Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 10 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която

улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

Днес наш специален гост е Стефания Кочева. Нека заедно надникнем в нейната история.

Здравейте, аз съм Стефания Кочева от София. Завършила съм актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ. В момента работя в ДСТ "Алеко Константинов". Снимам български и чужди ТВ сериали и филми. В свободното си време реновирам мебели и рисувам. В момента подготвям първата си изложба.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Занимавам се с театър от 12-годишна, а с кино от 15. Може да се каже, че това са първите ми стъпки, макар да не съм го осъзнавала тогава. Тогава изкарах и първите си пари в живота и точно с професията, която един ден ще стане моя.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава не си представях, че ще стана актриса. Исках да се занимавам с архитектура, но съдбата си каза думата.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Сбъдвам ги всеки ден. Нямам лимит на мечтите си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Единственото, което бих променила, ако можех да се върна назад, е да уча повече езици, но за това никога не е късно.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Не съм чувала да има стаж по актьорско майсторство. Дори първото ми участие в киното, когато бях на 15, не беше стаж, а пълноправна работа. Работила съм като помощник координатор продукция в Ню Бояна. Това беше стаж, но не по професията ми. Исках да видя какво е от другата страна на камерата, да надникна в дълбините на създаването на една филмова продукция. Беше много обогатяващо за мен.

Преди 10 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Артистичните професии са специфични, но независимо от това, качествата, които според мен, един млад професионалист трябва да притежава са: упоритост, работливост, постоянство, креативност и любознателност.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Предполагам липсата на достатъчно информация за такива.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Мога да говоря само за академията, която аз съм завършила и по времето, по което съм учила там. Дисциплината беше на много високо ниво. Имахме отдадени преподаватели, много гостуващи лектори, актьори и режисьори и много мотивирани студенти. Трудно се влизаше там и трудно се завършваше, което създаваше градивна конкуренция и това беше полезно за всички. Със сигурност има неща, които могат да бъдат подобрени, но аз съм доволна от моето образование и когато заминах за Англия, преподавателите ми там гледаха с респект на учебното заведение, което съм завършила. Знаеха за него.

Каква е рецептата за кариерен успех на Стефания Кочева?

Дисциплина, точност, отдаденост, постоянство, любов към професията, работливост и смелост. Разбира се, късметът би помогнал много, когато конкуренцията е толкова голяма.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Любов, отдаденост и вяра.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Нямам време да се гордея със себе си и не мисля, че е особено действено. Най-близките ми го правят, но редом с това получавам и градивна критика от тях.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги посъветвала да не се страхуват да рискуват, но никога да не правят огромни компромиси със себе си. На никаква цена!

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

За мен най-важното нещо е аз и близките ми да сме здрави. Не ми е важно да го прочета някъде, а да нося съзнанието за това, да съм спокойна и да имам много време с тях.