Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Бих казала на младите хора, че животът е като строеж на къща. Основата ѝ е много важна, а къщата става голяма и хубава, само ако ние се постараем и положим необходимия труд, за да я построим такава", споделя Радост Стоянова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Родена съм в Русе преди 27 години. Завършила съм Медицински университет София със специалност "Фармация" и в момента упражнявам професията си в сферата на клиничните изпитвания. Занимавам се професионално също и с лека атлетика повече от 15 години, била съм многократен национален шампион в спринтовите дисциплини на 60 м, 100 м, 200 м и 400 м, неколкократен медалист от Балкански игри и полуфиналист от Европейско първенство с българската щафета.

Друга моя страст е модата. Модел съм от дълги години. Снимала съм се в много реклами за България и чужбина, музикални клипове, като най-любимият ми и успешен е този на парчето Sunbeams - Fabrizio Parisi, MiYan, Belonoga. Имам участия във филми и съм била лице на много български брандове за козметика, дамска мода и други.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Аз се развивам в много поприща и всяко едно от тях е започнало в определен момент от моето детство. Общото между всяко едно от тези начинания е моето прекрасно семейство, което ми е показало възможностите, а аз съответно направих своите избори в атлетиката, химията и модата, след като видях, че ми се отдават.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Аз съм човек, който гони целите си с голяма страст и винаги стигам до резултата, които искам да постигна. Мога да кажа, че всяко мое желание свързано с моята кариерата е било осъществено.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Сбъдвам едни, измислям нови ... Човек не трябва да спира да мечтае, мечтите дават смисъл.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Неизменна част от пътя са и грешките. Със сигурност има много неща, които е можело да бъдат направени по-добре или такива които съм пропуснала да направя. Важното е човек да анализира, за да може да разбере къде са пропуските му и да ги избегне при следващ опит. Глупаво е да се очаква различен резултат, когато действията всеки път са едни и същи.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

От моя личен опит мога да кажа, че стажовете са нещо много важно за един студент. Стажът играе ролята на подготовка за тепърва завършващите и може да ги ориентира и покаже дали мечтаната работа на практика е това, което са си представяли. Това в безценен опит, който им дава първоначален тласък в професионалното развитие. Аз съм имала шанса да бъда част от стажантска програма и съм напълно убедена, че това ми е било от голяма полза при започването на желаната за мен професия.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Адмирации за създадената платформа! Истината е, че в България студентите трудно могат да намерят стажове, в които да вземат участие. Мисленето на българския работодател трябва да се промени и да се дава шанс за развитие на младия и образован човек. Тук работодателите не осъзнават, колко ценно е да наемеш необременен и образован млад човек. Човек без трудов стаж в сферата на образованието си е като малкото дете, лист хартия, на който можеш да нарисуваш това, което искаш да видиш в своя мечтан кандидат за работа. Да, със сигурност трябва да се вложат усилия за обучението му, но пък плодовете, които ще се берат после, ще бъдат много. Младите кандидати трябва да бъдат най-вече отговорни и амбицирани, така мисля аз.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Както казах по-горе, имаме огромен недостиг на компании, които предлагат стажове. Мисля, че това е в основата на трудностите, които срещат студентите.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Имаме страхотни преподаватели в България, които са на много високо академично ниво и мисля, че в основата на добрата подготовка стои желанието на студента. Всяка система има някакъв пропуск. Това важи и за нашата образователна система. Смятам, че би могло да се заложи на повече креативност в методиката на преподаване, както и да се следят и преподават иновациите в съответните дисциплини. Би било хубаво, ако конкретната материя тясно се обвързва с приложението и в реалния живот и в реални ситуации. Практиката също не е най-силната страна на нашата образователна система.

Каква е рецептата за кариерен успех на Радост Стоянова?

Постоянство, търпение и последователност. Това са трите неща, които смятам за най-важни и без които не мисля, че бих могла да успея в каквото и да било.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд, смисъл, удовлетворение.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Може би най-често чуваното от моите близки е да не бъда толкова скромна.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих им казала, че животът е като строеж на къща. Основата ѝ е много важна, а къщата става голяма и хубава, само ако ние се постараем и положим необходимия труд, за да я построим такава.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Най-добрата новина би била тази, че сме здрави и безкрайно щастливи. По-добро нещо от това не би могло да се случи.