Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Успешен е всеки, който преследва целенасочено предварително обмислена цел. Някои от нас имат цели, други нямат. Успехът обаче не се измерва с това колко пъти сте били на върха, а колко пъти сте се сблъсквали с проблеми и сте ги преодолявали успешно. Да станеш много добър в нещо и да започнеш да изкарваш пари от него, отнема време", споделя Моника Илиева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката на Dir.bg "Идеалният кандидат" представя...

Коя е тя?

Имената ми са Моника Николаева Илиева и съм на 24 години. Родена съм и израснала в град Габрово, живях във Велико Търново, докато учих бакалавърска степен "Маркетинг" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". В момента живея и работя в София от пет месеца, напълно самостоятелна съм. Търся работа в нова за мен сфера. Мое амплоа е създаването на оригинално съдържание за уеб, работила съм като копирайтър през годините. В портфолио представям част от моите текстове и кратка информация за мен. Следващата ми цел е да работя в сектор "Маркетинг" и в бъдеще да печеля достатъчно висок доход от тази работа.

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Намерих платформата, благодарение на търсене в Google. Решена да кандидатствам, търсих стажове с ключови думи "стаж, маркетинг, София". Открих много възможности, една от които беше платформата на Dir.bg. Трябваше да попълня "лексикон", който съдържаше интересни въпроси, няколко дни по-късно получих и имейл. Намирам за интересен и полезен проекта на dir.bg и се радвам, че участвам в него.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен студента трябва да започне стаж след втората година от обучението си. Тогава вече има основа, върху която може да гради. Да станеш много добър в нещо и да започнеш да изкарваш пари от него, отнема време. Ето защо е правилно това "пътуване" да се започне по-рано. В интерес на студента е да навлезе в сферата при първа възможност, за да спечели време и да натрупа опит. Разбира се, човек трябва да има визия и да знае за какво се бори. Не съм провеждала стажове до сега, ето защо сега търся идеалната възможност за мен, желаейки да я съчетая с друга дейност, отново в сферата.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Зависи в кой град в България живееш и доколко си мотивиран. Моето мнение е, че, когато човек започне да търси стаж и нови възможности, винаги намира. Трябва да се положат усилия, за да докажеш, че ти си отговорен, надежден и почтен млад човек. Предполагам, че обичайните проблеми могат да бъдат недобрите условия на стажа (заплащане, работно време, други...).

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

  1. Възможност за обучение - Адаптирането на студента към реална работна среда и възможност за практическото му обучение;
  2. Възможност за работа в екип - Запознаването на студента с хора от компанията/агенцията и екипна работа с тях по съвместни проекти;
  3. Възможност за доказване - Възлагане на задачи, които имат краен срок и които трябва да се изпълнят, възможност да се спечели доверие и да се прояви потенциалът на стажанта;
  4. Непълно работно време/възможност за дистанционна работа - Всички сме наясно, че доходите са от голямо значение в днешно време. Стажът не може да ни осигури нужните доходи, поне не докато е в тази му форма. Ето защо е важно той да бъде на непълен работен ден с възможност за дистанционна работа, за да можем да съчетаваме всичко.
  5. Справедливо заплащане спрямо свършената работа от студента и постигнатите задачи.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Първо, кратко представяне на компанията и защо тя търси да наеме млади и отговорни хора. Второ, условията за кандидатстване по обявата, тоест какво предлага компанията и какво изисква. Трето, времетраенето на стажа, работното време, дистанционно или не, съответното заплащане.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата представят началото на опита ми в сектор "Маркетинг". Те са важни за мен, защото са знанията и опита, необходими ми да работя в бъдеще в тази сфера. Всяко начало е трудно и е нужно време и много усилия. Крайната ми цел е да бъда една от най-добрите в това, която правя и да се развивам. Друга крайна цел е да обичам това, което работя и да мога да печеля пари, правейки това, в което съм добра и което ми харесва да правя!

