Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 8 месеца Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Стефани Ивайло.

Коя е Стефани Ивайло?

Казвам се Стефани Ивайло и съм от София. Завършила съм Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров", след това НАТФИЗ - актьорско майсторство за куклен театър при проф. Боньо Лунгов. В момента съм актриса в Сатиричен театър "Алеко Константинов",също така имам телевизионни и кино участия.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

За първи път стъпих на професионална сцена, след като завърших НАТФИЗ и постъпих във Врачанския театър. Тогава разбрах, че четирите години в НАТФИЗ и дипломата ми изобщо не ме правят актриса. Имах и все още имам да уча, развивам и надграждам себе си. Мисля, че добрият артист цял живот търси, гради, изучава и т.н....

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Доста късно реших да кандидатствам актьорско майсторство. Изобщо не знаех дали ще ме приемат и дали ще се впиша в тази нова за мен среда. Не си представях нищо конкретно в далечното бъдеще. Исках просто да съм на сцената. Трябваше ми пространство, където да си пускам демоните и лудостите да тичат на воля, иначе постоянно ги държах вързани на каишки.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не гоня мечти и не преследвам на всяка цена. Имам вътрешни потребности, които ме водят в определена посока.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Няма смисъл да се губи време и енергия в съжаление за минали неща. Взимаме си урок и продължаваме напред. Аз изгубих доста години в плахост и несигурност относно качествата ми на артист. Винаги съм била притеснителен човек, който постоянно се съмнява в себе си. Няма никакъв смисъл от всичко това! Само губим ценно време. По-добре да действаме и да се провалим, отколкото да стоим и да се чудим дали ще успеем или не, дали ставаме или не.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Не съм била на стаж, но мисля, че ще е от полза на всеки. Чрез практика, нови хора и различни гледни точки, човек ще опознае много по-добре бъдещата си професия.

Преди 8 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Задължително перфектно владеене на поне един чужд език. Концентрация. Фокус. Постоянство. Любов към бъдещата си професия.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Всичко зависи от теб самия. Когато човек е любознателен, черпи информация отвсякъде и всяка минута развива себе си. А изборът на университет в България или чужбина зависи от бъдещите ти планове за работа и живот.

Каква е рецептата за кариерен успех на Стефани Ивайло?

Ако Стефани Ивайло имаше рецепта, досега щеше да е доста по-напред с материала. За момента се опознавам, търся и опитвам различни неща в посоката, която съм избрала.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Не мисля,че думата "кариера" е подходяща в моя случай. За мен е важно, че съм избрала посока и вървя по определения път.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

За мен е огромно щастие, когато виждам в очите на моите родители радост и гордост от нещата, които правя. Винаги са ме подкрепяли. Обичам ги!

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет е - ако усетят влечение към дадена професия, да се хвърлят смело. Да не губят ценно време в чудене дали стават или не. Да работят много в дадената посока. Смело, смахнато и с цялата си лудост и любов. (И да четат книги.)

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Знам я! Оставям я за себе си. Тя ще си стигне, когато трябва, до когото трябва.:)