"Пандемията доказа, че човек може да е продуктивен навсякъде, стига да иска. Никога не съм държал на модела "висене в офиса и отчитане на дейност". Има задача и тя трябва да е свършена. Всеки сам преценява как. За мен е важен резултатът", споделя Георги Тошев, който е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Кой е той?

Георги Тошев, журналист и продуцент. Автор на 12 книги, сред които "Години любов" за Невена Коканова, "Тя, Цветана Манева", "Романът на моя живот" и други. Създател на предаванията "Преди обед", "Децата на другата България", "непознатиТЕ", "Като на кино" и други. Автор на 47 документални филми. Работи за bTV, BBC, RFI, ZDF, ARTE, NOVA, БНТ, в. 24 часа, Дневник, Континент, сп. ЕДНО, сп. ЛИК, МАХ, L"Europeo и други. Създател на www.bulevardi.bg

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Няма неудобни въпроси, има умни отговори. Всичко е въпрос на контакт, подготвеност, любопитство от страна на кандидата. Разбира се, интервютата се вместват в някакъв времеви диапазон. Различно е. Има хора, които съм назначил след 5 минутен разговор, с други съм прекарал 40 минути преди да се убедя, че те са необходими на моя екип.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготовил наистина?

Не давам съвети, защото те не могат да бъдат валидни за всички. Кандидатстването за работа е личен акт. Изисква подготовка, спонтанност, много са факторите, от които зависи едно добро представяне. Държа на изненадата. Забранил съм си да има очаквания, но имам критерий за подбора на хора за моите екипи.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Първото впечатление е важно, но не определящо за мен. Освен от професионалните качества на кандидата аз се интересувам и от личностните му. Защото съвместната работа е процес, търпение, култура, колективна игра. Хората не са рoботи. Няма значение дали човек е по-умерен или по-настъпателен. Важно е каква е мотивацията му за дадена позиция и какво предлага като сбор от професионални умения и човешки качества. Не позволявам моментното ми настроение да влияе върху професионалния ми избор.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Интересувам се само от мотивацията на един кандидат да бъде част от екипа ми. След това проверявам професионалните му натрупвания. Не разчитам да може и знае всичко, но изисквам да отговаря на определени условия. Работата в екип е процес и взаимно учене.

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

За мен е важно да е любопитен, трудолюбив, почтен. Възпитавам ги да покриват професионалните стандарти, които в нашата професия динамично се променят, да уважава колегите си и да спазва йерархията. Да бъдат свободни в изборите си и да застават зад тях дори, когато е трудно.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Да, откривам добре подготвени стажанти. Проблемът е, че някои от тях искат всичко да им се случва бързо - бързо да станат популярни, бързо да печелят големи пари. Уви, реалността е друга. Оцеляват упоритите.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Аз съм късметлия. По пътя си срещнах професионалисти и човеци - в началото Мария Незнакомова, Радостина Константинова, Бригита Чолакова, Валери Найденов, Десислава Паунска, Милен Марчев, Венелина Гочева, Димитрана Александрова, Галя Прокопиева, Румяна Червенкова, Валя Йовова, Панайот Денев ....Работя и съм работил с великолепни колеги! Щастие, че имах ментор като Нери Терзиева. Имам екип от талантливи хора.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Живеем в динамично време и много от критериите се променят. Ковид ни научи да бъдем бързи, да сме включени в системата 24 часа, независимо къде се намираме. За мен здравето на хората, с които работя, е на първо място. Не го забравям преди, по време и след Ковид.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Пандемията доказа, че човек може да е продуктивен навсякъде, стига да иска. Никога не съм държал на модела "висене в офиса и отчитане на дейност". Има задача и тя трябва да е свършена. Всеки сам преценява как. За мен е важен резултатът.