Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата на успеха в кариерата, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж, ще ни разкаже нашият специален гост Виктория Готева.

Коя е тя?

Добър човек, надявам се. Понякога и с чувство за хумор (смее се). А по професия и призвание съм журналист. Завършила съм бакалавърска степен по "Журналистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а в момента се дипломирам в специалността "Европейска интеграция и дипломация" във Философския факултет. Участвала съм в редица обучения за журналисти в България и в Европа. Oт повечето пазя чудесни спомени и знания, едно от тях бе лагер за журналисти в Прага с лектори от водещи световни медии - CNN, Reuters, BBC. А напоследък, заради пандемията, посещавам виртуално различни обучения. Последното беше Digital investigations for journalist in America"s Knight Center. Част съм от екипа на bTV вече малко повече от 5 години. В момента съм репортер и водещ на сутрешните и обедните емисии на bTV Новините.

Разкажете ни подробности. Кога и как се случиха първите Ви стъпки в телевизията и като каква?

Първите стъпки в телевизията направих като стажант. Вече бях работила в онлайн и печатни медии. Дойде ред и на телевизията. Бях ентусиазиран, любознателен студент. Дано успея да съхраня този ентусиазъм и любов към професията, въпреки всички трудности, с които все по-често се сблъскват журналистите.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важни са. Няма научен на занаят млад човек, без значение в коя сфера се развива. Смятам, че е важно да знаеш какво искаш и какви са етапите, през които трябва да преминеш. Да се учиш, да си упорит, работлив и търпелив... и разбира се, да попаднеш в колектив, който да ти гласува доверие и помага докато се учиш. Всъщност, голяма част от журналистите в нюзрума на bTV сме започнали професионалния си път именно като стажанти. Примерите са много и показват, че стажантската програма на телевизията дава наистина добри възможности за старт и надграждане - стига хората, които тръгват по този път, да са готови да дават максимума от себе си на всяка крачка и да приемат тази професия като кауза.

Преди месец Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да, чудесна платформа. Наистина е необходимо да има по-добра комуникация между университетите и бизнеса. Ако компаниите насочат погледа си към учебните заведения, могат да открият страхотни кадри. Разбира се, необходимо е да инвестират време и усилия, но твърдо вярвам, че в дългосрочен план те могат да бъдат възнаградени. А относно студентите - хубаво е още по време на обучението си младежите да посещават различни стажове. Така, когато им се наложи да излязат на пазара на труда, вече ще бъдат по-конкурентоспособни и с придобит полезен опит. А понякога стажовете се превръщат и в постоянна работа. По моите наблюдения в медиите по-скоро бъдещите журналисти сами търсят вратички към компаниите, а не обратното. Има много желаещи, а пазарът не е толкова голям. Безспорно обаче младите хора трябва да открият своите качества, които ги отличават от останалите, и да ги използват. А когато попаднат в колектив, с времето работливите, умни и коректни хора правят впечатление.... И усмивката, и позитивното отношение помагат!

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Най-различни. Трудностите започват още при търсенето на подходяща фирма. Някои сектори не предлагат официално стажове, при други кандидатите трябва да покрият определени изисквания, а това често е непосилно за човек без опит. В трети ситуации стажът може да се окаже прекалено труден за способностите на даден човек или обратното - безсмислен. И още - често трудът е голям, а заплащането минимално или никакво. Но няма как... Ако искаш да станеш майстор, трябва да си бил чирак. Спомням си преди време - едно от момичетата на стаж в телевизията дойде на снимки с нашия екип. Тогава снимахме репортаж за една много тежка житейска история. След снимките момичето каза - тази професия не е за мен, тръгвам си. И според мен това е съвсем в реда на нещата - да опиташ и да разбереш, че нещо не е за теб. Има стотици други хора, при които реакцията е обратната - влюбват се в професията и откриват своя път. Това също е чудесно. Човек трябва да опитва, за да разбере какво пали искрата в него.

Снимка: Андрей Рашев

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Зависи от много неща - от университета, преподавателя и нагласата. Имала съм щастието да попадна на чудесни преподаватели. Срещала съм и други, чиито методи на работа не одобрявам, но винаги се опитвам да извлека нещо полезно. Смятам, че е важно и самообучението - когато човек открие това, към което има интерес, да не разчита само на информацията, която е поднесена на готово, а да търси начини да надгради своите знания и умения.

А иначе, определено бих променила някои неща в образователната ни система.

Каква е рецептата за кариерен успех на Виктория Готева?

Основната съставка е труд. Добавям упоритост, смелост и късмет. Щипка талант. И за разкош - любов.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те? Отговорна, креативна и търсеща.

Случващото се и реализацията Ви до момента в тази възраст са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Благодаря. За близките ми хора най-важно е аз се чувствам добре, така че винаги ми казват да правя нещата, които смятам за правилни, и да бъда коректна към хората и себе си, за да може, когато си легна вечер, да съм спокойна и удовлетворена.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Вярвам, че човек трябва да търси възможности за развитие през целия си живот. Мотивацията на всеки е различна. Затова бих ги посъветвала да помислят какво искат да им се случи, какво ги прави щастливи, какви са техните цели и как могат да ги постигнат. След това остава да тръгнат по пътя...