WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да ви държим в течение със световните тенденции в развитието на пазара труда, днес ще предоставим на вниманието ви очакванията на експертите за настоящата 2024-а година.

Очертават се три основни предизвикателства, които е добре да имаме предвид и вземем под сериозно внимание в нашите кариерни планове и очаквания:

Генеративен AI (Изкуствен интелект)

Все повече се забелязва навлизането на генеративния изкуствен интелект в работния процес на много световни компании. "Ърнст и Янг" излезе наскоро със свое голямо проучване, според което генеративният изкуствен интелект ще има все по-голямо въздействие върху пазара на труда, нашата кариера, върху решението ни къде, кога и какво да учим, както и върху реалностите на работното ни място. Докладът на компанията включва и заключение, че през следващите пет години ще нарастват с бързи темпове работните места за специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение, а и работодателите и служителите вече изграждат очаквания и инвестиции около самата технология, съобразявайки се с нейното развитие. По всичко личи, че генеративният изкуствен интелект ще засегне почти всяка една индустрия, не само в технологичните си рамки, но и в процеса на замяна на хора и разширяването на други, в които хората изглежда са незаменими. В своя доклад "Ърнст и Янг" съветват да започнем да се запознаваме с различни инструменти на генеративния изкуствен интелект, да разберем как работят и да повишим уменията си за тяхното използване и развитие. Това несъмнено ще обогати значително работното ни портфолио и ще ни направи подходящи за много работодатели.

Новата реалност при дистанционната работа

Дистанционна работа също се очаква да претърпи сериозни промени от своя настоящ формат. Все по-предпочитан ще е моделът на хибриден график, който да позволи успешна адаптация към нарастващите нужди на бизнеса и работната сила, чието основно предизвикателство е да се постигне баланс между екипната креативност на живо и автономната работа и процесът на сътрудничество. Графикът ще се определя от нуждите и на компанията и на служителите и ще позволява динамични промени дори седмица за седмица.

Време е сериозно да помислите и за допълнителна странична работа

Винаги изглежда като много добра идея да се опитате да помислите за варианти за страничен допълнителен доход. Преценете свободното си време, разгледайте под лупа своите общи познания и умения и потърсете възможности за допълнителни работни занимания, с които да си гарантирате страничен доход. Подобно решение ще ви даде опции за повече независимост и резервни варианти, в случай че загубите временно постоянното си работно място.

Като финален извод, който можем да изведем от трите очертаващи се тенденции за промяна на работния ни живот, e че пазара на труда се развива с изключително бързи темпове и ако откажем да осъзнаем навреме възникващите промени, ще бъдем крайно неподготвени за кариерното ни развитие. Важно е да останем ‚в течение" и да сме готови да вземаме обосновани решения с повече увереност.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com