Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Някои кандидати държат на възнаграждението и не биха направили компромис с него, докато за други по-важни са възможността за развитие, екипът, в който ще попаднат, и технологиите, с които ще работят. Тези кандидати са склонни да направят компромис с възнаграждението в името на тяхното развитие", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Моника Човалинова.

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Моника Човалинова на 24 години. Завършила съм бакалавър, специалност ,,Публична администрация"" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В момента изучавам магистърска степен - ,,Бизнес администрация - Развитие на човешките ресурси"". Вече повече от година и половина съм част от екипа на Реорle and Places Ltd. - агенция за подбор и консултиране на IT професионалисти. На пазара сме от няколко години и имаме над 400 успешни назначения, най-вече на опитни професионалисти в продуктови и аутсорсинг компании.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Позицията ми е много интересна, тъй като включва всекидневно общуване с изключителни специалисти в сферата - от една страна, кандидатите и от друга страна нашите клиенти. Основните ми отговорности са свързани с набирането, подбора, консултирането на IT специалисти, изготвянето и публикуването на обяви. Бих казала, че участвам в целия процес от намирането на кандидатите до тяхното назначаване и успешно стартиране. Нашата работа е динамична и разнообразна, всеки ден научавам нещо ново и се радвам, че мога да помагам на кандидатите да открият най-подходящата компания за тях.

Относно качествата, които трябва да притежават служителите, мога да кажа, че в нашия екип силно се цени професионализмът, позитивното отношение към работата, проактивността, аналитичното мислене, комуникативните умения и не на последно място бързината. Всички тези неща ни помагат да вървим напред и да бъдем по-успешни.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Всеки от нашите клиенти технически изисква различен набор от знания и умения за екипите и ролите си. Така че, един кандидат ,,идеален" за едни може да не бъде толкова подходящ за други. Правилният кандидат трябва да покрива по-голяма част от заложените умения и да има интерес да придобие останалите. Смятам че, личната мотивация и желание за развитие са в основата на това, да се превърнеш в ,,идеален".

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Първото впечатление по време на интервюто e важно, но не е определящо затова как ще се развие процесът. Още повече, че с настъпване на пандемията, интервютата се провеждат онлайн и е по-трудно напълно да прецениш човека отсреща.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Всеки кандидат е индивидуален и трябва да се подхожда по различен начин. В процеса на разговор се опитвам да отсея най-важните неща, които ми е споделил, и да разбера какво точно търси, за да мога да му представя само предложения, отговарящи на изискванията му, за да съм му максимално полезна. Разбира се, има и някои задължителни въпроси, които трябва да задам, за да получа информацията, която ми е необходима за следващата стъпка - представянето му пред клиента.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

 

При нас като агенция е по-различно, тъй като активната ни роля приключва, след като кандидатът бъде назначен при нашия клиент. След това неговото развитие и това дали е правилен се преценява от съответната компания в заложения изпитателен срок. Разбира се, и ние продължаваме да поддържаме контакт с кандидатите си относно как се чувстват в избраната компания. 

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

И двете са важни в различна степен. Някои кандидати държат на възнаграждението и не биха направили компромис с него, докато за други по-важни са възможността за развитие, екипът, в който ще попаднат, и технологиите, с които ще работят. Тези кандидати са склонни да направят компромис с възнаграждението в името на тяхното развитие.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

До една степен зависи от човека - ако си отговорен, последователен и с желание, можеш да получиш добро ниво на подготовка и в университет в България. Това, което мисля, че липсва тук, е възможността за повече практически опит, а не само получаването на теоретични знания.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Съветът, който бих дала, е да участват в различни обучения и стажове, които със сигурност ще им помогнат да придобият нови умения и да открият правилното професионално направление за тях. Също така, не трябва да се притесняват да се консултират със специалисти като нас, в сферата на подбора, тъй като изборът на правилната компания е от изключително значение за професионалното развитие.