"Все повече хората живеят в илюзията, че определени позиции и съответно - отговорности, са постижими за тях, без да са извървeли необходимите стъпки", споделя Патрик Паулето, който е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Кой е той?

Аз съм италианец, живея и работя в България от двадесет години. През първото десетилетие участвах в разработването на водноелектрически проект по дефилето на река Искър - поставянето на началото, проектирането, строителството и пускането в експлоатация на 5 водноелектрически електроцентрали. През второто десетилетие на моя живот в България, предложих своя професионален опит и умения на италиански инвеститори и предприемачи в България и на Балканите. Това ме подтикна, заедно с партньори, които тогава бяха много млади, да основа една от най-утвърдените вече фирми за предоставяне на консултантски услуги на италианци в София - "Тирас". Нашата експертиза варира от правни и административни въпроси, до счетоводни и данъчни такива. За щастие успяхме да спечелим доверието на нашите клиенти предприемачи, които в последствие ни се довериха не само за консултантските услуги, но и за развитието и организацията на някои аспекти от техния бизнес.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерий за проявен интерес към кандидата?

Няма неудобни въпроси, ако приемем, че интервюто ще остане в рамките на професионалния тон, и работодателят и кандидатът са съгласни, че интервюто има като основна цел - тази да позволява на двете страни да преценят обективно всички аспекти на масата. Ако се остане в рамката на професионалните разговори, продължителността би могла да е с максимален срок от половин час, след което ще се включат други фактори.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според Вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготвил наистина?

Може и да е добър стратегически ход да се дадат някакви посоки на кандидата, макар че интервютата винаги имат силен персонален характер. Ако обаче имат смисъл, трябва да бъдат предвидени свободни въпроси, които да накарат кандидата да се представи и да се покаже без предварителна подготовка.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Естествено, моментното настроение от двете страни, играе сериозна роля. За това трябва да има подготовка, и още по-важно, време за follow up, достатъчен за една по-обективна преценка.

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Мотивацията е почти винаги най-уважаваният фактор. Всяка ситуация е различна и зависи от доста фактори - трябва да има равновесие между възнаграждението и емоционалния подход на човека. Все пак, много зависи и дали става въпрос за предложение за работа за оперативни и кодифицирани дейности или за развитието и управлението на проекти, свързани с хора.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как изглежда идеалният кандидат за работа във Вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Преди всичко от огромно значение е човекът да е съзнателен в какъв етап на собствено си развитие се намира. Все повече хората живеят в илюзията, че определени позиции и съответно -отговорности, са постижими за тях, без да са извървели необходимите стъпки. Със сигурност, ако кандидатът изрази адекватно финансово очакване, то това доказва, че притежава съответните пазарни компетенции. Креативността и отпуснатият начин на водене на интервюто имат винаги сериозно влияние за крайния резултат. Фирмите не са много по-различни от семействата, така че държанието на всеки един човек играе роля за общия успех и съответно - за личния. Общо взето, личната отговорност е винаги свързана с личните решения и рядко стриктното следене на правилата води до развитие, но и постоянното им интерпретиране според собствената воля и желания, не допринасят за общия прогрес на компанията.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във Вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Този въпрос е много труден. Всяко поколение идва с нов език и нови ценности, а стажантите невинаги са наясно, какви възможности имат да докажат своите способности.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето, бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Кариерата ми е изцяло на независим предприемач. Така че, всеки път, когато съм започвал нова идея или проект, съм бил наясно, че успехът или провалът са зависили само и единствено от мен. Не съм предавал хората, с които съм работил заедно, още по-малко съм подлъгвал клиент с някое мое предложение. Трудно е да се кодифицира развитието на един предприемач. Бих променил това, преди да реагирам първосигнално, да си дам малко време за размисъл, за да взема по-осъзнато решение. Въпреки това считам, че лошо решение има само, когато предаваш принципите си.

Промениха ли се критериите Ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Ковид накара хората да бъдат по-самотни. Основно акцентира върху проблемите, свързани с характера и социализирането, а технологиите принудиха много хора да изпаднат в една изолация и депресия, които ще лекуваме дълго време. Да работиш дистанционно, когато имаш рутинна работа, затруднява работния процес и отчуждава хората. Твърдо за съм "за" офисна работа, с всички антиковид мерки.

Кой работен модел предпочита Вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

В зависимост на отговорностите, мутацията е налице и ще продължи много бързо. Офисите ще представляват по-динамични пространства и общества, защото този свят ни води натам.