Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Би ми се искало най-успелите представители на дадена професия да бъдат и преподаватели", споделя Стелиан Радев, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

- Кой е Стелиан Радев?
- Здравейте, аз съм Стелиан Радев на 30 години, актьор. Роден съм в град Русе, там завърших МГ"Баба Тонка" с математика и информатика, но после пътят ми пое към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където завърших актьорство за драматичен театър. От 4 години съм част от трупата на НТ" Иван Вазов", играя в два от спектаклите на театър "Кредо", както и в други странични проекти.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?
- За пръв път се докоснах до театъра когато бях 9-ти клас. Обявиха кастинг за школа към ДТ "Сава Огнянов" - Русе и аз се явих на шега и ме взеха. От тогава все се опитвам да не се взимам на сериозно, а да се връщам към онова "на шега".

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?
- 10 години по-късно от тогава си представях, че ще играя на сцената на Народния Театър... Мисля, че влязох в графика.

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?
- Все още не. Липсва ми да съм работил все още с много режисьори и артисти. Някой друг хубав филм. Още песни да изсвиря, напиша, още държави да обиколя, с още представления... Не е хубаво да си постигнеш всички мечти, но съм благодарен за всичко до тук.

- Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?
- Бих искал да си бях отворил сетивата и съзнанието за новото и различното малко по-рано, отколкото ми се случи. И повече смелост и безотговорност.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?
- Смятам, че практиката винаги е по-важна от теорията. По-малко приказки, повече действие.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

- Преди 1 година Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?
- Желание за работа и усъвършенстване. Поемане на инициатива. Смелост. Поглед.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?
- В нашата професия да имаш "стаж", тоест да ти предложат работа, докато още си студент, си е направо късмет. Така, че който има щастието да има избор, да не го мисли много, а да действа.

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?
- Дълга тема... Бих казал, че нивото на преподаватели в БГ варира от блатна жаба, до скален орел. Майка ми и баща ми са учители, та имам особено отношение към това призвание. Би ми се искало най-успелите представители на дадена професия да бъдат и преподаватели, а не нереализирали се комплексари да си го изкарват на студенти. Разбира се има я и другата страна. Студенти, които са там за да минат и да си вземат кетапа, не може после да бъдат професионалисти... Никой не иска да го шие лекар, който е прекарал повече време в клуб 33, отколкото на стаж, нали?

- Каква е рецептата за кариерен успех на Стелиан Радев?
- Следвам път, не мисля за резултат.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?
- Вяра, Страст, Мисъл... не само до момента, а и занапред.

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?
- От близките получавам само подкрепа и разбиране, вдъхват ми увереност, особено когато съм разклатен.

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?
- Бих ги накарал да се чувстват значими. Бих искал да знаят, че могат да променят и нещата зависят от тях. Бих им показал доверие.

Снимка: Петър Недялков