Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"В момента уча "Журналистика" в Абърдийн, Шотландия. Едно от най-ценните неща, научени в университета, е способността да мислиш критично, да преценяваш приетата информация и да сформираш мнение. Стажът за мен е възможност да усетя еуфорията на истинската работна среда. Първите стъпки в кариерата са важни, за да изградим работните си навици, които ще ни съпровождат в работното ни развитие в бъдеще", споделя Ванина Тодорова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Ванина, на 21, от Видин. В момента уча "Журналистика", трети курс в Абърдийн, Шотландия.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за платформата случайно, търсейки мястото, чрез което да намеря подходяща стажантска програма. Нещото, което най-много ме впечатли е идеята и разработката на уебсайта. Безспорно много модернизиран, иновативен и в същото време лесен за използване. Въпросите, зададени при регистрация, ми се сториха доста интересни и различни. Не съм попадала на друга платформа за стажове или дори работа с подобен тип въпроси. Бих казала, че дори беше забавно отговаряйки на въпросите.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен колкото по-рано, по-добре. Но както всички знаем, не всичко е толкова лесно за постигане, така че важното е човек да бъде целеустремен и постоянен, рано или късно всичко си идва на мястото. Досега съм работила като асистент ПР и научих доста неща за медиите на регионално ниво, как се създават контакти и как се процедира в тези медии.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Главните трудности, които аз срещнах, са нежеланието на много компании да работят със стажанти, както и не толкова полезните стажове, които предлагат. И тук имам предвид компании, чиято идея е не толкова да помогнат на студента да се развие кариерно, а по-скоро само да извлекат ползи от експлоатация на труд. За мен стажът никога не е бил фикс идея, исках да намеря такъв, които ще ми бъде от полза, ще науча как функционира медията, как работят журналистите и т.н. Искам този стаж да ми даде знания и опит в сферата, която изучавам. Другият проблем, свързан със стажовете в България е, че изискванията не са равностойни за учащите извън България. В някои медии, до колкото съм запозната, на българските студенти се заплаща, докато на българи, учещи в друга държава - не. Не мисля, че е справедливо след като обемът и количеството работа са едни и същи.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

От един стаж определено очаквам да науча нови неща. Не бих искала работата която извършвам по време на стажантската програма да е като по учебник или на теория. За един стаж е важно да е практически, да правиш и видиш много неща. Да ти помогне да разбереш по-добре сферата, която си избрал да изучаваш, в последствие и да работиш. Конкретно в моята сфера, очаквам да работя с журналисти и да наблюдавам как те работят, как функционира медията отвътре, какъв е процесът зад един репортаж. Въпреки че всичко това съм го изучавала като предмети в университета, бих искала да видя и усетя еуфорията на истинската работна среда.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Едното от най-важните неща за мен като човек, който разбира това-онова от маркетинг, е обявата да бъда различна. Под различна имам предвид малко по-цветна от това, което сме свикнали да виждаме - бяло, черно. Конкретно в тази сфера, смятам че е от изключителна важност персоналността, различното и новаторското. Учили са ме, че е добре да поемаш рискове - с цвета, с ъгъла на камерата , мястото за снимки и т.н. Смятам, че в креативни сфери като журналистиката това би се оценило.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки са важни естествено или по-скоро постоянството и упоритостта съпровождайки един кандидат. Трябва да изградиш навиците у себе си, които ще ти помогнат за в бъдеще, но това кога и къде ще започнеш не мисля, че е най-важното в случая. Познавам хора, които не успяват да намерят стаж в своите сфери и не мисля, че трябва да се притесняваш и да подлагаш себе си на напрежение, понякога не сме ние виновните. Но сме отговорни за това да бъдем постоянни, борбени и амбициозни, както и да не се отказваме.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

В моя случай, университетът, в който уча, е направил всичко възможно да завършим с достатъчно практика зад гърба си. Имаме телевизионни студиа, радио студио, подкаст студио, система за наемане на техника като професионални камери, микрофони и т.н. Предметите, които изучаваме са различни и това според мен ти дава възможност да се запознаеш с много теми и науки, да помислиш дали да не се преориентираш в професионален план, ако нещо друго ти е по-интересно и мислиш, че ще бъдеш по-добър в него. Едно от най-ценните неща, научени в университета, е способността да мислиш критично, да преценяваш приетата информация и да сформираш мнение.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Не бих могла да дам категоричен отговор, тъй като всички сме различни и се нуждаем от различни неща. За мен лично семейството е от изключително значение, без тях нямаше и няма да успея. Родителите са зад нас и ни помагат във всяка една трудна ситуация, помагат да сбъднем мечтите си и ни подкрепят.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите са огледало на нас самите, както съм чувала да казват хората. Средата, която те заобикаля определя какъв човек си. Плюс това мисля, че ако си заобиколен от амбициозни хора ще имаш повече стимул за развитие и желание да догонваш останалите. Състезанието за мен не е лошо нещо, тъй като, то е стимул да се бориш и да постигаш. Относно разграничаването между двете, мисля , че се справям и имам достатъчно време и за двете. Едното никога не би трябвало да пречи на другото и не би трябвало да се налага да избираме между двете.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Засега, честно казано, не съм решила категорично и смятам, че е рано за такива решения, тъй като човек наистина не знае какво ще му поднесе животът. Винаги бих избирала България, тъй като за мен каквото и да казват хората, тя е една и искрено вярвам, че в държавата ни има развитие и бъдеще.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Това, което бих казала на младите, хората на моята възраст е, че колкото и да сме млади в момента, трябва да мислим за бъдещето си, да придобиваме повече опит, да учим и попиваме колкото се може повече информация. И също така да четат - книги, списания, новини и т.н. защото това обезателно ще помогне за нашето развитие, не само професионално, но и като хора. Пък и никога не знаеш, може би нещо, което прочетеш, ще те накара да се замислиш за кариерния си път и да ти даде идеи за развитие.