Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Случайно попаднах на платформата докато търсех свободни позиции за стаж. Хареса ми по-разчупения начин за представяне на кандидатите и идеята за видео-представяне. Въпросите, на които отговорих, ме накараха да се замисля над това какви са вижданията ми за стажа. Платформата определено е удобен начин за изглаждане на комуникацията между кандидата и работодателя", споделя Михаела Белчева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Здравейте, казвам се Михаела Белчева, на 19 години съм. Завърших средното си образование в гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", Стара Загора, с усилено изучаване на немски и английски език. В момента уча първа година бизнес управление и европейска икономика във Виена, Австрия.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Случайно попаднах на платформата докато търсех свободни позиции за стаж. Хареса ми по-разчупения начин за представяне на кандидатите и идеята за видео-представяне. Въпросите, на които отговорих, ме накараха да се замисля над това какви са вижданията ми за стажа. Платформата определено е удобен начин за изглаждане на комуникацията между кандидата и работодателя.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен това решение е индивидуално и зависи от приоритетите на студента. Стажът би бил едно свежо разнообразяване на теорията, с която сме затрупани в университета, но зависи и от специалността. Моите виждания са - колкото по-рано, толкова по-добре. Това е добра основа на кариерния път и е възможност за ефективно усвояване на нови умения и опознаване на силните и слабите ни страни.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

В самото начало е нормално да се зародят въпроси, свързани с компетентността на студента и доколко той е готов да приложи знанията си на практика. Обучението на служители, които са в компанията в дългосрочен план, често е предпочитано от работодателите пред стажантските програми. Позициите за стажове обикновено са ограничени и от една обява трудно може да се разбере дали има достатъчно поле за развитие в конкретната компания. Ние, стажантите, искаме да получаваме задачи, които ни изкарват от зоната ни на комфорт, за да разгърнем потенциала си. В същото време, тази практика се приема за рискована от някои фирми, които предпочитат да не поставят прекалено сложни задачи на стажантите си още в самото начало. Това е свързано и с факта, че стажовете са краткосрочни.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен би бил този, който ще ми позволи да видя процесите в различните отдели на компанията и да бъда част от тях. Времевият диапазон от 3-4 месеца би бил подходящ за усвояване на основните процеси в компанията и получаване на ясна представа за дейностите на конкретния отдел в ежедневието. Представям си динамична работна среда, в която всекидневно се обсъждат и решават проблеми от различно естество. Среда, в която всяка поставена задача, допринася, дори и с нещо малко, за разгръщането на потенциала ми и ми носи нови знания. Ще разчитам на обратна връзка и градивна критика относно дейностите, които върша, за да знам как се справям и какво мога да подобря.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих описала какви са задачите и предизвикателствата, които очакват стажанта. Излизането от зоната на комфорт е важна част от нашето израстване и би ме грабнало, ако мога да извлека от обявата, че ме очаква това. Важна информация би била и продължителността на стажа както и основните познания, които трябва да имам. Би било хубаво да има информация относно възможностите за гъвкаво работно време на стажантската програма, мисля че това е важно, ако той се провежда по време на учебната година.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са важни, но не са толкова определящи за по-нататъшното ни кариерно развитие, колкото за личностното израстване и опознаването на силните ни страни. Някои предпочитат да отложат старта, защото "така или иначе цял живот ще работят". Мисля, че няма по-добър шанс от този, за да "опипаме почвата", както се казва, и да разберем дали сме се насочили в правилната за нас сфера. Колкото по-рано започна професионалния си път, толкова по-голям е шанса да намеря моето призвание и да бъда удовлетворена от дейността, с която изпълвам дните си. Все пак, нищо велико не е създадено без ентусиазъм.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За специалността, в която се развивам - твърдо не. Бизнесът е много динамична сфера, което не позволява на симулациите, които университета предлага, да ме подготвят за истинския бизнес свят. Вярвам, че образованието е лична инициатива и многобройните източници на информация в днешно време ускоряват процеса. Ако човек иска да научи нещо и да бъде специалист, може да го направи и извън университета. Теоретичната част със сигурност е важна, но не е достатъчна, за да възпита професионалисти. Освен това намирам големите количества теория, с които ни затрупват, демотивиращи, защото учим неща, които често не са приложими на практика или не са актуални.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Моето семейство е опората и подкрепата, на които дължа всичко. Собствените ни съмнения и неодобрението на останалите са основните пречки по пътя към осъществяване на желанията ни и тук идва важната роля на семейството. Това са хората, които вярват в мен, повече от мен самата и ме мотивират да разрушавам границите, които несъзнателно си поставям. Късметлийка съм, че освен пълната подкрепата на родителите ми, имам и пълната свобода сама да взимам решения за житейския си път.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Съзнателно или не, се влияем от приятелите си, затова се радвам, че съм заобиколена от хора със сходни цели и амбиции. Предпочитам тесен кръг от приятели и мисля, че хората с еднакви вибрации се привличат. Обичам да разнообразявам ученето със забавления и почивка. Това е времето ми за възстановяване и подготовка за новите предизвикателства и е неизменна част от ключа ми към равновесие между обучението и личния живот.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

България! Опитът ми в чужбина ме кара още по-силно да искам да допринеса за развитието на родината и съм сигурна, че с много млади хора споделяме това виждане. България и всичките й недостатъци си остават любимото ми кътче на земята и мястото, където искам да се развивам. Топлотата и борбеността на хората в България са едни от нещата, които ми харесват тук. Вярвам, че има достатъчно поле за развитие, стига да има желание за придобиване на нови знания. Много хора избират да заминат в чужбина заради по-високия стандарт, но това прави и конкуренцията по-голяма. Вярвам, че вместо да бягаме в чужбина, можем с общи усилия да направим България едно по-приветливо място за млади хора.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Предимството на ранния професионален старт е, че увеличава шанса ни да намерим призванието си и да обичаме работата си. Всеки от нас заслужава тази свобода и е способен да я постигне, започнете от днес!