найденова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Ако търсите нови идеи за дестинации в България и чужбина, може да намерите много предложения в моя профил. А, ако харесвате приключения сред природата, нови маршрути, които да ви вдъхновят да излезете навън и да се потопите в атмосферата имам също какво да покажа. Всеки пост е правен с много любов и старание и обективна оценка на преживяването и мястото."

Коя е тя?

Казвам се Богдана Найденова, на 29г. Отраснала и завършила средното си образование в гр. Правец, владея английски език и базово ниво на испански. Висшето си образование съм завършила в УНСС, специалност Бизнес логистика, и съм работила в сферата 3г. и половина. След това специализирах в управлението на проекти като Project Manager. Общо 7-годишен опит в корпоративна среда, като последните няколко години работя основно от вкъщи. Трудно се задържам на едно място за повече от два-три дни, и това с което се боря е рутината на ежедневието. С няколко думи мога да се опиша като момиче отрасло в малкия град, но жител на света. А, ако трябва да се опиша с една дума, то тя е максималист - обичам да постигам максимума от всичко, с което се захвана, включително и профилът ми bnaydenova в Instagram.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Честно казано нямах очаквания и не знаех как ще се развият нещата, когато започнах да развивам личния си профил. Винаги съм обичала да пътувам, досега съм посетила 25 страни и имам огромното желание да видя много повече. С пътуването започнах и много да снимам, обичам да запечатвам красиви моменти.

От там последва интересът ми за обработка на кадри, стремежът да създам различно съдържание, да създам своя почерк. Покрай пандемията пътуванията станаха мираж за доста дълъг период от време и това беше идеалният момент да опозная повече България. Това беше и моментът, в който осъзнах позитивите от прекарването на време в природата, откъсването от забързания начин на живот и насладата от опознаването и покоряването на нови места и върхове. Със споделянето дойдоха и позитивните коментари от хората, които черпеха идеи за пътувания от моя профил и получаваха допълнителна информация, когато имаха въпроси. Това още повече ме мотивира и реших, че усилията, които влагам в работата си, си заслужават.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Един истински "инфлуенсър" или както аз обичам да се оприличавам "създател на съдържание" трябва да бъде преди всичко социален и да бъде откровен със своята аудитория. Трябва да обича да общува с последователите си и да споделя съвети, свързани с нишата, която е избрал за своя. В допълнение, един инфлуенсър трябва да развие многообразни качества в сферата на фотографията, маркетинг, позиране (не е задължително, зависи от естеството на профила) и комуникационни умения. И преди всичко да бъде себе си, не мога да си представя колко натоварен на края на деня би се чувствал човек, ако цял ден се е опитвал да бъде някой друг. А, относно това дали може да бъде професия: разбира се, стига да имаш желанието изцяло да се отдадеш на това начинание.

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Като ценител на фотографията най-много ме впечатляват качествените кадри, както и индивидуалността. Има толкова много еднакви профили, стилове, хората копират и създават неща само и само да се харесат, следвайки тренд. Но разбира се, има и такива профили, които са изключително професионални, лично мен ме мотивират да достигна тяхното ниво един ден. Има и български и чуждестранни акаунти, на които ценя много работата, но предпочитам да не споделям имена, за да не обидя някой, ако пропусна да изредя.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Трупането на последователи определено не е по-важният аспект от това да развивам целия си профил в социалните мрежи. Ако това беше на всяка цена за мен, щях да съобразявам дори дестинациите, които посещавам. Мога да ви дам пример: тази година посетих Шри Ланка, и моите последователи не реагираха особено на съдържанието, което публикувах.

Но за мен това беше едно от най-вълнуващите приключения в живота ми: наблюдаване на диви слонове от метър разстояние, возене с влак по един от най-живописните маршрути в света, хранене на маймунки, бродене из джунглата и още много. От тук нататък, смятам да продължавам да бъда вярна на себе си, защото това е моят бранд, това съм аз, изцяло несъвършена, с различни интереси и винаги показвайки обективно позитивите и негативите на едно място.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според теб се случва заради неговите качества или заради теб самата?

По малко и от двете. Възможно е да съм повлияла на даден човек в избора на определен продукт посредством мой пост, но аз не бих показала нещо, което аз лично не бих ползвала. Така че дори и някой да се е повлиял от мен, смятам че е за добро.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Тук изцяло зависи от човека, аз имам постоянна работа и съм в постоянен баланс между работа, социални мрежи, пътувания и тренировки. Не е лесно, но това изгражда характера и нямате много време да мислите за ненужни неща. С добро менажиране на времето и дисциплина, всичко е възможно.

Снимка: Личен архив

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Постоянство, от гледна точка на създаване на съдържание и изграждане на взаимоотношения със своите последователи. И разбира се, стремеж към развитие посредством участие в странични проекти, интервюта и други.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Всички продукти, които съм рекламирала досега ги намирам за интересни. Имам една мечтана колаборация с хотел в Алпите, надявам се един ден да успея да го постигна.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Аз работя с брандове, чийто продукти ползвам. Не бих препоръчала продукт, който не харесвам или не одобрявам. Отказвала съм предложения, които нямат общо с моя личен бранд и възгледи.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Виждам се щастлива, както досега. Надявам се един ден да имам нещо свое, което мога да развивам и да му отдам повече време и енергия.

Снимка: Личен архив

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

България си има всичко: от зелени планини, гранитни върхове, до красиви плажове, невероятна храна, богата история и разнообразни сезони. Още по-хубаво е, че всичко това се намира на сравнително кратко разстояние едно от друго. Гостоприемството на хората ще ви накарат да се чувствате като у дома си, без да ви липсва нищо. Каквото и да кажа, ще е малко, България е любов и красота, трябва да се посети, за да се изживее и почувства.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Ако търсите нови идеи за дестинации в България и чужбина, може да намерите много предложения в моя профил. А, ако харесвате приключения сред природата, нови маршрути, които да ви вдъхновят да излезете навън и да се потопите в атмосферата имам също какво да покажа. Всеки пост е правен с много любов и старание и обективна оценка на преживяването и мястото.

Всички гости в поредицата Професия "Инфлуенсър" ВИЖТЕ ТУК >>