Серийният предприемач Ивайло Славов, който е и един от инвеститорите и партньорите в WorkTalent.com, новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж, гостува в сутрешното предаване "Бизнес старт" в "Bloomberg TV" с водещ Христо Николов.

Бяха обсъдени поредица от теми, свързани с тенденциите в развитието на пазара на труда, както и водещите предимства на WorkTalent.

"Изключително интересна е темата за позиционирането на компаниите като добро място за работа. Те трябва да привлекат и намерят точните хора, които биха се вписали най-точно в корпоративната им култура и ценности. Задължително е всички компании да намерят решение как да се покажат като атрактивен работодател", сподели Ивайло Славов и продължи:

"Автобиографията вече не дава достатъчно информация на компаниите. WorkTalent.com им предлага възможност да изискат от кандидатите предварително онлайн интервю и видео визитка, с които те да се представят по-добре и да се опитат да привлекат вниманието им."

Ивайло Славов засегна темата и за изкуствения интелект:

"За всеки човек е полезно знанието за изкуствен интелект (ИИ), то дава разбиране на къде отива бъдещето и как се отразява технологията на икономиките. В подбора на кадри ще се използва ИИ, като помага в проучването на служители. Все още е рано да говорим за интервюта водени от ИИ, тъй като той не може да преценя мотивацията на кандидатите, което е изключително важно за компаниите."

Той коментира и темата за всички основни фактори, които влияят цялостно върху общото състояние на пазара на труда:

"Световната икономическа криза оказва влияние върху планирането на проекти на компаниите и се отразява на страната ни, тъй като много сектори у нас са експортно насочени - към страни, в които се наблюдава забавяне на икономиката или рецесия. Войните оказват влияние върху веригата на доставки, а дигитализацията и трансформацията към прилагането на изкуствен интелект заменят чисто автоматичните и повтаряеми професии, но засилва търсенето на креативни и идейни хора."

Видео от интервюто, можете да видите тук: