Независимо дали сте на 20, 30, 40 или 50-годишна възраст, в един момент от живота ще ви се наложи да помислите за годините в пенсия. Според експертите по лични финанси, колкото по-рано го направите, толкова по-добре за вас и близките ви.

Днес ще се спрем на няколко доказани действия, които могат да ни помогнат да се пенсионираме богати. Колко от тях прилагате и съгласни ли сте с останалите?

Харчете по-малко, отколкото изкарвате

Няма как да се целим към богатството, ако харчим повече от това, което печелим. Това би ни предпазило, както от взимането на нежелани заеми, така и от липсата на средства на по-късен етап от живота ни, когато вероятно ще печелим по-малко.

Платете първо на себе си

Голяма част от хората не успяват да пестят. Заради ниските доходи в страната те харчат почти всичко, което спечелят. Специалистите в сферата на личните финанси препоръчват първо да платим на себе си. Това може да са 10, 15 или дори 20% от заплатата ни, ако тя е по-висока от минималната у нас. С останалите средства ще трябва да изкараме времето до следващата заплата или аванс. 

Тези средства могат да се насочат, както към изграждането на авариен фонд, така и за предсрочното изплащане на заеми и/или инвестиции.

Ефектът на снежната топка

Това е един от най-добрите начини за изплащане на заемите ни. Започнете с най-малките и продължете с останалите. Началото може да е за бързите кредити или задълженията ни по кредитните карти. След като изплатите първото си задължение, насочете всичките си усилия към следващото. Забравете за вечери, излизания с приятели и почивки, та вие имате задължения. Основната цел трябва да е освобождаването от заеми.

Инвестирайте

При положение, че вече не дължите пари на компании за бързи кредити, нямате задължения по кредитни карти, или потребителски заеми или лизинги, може да помислите и за инвестиции. Добре ще е да влагате само средства, които няма да са ви нужни в следващите години. Самите инвестиции пък е добре да правите в дългосрочен план, за да се предпазите от временни понижения. Не забравяйте и да диверсифицирате, за да може да имате активи, които ще ви носят доходност, при спад в други. 

Помислете за повишаване на доходите си

Ако все още сте млади, може да помислите за допълнителен източник на приходи, или повишаване на квалификацията ви, което ще ви позволи по-лесно да си намерите по-добре платена работа. А какво ще кажете за собствен бизнес? В началото може да насочвате към това начинание по няколко часа дневно, за да се убедите в успеха му, без да е нужно да се лишавате от основната си работа.

Пасивни доходи

Ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще работите докато не умрете. Тази известна мисъл на Уорън Бъфет би трябвало да ни показва, че освен основното ни работно място, осигуряващо ни заплата, трябва да имаме и поне още един източник на приходи. Ето и кои са десетте най-популярни източника на пасивни доходи: