Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"За платформата научих от мой приятел, той ми представи как само с няколко стъпки може да се регистрираш и да си намериш стаж в престижни компании. Това, което най-много ме впечатли, че платформата е супер достъпна и всеки, стига да има желание може бързо да си потърси място за стаж", споделя Богоявлена Атанасова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Богоявлена Атанасова на 21 години, родом съм от Добрич. Уча Финанси и счетоводство с преподаване на английски език в УНСС и в момента съм 3 курс.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих от мой приятел, той ми представи как само с няколко стъпки може да се регистрираш и да си намериш стаж в престижни компании. Това, което най-много ме впечатли, че платформата е супер достъпна и всеки, стига да има желание може бързо да си потърси място за стаж.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам, че е най-подходящо да се започне още лятото след като си завършил втори курс, тогава имаш повече време, а и аз съм на принципа "колкото по-рано, толкова по-добре". Смятам, че сега ни е времето да изпробваме, да стажуваме в различни компании, на различни позиции, за да разберем кое ни влече най-много. Тъй като голяма част от преподаването в университетите е лекции и суха теория, за нас студентите, е важно да приложим тези знания и на практика. Към момента не съм била на други стажове, но съм в процес на търсене и нямам търпение да намеря най-подходящия за себе си!

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Разговаряла съм с доста от моите колеги, които търсят стаж или тези наскоро започнали и най-голямото притеснение е дали ще се справим, дали екипът ще ни хареса, дали ще оправяме само бумащината, т.е. дали ще ни дават задачите, които са досадни за тях? Друг въпрос, който си задаваме е дали мястото, на което ще стажуваме е най-доброто за нас и дали ще ни даде нужните знания и умения?

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен е в международна компания с доказана репутация, където да мога да си упражня езиковите умения, свеж и млад екип, компания която се грижи за служителите си. Компания, в която мога да приложа научените неща от университета и да надграждам. Идеята ми е да трупам, да трупам опит, да любопитствам и да взема възможно най-много, всичко зависи от мен. И в най-прекрасната фирма да си, ако не искаш да се учиш или не се интересуваш, няма да се получат нещата.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Позитивна и спокойна работна среда; Възможност за развитие във фирмата; Тиймбилдинги и събития, които да покажат колко ценим служителите си; ментор, който винаги да се отзовава при въпроси, помага и те направлява (това е съществено, особено в началото).

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки са важни, тъй като те ти дават фундамента над който след това да градиш. И все пак смятам, че винаги има изключения и съм на принципа "има ли желание, има и начин".

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Нещата са много относителни, много зависи от университета и специалността, която си записал. Аз като възпитаник на УНСС, мога да кажа, че доста добре се справят, преподавателите предават знанията си с такова желание, случвало се е през уикенда да ни пращат материали по темата от предишната лекция. Аз съм много доволна от специалността, в която съм и от професорите, които дават всичко от себе си да ни научат. На въпроса доколко е намесена практика ще кажа, че първо трябва да знаеш материята, която след това да приложиш. На мен ми се ще да има повече практически упражнения и реални бизнес казуси, но от нашия университет и за това са се погрижили, като организират състезания за решаването на такъв.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Първо, това много зависи от човека и това колко са важни те за него! В моя случай, семейството са тези, които ме подкрепят, най-добрите ми приятели и учители, аз съм това което съм благодарение на тях, на вярата им в мен. За мен е важно да накарам родителите ми да се гордеят, че съм амбициозна, успешна, че сама си изкарвам прехраната и най-вече че съм независима. Най-важното за мен е така да се изградя в професионален, както и в личен план, че да може един ден аз да поема техния товар, както те са го правили години наред за мен!

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие?

Кръгът от хора, които имаш около себе си, връзките, които изградиш по време на следването си са от голямо значение, в последно време го осъзнавам все повече и повече. Колкото по-рано си намериш правилните хора, толкова по-добре, хора със сходни интереси и цели, хора с които би започнал бизнес.

Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Времето за учене е време за учене и когато си поставя за задача да залягам над учебниците, го правя.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Като човек, живял в чужбина мога да кажа, че България е в сърцето му, тук са моите корени, всичките ми роднини. Да живея извън България е като да изтръгна всичките връзки, които имам, да се откажа от това, което ми е дадено по рождение!

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бъдете смели, не винаги нещата се получават от първия път, бъдете упорити и се бутайте. Участвайте в колкото се може повече инициативи, програми, събития, които университетът ви организира, това че сте участвали един ден ще ви се отплати! Интересувайте се, бъдете жадни за знания и никога не се предавайте! Когато една врата се затвори, друга се отваря и тя се оказва по-добра от предишната!