Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Обучението ни се базира почти изцяло на практика, но въпреки това не смятам, че университетът сам по себе си е достатъчен, за да изкара професионалисти", споделя Михаела Петрова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Михаела Петрова, на 20 години, от Русе и уча специалност Графичен дизайн в Нов български университет, втора година.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за "Идеалният кандидат" чрез платформата LinkedIn, разглеждайки за стажове. В проекта най-много ме впечатлява, че се дава възможност на млади хора да намерят своето място, да се запознаят с бизнеса и да разширят уменията си.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Досега не съм провеждала стажове, но смятам, че колкото по-рано човек навлезе в сферата, толкова по-добре. Смятам, че втори курс е едно добро начало, когато студентът вече има добър набор от знания и е готов да поеме към следващата крачка и да ги обогати чрез практика.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Някои от проблемите включват дали студентът ще има възможността да проведе стаж докато в същото време и учи - дали ще намери стаж, който да е съобразен с лекциите му, друг проблем, който смятам, че много студенти имат е паричната страна на нещата - дали ще може да намери стаж, който е платен и да се издържа или да предпочете работата пред другите възможности.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Очаквам работа по различни проекти, с различни фирми, самостоятелна работа, както и такава в екип - смятам, че по този начин се поема най-много опит.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих им предложила разнообразие, иновативни проекти, среда от други млади хора и професионалисти в сферата.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Много важни, смятам, че е важно студентът да навлезе рано в средата, за да се сблъска с реалността на работата и още от ранно ниво да свикне със средата, а от там само да надгражда и да върви нагоре.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Обучението ни се базира почти изцяло на практика, но въпреки това не смятам, че университетът сам по себе си е достатъчен, за да изкара професионалисти.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е от значителна важност за развитието на един човек, важна е тяхната подкрепа и разбиране, за да можем да вървим нагоре.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Справям се добре с разграничаването на личния живот от професионалния, знам, че когато има работа тя трябва да се свърши, но също така не си спестявам и забавленията с приятели, стига да не изоставам с работата. Приятелите имат огромно влияние върху нашето развитие, много често моите приятели са ми били вдъхновение за различни занимания и са ме подтиквали да пробвам неща, които иначе вероятно не бих.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

За момента се развивам в България, но не изключвам възможността след завършване на образованието си да искам да се развивам в друга страна.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих им казала просто да започнат, да не премислят нещата, важно е да се изкара опит, който ще им даде възможността за по - нататъшно развитие.