"Има хора, които по време на интервю те "грабват" още в началото с положителната енергия, която излъчват", споделя поредният ни гост в "HR Кафе".

Коя е тя?

Казвам се Паулина Петрова, живея в гр. Велико Търново. От 7 години работя в Астреа Рикрутмънт - частна агенция за подбор на персонал и заемам длъжността "Ръководител набиране на персонал".

Има ли неудобни въпроси по време на интервю?

Ако си притеснен по време на интервю, всеки един въпрос би ти се сторил неудобен. Но от страна на интервюиращия - не, няма, защото всеки отговор е показателен за това кой стои пред теб.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю?

Най ценните съвети, които бих дала са няколко, те не са и непознати за обществото, а именно:

- Да отидеш на срещата 15 минути по-рано, да бъдеш търпелив.

- По време на интервюто да се опиташ да запазиш психически баланс и спокойствие, да овладееш емоциите си.

- Преварително да си се информирал за компанията, в която кандидастваш и да си запознат с позицията, която ще ти предложат.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси?

Не можеш да сложиш под общ знаменател всички ситуации преди/по време на интервю. Ще отговоря така: не винаги първото впечатление е важно, защото компаниите търсят подходящи служители за длъжностите, които предлагат и няма как на сто процента да изградят мнение при първоначален контакт. Въпреки това, има хора, които те "грабват" още в началото с положителната енергия, която излъчват.

Какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода?

Лично аз предпочитам по-спокойни кандидати, мислещи и уверени. Впечатленията ми са, че настъпателните кандидати не винаги се представят отлично на интервю.

Кое е надделявало досега в опита ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията?

Двете неща са взаимодопълващи. Всеки човек се стреми към професионално развитие, а възнаграждението винаги би могло да се редуцира спрямо опита и уменията, които показва един служител.

Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Разбира се. Бих дала шанс на кандидати, които са се представили добре на интервю, но нямат нужния опит или умения, които се изискват. Важното е да са показали мотивация и силно желание да се учат и да постигнат нужните резултати, които ще се изискват от тях.

Какви са впечатленията ви от стажанските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Младите хора са амбициозни, те не са обременени от трудов опит, затова са и по-напористи, с желание за развитие. Стажантските програми са един добър стимул за тях, защото нагледно виждат работния процес и биха преценили дали ще продължат кариерното си развитие в дадената сфера, в частност - човешките ресурси. Смея да твърдя, че компанията ни е стабилна основа за млади кадри и винаги сме имали много желаещи да стартират първите си крачки в професионален план при нас.

Какви позитиви и негативи виждате в работната атмосфера в компанията ви във времената преди Ковид и сега?

Позитивизмът е, че успяхме да съхраним себе си като хора, като екип и като едно цяло. Ковид кризата още веднъж ни доказа, че сме отбор. Няма поклащане в отношенията помежду ни, дори обратното - станахме още по-сплотени. Негативизмът е, че личния контакт е стеснен, но за нас това не е пречка да бъдем себе си и да продължаваме да работим на пълни обороти.

Какъв процент от служителите ви работят в хоум офис условия?

Всички работим от вкъщи, с нужната техника и условия.

Промениха ли ви се критериите за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид?

Критериите се променят спрямо ситуацията, спрямо гъвкавостта на компаниите. Като експерти в подбора на персонал, ние сме длъжни да следваме тенденцията. Ковид кризата ни научи да сме по-широко скроени.

Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Напълно възможно е, дори считам, че такава ще е и тенденцията. Стандартното работно място за голяма част от компаниите няма да остане "стандартно". Компаниите ще предоставят повече възможности за работа от вкъщи, така наречените споделени пространства, co-working space ще бъдат също алтернатива за работно място.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.