"Много важно е с кандидатите ни да имаме еднакви критерии, както за работа, така и за живота генерално. В българското общество липсва критерии и това се вижда във всичко около нас. Затова човек успял да изгради собствените си критерии за мен е първо условие за успех. Всеки кандидат трябва да има ясна представа за нивото на заплащане на пазара, както и да има добра себеоценка", споделя Мария Тодорова, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Коя е тя?

Казвам се Мария Тодорова/Григорова CEO и съм основател на NEXT-DC - digital creative agency. Аз съм с криейтив бекграунд с повече от 25 години опит в рекламната индустрия. Като независима Агенция с фокус криейтив нямаме отделна позиция HR, разчитам на собствената си преценка, заедно с мнението на мениджърите по отдели на Агенцията.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Не обичам неудобните въпроси и не ги практикувам нито в служебен, нито в личен план.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготовил наистина?

На първата среща за мен най-важното е да разбера какви са целите и амбициите на човека и защо е избрал да дойде точно при нас, какво знае за Агенцията, за нашите проекти, за екипа. След това обикновено даваме тест, чрез който да преценим нивото на кандидата. В тази втора част за мен е важно да се покаже желание, проактивност, тоест да даде повече отколкото е зададено и да се справи в по-кратък срок от оказаното. Това ми показва до колко човекът има желание да работи при нас. Всичко останало се учи, но желанието и отношението към работата са нещо, което всеки трябва да носи в себе си и трудно се повлиява.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Интересен въпрос. Не съм забелязала моето настроение за деня да повлиява на интервю. Но, да първото впечатление е много важно - дали е настъпателен или по-стеснителен кандидатът няма значение, важно е взаимно да има "харесване", да усетим, че кандидатът би бил добра част от екипа. Винаги мислим в контекста на екипа.

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Потенциалът е важен фактор за избор. Но, все пак зависи и от моментната ситуация на екипа ни и обема работа. Ако спешно се нуждаем от професионалист с опит, потенциал без опит не е фактор, защото ще затрудни останалите хора и тяхната работа, отделно няма да има и време да обучаваме човека коректно. Правили сме тази грешка и е много натоварващо и за двете страни. По отношение на заплата срещу желание, не бих ги противопоставяла. Всеки кандидат трябва да има ясна представа за нивото на заплащане на пазара, както и да има добра себеоценка. В тази връзка винаги съветвам по-младите си колеги да не търсят първо заплащането, важно е какво развитие ще получат на даденото място, за какви клиенти ще работят. Доброто портфолио е и лична инвестиция.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Желание, отношение, критерии. Много важно е с кандидата да имаме еднакви критерии както за работа, така и за живота генерално. В българското общество липсва критерии и това се вижда във всичко около нас. Затова човек успял да изгради собствените си критерии за мен е първо условие за успех.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Поради факта, че работим предимно с чуждестранни клиенти за нас е плюс кандидатът да има някакъв вид образование или стаж навън, на развит пазар. Съветвам младите професионалисти задължително да се възползват от наличните програми за развитие в Европа, например Еразъм.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Бих заминала да уча в чужбина със сигурност, мисля, че щеше да ми бъде полезно, да развия мащаба си на мислене по-бързо и да изградя по-лесно критериите си. Но, генерално в професионален план мисля, че всеки избор, който съм направила ме е научил на нещо. В първата си голяма компания останах повече от 9 години, смятам, че там търпеливо поставих добрите основи за последващото ми развитие.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Да, определено Ковид промени много хората и смятам, че тепърва ще виждаме последствията. Хората генерално станаха по-недоволни от живота, сякаш по-изискващи, желанието за пълна удовлетвореност и търсене на щастието на всяка цена се засили. Всички искат да живеят повече и работят по-малко. Не знам обаче до къде ще доведе това. Аз съм изградила кариерата си с много труд и ми е непонятно този тип мислене.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Ние работим 4 дни заедно и 1 ден петък по желание онлайн. Имаме и опция седмица през лятото отново онлайн. Генерално работим флексабилно, имаме колега от Франция, който работи изцяло дистанционно, но идва 2-3 пъти годишно да бъде с екипа. Лично за мен е по-мотивиращо и вдъхновяващ личният контакт. Дистанционната работа дава много предимства и я практикуваме успешно, но е важен контакта. Например работим с клиент от Амстердам изцяло дистанциионно, но изпратихме проджект мениджъра от наша страна да работи с екипа на клиента там за една седмица и видимо работата и отношенията се подобриха. Ние сме хора, нямам как всичко да се случва през екрана.