"Когато хората се развиват, компаниите/организациите също се развиват. Минимумът от качества, които винаги търсим в кандидатите и които са в основата на нашите корпоративни ценности са: Инициативност, Отговорност и Лоялност", споделят Габриела Велинова и Пламена Петкова-Иванова, които са следващите гости на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Кои са те?

Габриела: Аз съм Габриела Велинова - адвокат по професия, а до мен е адвокат Пламена Петкова - Иванова. Ние сме управляващият екип на Адвокатско съдружие "Фронтекс Лигъл Сървисис" ("ФЛС") - водеща адвокатска кантора в областта на търговско, вещно и облигационно право, със сериозен фокус върху съдебното събиране и управление на вземания.

Пламена: Вече над 10 години помагаме на малки и големи компании да се справят с ежедневните правни предизвикателства. Нашето призвание е да осигурим спокойствие и увереност в нашите клиенти, за да поставят акцент и фокус върху най-важното - правенето на бизнес.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Габриела: Краткият отговор на първия въпрос е "Не". Поставянето на рамки, заучените въпроси и фрази са нещо, от което се стремим да се разграничим. На първо място, за нас е важно да чуем "историята", за пътя до нашата среща и визията за пътя след това. Колкото и парадоксално да звучи, кандидатът определя продължителността на интервюто. Смятам, че хората все по-осъзнато трябва да си даваме сметка, че ние самите сме "двигател" на много от нещата, които ни се случват и в този смисъл можем да им влияем, в това число да променяме и посоката.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготовил наистина?

Габриела: Най-ценното впечатление, което даден кандидат би могъл да направи е да покаже, че има визия за себе си. Къде иска отиде, как да стигне до там. Независимо от позицията - стажант или старши адвокат, технически сътрудник или мениджър, човекът трябва да има цел. Целеустремените хора полагат ежедневни стъпки в посока развитие. А когато хората се развиват, компаниите/организациите също се развиват.

По отношение на втория въпрос, винаги си личи, когато кандидатът фокусирано се е подготвил и вярвам, че това е проекция на вътрешния мотиватор да демонстрираме отношение и целеустременост. Уважаваме безкрайно такъв подход, особено когато кандидатът проактивно е инициирал тази стъпка.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Габриела: Първото впечатление е важно. Понякога то може да бъде определящо за начина на развитие на разговора. И тук нямам предвид визията на кандидата. Енергията е определящ фактор. В някои случаи хората просто си пасват, сякаш са парченца от пъзел и енергията се увеличава, друг път се неутрализира и от самото начало е ясно, че това партньорство няма да се получи. Следва да отбележим, че и поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат" е валидна по нашите географски ширини, а и не само. Препоръчваме на кандидатите за работа да правят кратко проучване за организацията, която ги е поканила на интервю. Така ще придобият представа за средата, културата и ще могат да направят подходящ избор дори за външния си вид на интервюто.

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Габриела: Баланс. Решенията ни винаги се основават на анализ относно нуждите, отговорността и нивото на експертизата за всяка роля в нашия екип. Не вземаме емоционални решения, но се доверяваме на инстинкта си относно избора на правилния кандидат. Винаги сме заедно на интервюта, защото се допълваме и често валидираме позициите относно дадена стратегия. Много пъти сме давали шанс, когато разпознаем потенциал и желание на личността да се движи напред, но винаги съобразено с ролята в екипа и отговорността към клиента, защото нашата професия се основава на експертиза и доверие.

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Пламена: Избягваме да използваме понятия като "идеален" или "перфектен", а залагаме в критериите си за избор на "подходящ" кандидат, според конкретната позиция. Минимумът от качества, които винаги търсим и които са в основата на нашите корпоративни ценности са: Инициативност, Отговорност и Лоялност.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Пламена: Вярваме в потенциала на представителите на младото поколение и с най-голямо удоволствие влагаме време и ресурс за професионалното им израстване. Не само откриваме страхотни млади таланти, но и съвсем съзнателно ги търсим, защото едно от най-вдъхновяващи неща за нас е именно желанието за придобиване на опит. Важни са обективните самооценка и очаквания на всеки млад кандидат, защото за успешното развитие в нашия професионален път на Правото задължително необходима основа и изходна точка е задълбочената и стабилна подготовка в университетите.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Пламена: Увереност, последователност и стремеж са акцентите в първите ни и всички следващи стъпки от професионалното ни развитие. За нас няма грешни или неправилни избори - има опит и добри уроци, затова не бихме променили нищо от миналото, всичко е част от пътя към развитието. Колебанието и неувереността пречат на постигането на желаните цели повече, отколкото един неуспешен ход.

Най-важният момент от кариерата на всяка от двете е съвместният ни път и взаимното решение да сме партньори. Прогресивността на нашия екип се дължи на единството помежду ни и рядко срещаното в днешни времена успешно допълване и устойчивост на качества.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Пламена: Дори подобни извънредни обстоятелства като Ковид не могат да променят критериите ни за оценка, защото очакваният резултат в работния процес и качеството на постигането му са били, са и ще бъдат важни за нас преди и след Ковид. Винаги се стремим да поддържаме сплотеността на екипа ни, организираме колективни проекти в и извън работна среда, оценяваме и поощряваме положителните резултати и се радваме, че позитивната атмосфера е част от нашето професионално ежедневие.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Пламена: Нашата професия е свързана с постоянни посещения на институции и комуникация с клиенти, защото вярваме, че важен за изграждането и развитието на доверие е личният контакт. Това изключва изцяло дистанционен режим на работа. Изключително много ценим баланса и възможността служителите ни да имат право на избор и затова имаме добре организиран и гъвкав хибриден модел, който позволява ефективност, според конкретните ситуации и планираност на процеса. Тенденциите в световен мащаб очертават работното място във все по-голяма степен да бъде преместено в домашни условия, но ние смятаме, че всяка крайност носи повече негативи и балансът не трябва да бъде пренебрегван.