Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Идеалният кандидат трябва да има отговорност и отдаденост. Със сигурност не раболепие или службогонство. Трябва да му е интересно, защото му е интересно и да работи, защото му се работи, а не защото иска да впечатли някого", споделя Стефан Попов, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Кой е той?

Казвам се Стефан Попов, на 28 години, завършил съм висшето си образование в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" със специалност Актьорство. Понастоящем съм фрилансър като не се изхранвам конкретно с професията "актьор", а със създаване на съдържание в интернет.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Всяко начало е трудно. Започнах в Благоевградския театър. Заплатата ми беше около 500 лв на месец. Беше трудно, но винаги съм се целил нависоко. Не мога да се съглася с подобно несправедливо заплащане и продължих да се целя натам, накъдето искам.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не са минали 10 години оттогава, но със сигурност съм визуализирал нещата, които имам в момента. Това е станало на първо място с отказа да се съгласиш или примириш.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не ги наричам мечти, наричам ги "цели". Може и каузи. Може и идеали. Сбъдвам ги всеки ден, това е ежедневна работа, а не спирка.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Нищо и никога не бих променил.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стига времето му да се оползотворява, а не просто да носи кафе на някого, те са абсолютно важно стъпало. Може и без него. Но е важна стъпка.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж

Отговорност и отдаденост. Със сигурност не раболепие или службогонство. Трябва да му е интересно, защото му е интересно и да работи, защото му се работи, а не защото иска да впечатли някого.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж

Допускам, че ги обезкуражава именно това, че няма реализация впоследствие. Хубавото е, че всичко зависи от човека и това, че той не прави стаж не значи непременно, че няма да си намери работа.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

За мен българските университети не са конкурентоспособни на световния пазар. Отделно от това много хора учат за неща, които после не практикуват. Аз съм такъв пример. Нужна е цялостна реформа.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Отдаденост, решителност, принципност

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да запазя себе си и моите разсъждения.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги мотивирал да си следват сърцето. Само това е от значение.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Няма такава. Всичко ми е наред.