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Зависи за кой университет говорим. Великотърновският университет "Св.Св. Кирил и Методий" дава необходимото ниво на подготовка и успява да създаде кадри. Преподавателите там са професионалисти в работата си и имат правилно отношение към студентите. Практиката е около 10-15% от общото. Но ако трябва да бъдем честни и да кажем истината, то трябва да кажем, че отговорът на този въпрос е "не". Със сигурност не всеки университет в България дава необходимото ниво на подготовка. Добре познати са ни практики като купуване на изпити и дипломни работи, услуги по писане на реферати и доклади, непосещаемост на лекции и ниски резултати от обучението и други.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Въпросът тук е какво е да си успешен? Успешен е всеки, който преследва целенасочено предварително обмислена цел. Някои от нас имат цели, други нямат. Успехът обаче не се измерва с това колко пъти сте били на върха, а колко пъти сте се сблъсквали с проблеми и сте ги преодолявали успешно.

Това е много дълга тема, която може да се разгледа от няколко страни. Значимостта на семейството ни е голяма, особено важни са първите седем години, когато получаваме възпитанието си. Аз съм израснала без майка ми и баща ми, отгледана съм от баба и леля, при които съм живяла над 15 години и на които съм безкрайно благодарна. Всичко това ме нараняваше преди години, но ме е направило по-силна и мотивирана да успявам. Това, че нямам добър семеен модел, не ми е попречило на това да имам цели и да се стремя да бъда успешна. Човек сам определя посоката на собствения си живот.

Добрите семейства дават добър пример на своите деца, тоест спомагат за създаването на добри модели, които човек следва по-нататък в живота си. Доброто семейство обаче не е гаранция за успешно дете. Както и "лошото" семейство не е гаранция за неуспешно дете. Аз вярвам, че всеки от нас носи своя потенциал в себе си и сам избира на къде да насочва живота си.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Зависи какви са приятелите ти и какви са техните интереси. Ако приятелите ти са съвестни и надеждни млади хора, то тогава е възможно влиянието им върху идеята за кариерно развитие да е добро. Но ако приятелите ти се интересуват от дискотеки, алкохол и пр., е много вероятно влиянието им да не е добро. Лично аз държа хората в моето обкръжение да са успешни и да са готови да ме подкрепят в развитието ми, често общувам с по-възрастни хора. В момента в живота ми съм концентрирана върху правилните стъпки и много малък процент от вниманието ми отива за приятелства. Просто нямам нужда, малкият кръг от хора, с които общувам, напълно ме удовлетворява.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Разбира се, България. Защото знам, че тук развитието е възможно.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Запазете мислите и действията си, насочени към вашите цели и стремежи, за да покажете най-висшите си идеали. Използвайте своята инициативност и лична издръжливост, правейки избор, който засяга собственото ви благополучие и житейски път, знаейки истинските желания на вашето сърце.Пред нас младите стои задачата да създадем добър живот за себе си и за своите близки. Това е нелека задача, за изпълнението на която трябва да положим усилия и да имаме вяра в себе си и Вселената. Все още сме млади и имаме време да тръгнем по избран от нас път и да стигнем до желана от нас цел. За това обаче трябва да имаме визия и да бъдем силно мотивирани. Ако се интересувате от определен резултат, със сигурност ще го постигнете. Само трябва наистина да искате този резултат и да сте готови да положите нужните усилия. Усилията, които полагаме днес, за своето кариерно развитие, ще ни се върнат в бъдеще. Всяко начало е трудно, затова е по-добре да започнем днес! Може да не видим резултатите веднага, но всяко усилие има значение и то не остава незабелязано. Човек трябва да се стреми винаги към подобрение във всяка една сфера на живота си, за да бъде удовлетворен. Трупането на знания и опит е нашия капитал, който ще ни послужи в бъдеще!

Тук ще споделя един от любимите ми цитати по темата:

"С упорита работа, постоянство и положително отношение мога да проявя мечтите си в реалност! За постигане на доброто ми бъдеще практикувам издръжливост, търпение и позитивно мислене."