Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 11 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която

улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Моят професор Пламен Марков ни казваше "Таланта не можеш да го Разталантиш", споделя Юлиян Малинов, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Кой е той?

Казвам се Юлиян Малинов, на 40 години от София и съм актьор. Завърших художествена гимназия, а след това бях приет в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков с асистенти Ивайло Христов и Атанас Атанасов, където учих за най голямата ми страст - актьорското майсторство. В момента съм актьор в трупата на Театър София, в която с удоволствие играя от доста време.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в моята кариера бяха направени още в детската градина, когато се породи желанието да излизам пред публика, за да рецитирам стихотворения и играя в различни сценки. С годините това не отшумя, а се задълбочи защото продължих да изпитвам голямо любопитство към актьорската професия, записвайки се в театрални школи и актьорски студия. Истинският професионален дебют на сцена се случи във втори курс на академията, когато нашия професор ни взе да участваме в представлението "Майстори" на Рачо Стоянов в Сливенския Драматичен театър. Буквално живеехме два месеца в театъра, репетирахме и попивахме умения от големите - Владимир Пенев, Атанас Атанасов, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков и още много други любими колеги. Абе както се казва, дишахме театър. Това е незабравимо, особено за всеки млад артист, който тепърва навлиза в света на театъра. Това ни сплоти като клас и екип и след като завършихме академията почти целият ни клас отидохме в Старозагорския Драматичен Театър, където четири сезона имахме възможността да играем много вдъхновяващи роли и представления. След това бяхме поканени в различни Софийски театри, аз имах възможността да играя две години в Театъра на Българската Армия, след което с удоволствие приех поканата на Ириней Константинов да стана част от трупата на Театър София.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм от хората, които правят планове години напред. Винаги съм знаел, че искам да се занимавам с тази професия и ще продължавам да го правя докато ми носи удоволствие.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Много от мечтите ми се сбъднаха, но си оставих и такива, за които продължавам да се боря. Иначе е скучно J Пътят извървян в преследване на мечтите, целите и каузите, в които вярваш, понякога са по важни от самото им постигане.

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Избягвам да се връщам назад във времето и да съжалявам за каквото и да е било, това е минало и не можеш да го промениш, но ако можех, може би пак нямаше да се бъркам в работите на съдбата, защото нямам от какво да се оплача - здрав съм, работя това което ми носи удоволствие, имам прекрасна съпруга и две деца, които са смисъла на всичко, дори и лошите неща, които са ми се случвали е трябвало да ме калят във времето.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Съдейки от опита, който имам и моята професия, смятам, че стажовете са много важни и полезни във всички сфери. Моят професор Пламен Марков ни казваше "Таланта не можеш да го Разталантиш" и е така, но ако не развиваш таланта си чрез усъвършенстване и практика, започваш да циклиш на едно място. Затова същинската работа на артиста е когато започне да репетира, играе и съществува на сцената в театъра.

Преди 11 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мотивация, любопитство, умения за работа в екип и вяра в собствените си възможности на мен винаги са ми помагали. Смятам, че това са качества които биха помогнали и на всеки млад кандидат стажант.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Аз нямах трудности в избора ми на стаж в обучението си, защото стажът на актьора е да играе. Смятам, че ако знаеш какво искаш да практикуваш, не би трябвало да се затрудняваш в избора на подходящия стаж за това. Някои студенти предпочитат да запишат стаж в чужбина, поради по добрите условия и възможности там.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Аз съм запознат с образователната система на НАТФИЗ и съм много доволен от нея. Но съдейки от реализацията на мои приятели, смятам че образователната ни система е на много високо ниво.

Каква е рецептата за кариерен успех на Юлиян Малинов?

Нямам рецепта, имам сърце и душа които влагам във всичко което правя.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Упоритост, Всеотдайност, Любов.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да запазя себе си такъв, какъвто съм. Ако близките ми, се гордеят с мен, значи живея достойно. А това не е никак малко.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих им казал да правят това, което обичат и им носи смисъл и щастие, да не правят компромиси за постигането и случването на тези цели. Да бъдат постоянни, любопитни и жадни за усъвършенстване.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Не е необходимо да чета неща, за които обикновено човек се моли тихо и смирено в мислите си или със свещ в ръка пред олтара, а именно - Семейството и близките ми да са здрави и щастливи, Амин.