Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Избирайте трудното, не лесното. Лесното не винаги е правилното за вас. А трудното винаги си струва", споделя Радина Думанян, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Радина Думанян?

Вече не твърде млада жена, актриса по професия. Завършила съм Актьорско майсторство за драматичен театър през 2013-та година в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ. На 32 години съм, уж се води някаква чудесна възраст - "разцвет на силите", а всъщност женските роли в драматургията не са чак толкова или пък пъстри (за тази възраст). Вече не мога да играя младите момичета, но пък и за ролите на майките съм твърде млада. От 2013-а съм и част от трупата на Драматичен театър-Пловдив. Бих казала щастлива част.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Като че ли след завършването ми на Академията нещата потръгнаха рязко и смело - роля след роля в театъра в Пловдив, после дойдоха и участията в сериалите. Всичко това ми донесе голям опит, който пък помогна временно и за самочувствието и самооценката ми в средата ни, които се оказаха нещо важно, особено когато преговаряш за следващ ангажимент... Първата ми роля беше в спектакъла на Иван Добчев - "Възвишение". В театъра беше обявен отворен кастинг, на който се явих добре подготвена. Аз и Краси (Красимир Василев) бяхме едни от избраните, а малко след това бяхме поканени от директора на театъра Кръстю Кръстев да станем част от трупата. И така вече почти десет години с Краси отъпкваме личните си творчески пътеки.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Честно казано представях си много, ама много повече извоювани роли и в театъра, и в киното. В киното все още не съм снимала и често се питам "Къде бъркам..."

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не, не съм. Даже вече ми изглеждат наивни, илюзорни, прозрачни. Често се подсмихвам като се сетя за мечтите в професията, които съм имала. Никак не отговарят на действителността, която виждам. Но пък кой знае, кой знае...

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Да. Разбрах, че скромността никак не ме е красила. Или може би ме е красила, но не ми е помогнала, а само ми е пречила. Може би щях да демонстрирам самочувствие, неотговарящо на възможностите ми - вече съм сигурна, че това работи изключително добре, наблюдавайки хората. И щях да се "бутам" навсякъде... Ох, как ми се иска да го мога това, но уви, още не съм се научила!

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете дават чудесна възможност на студентите да разберат на практика какво представлява реалната работна среда - атмосфера, задачи, разпределение на тези задачи, изпълнение на сроковете ... разбира се, ако по време на стажа не им възложат единствено да носят кафето.

Преди близо година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мисля, че това, което винаги е привличало хората в някого, е неговата лично обаяние. То не се влияе от другите качества. Може да си талантлив, трудолюбив, амбициозен и какво ли още не, но ако нямаш харизма, онова личностно очарование, което кара хората да те споменават и мислят с интерес... е, тогава няма значение какъв си отличник на теория... Но пък, ако не си достатъчно обаятелен, пък имаш всички други качества... пак работи добре за теб. Във всеки случай смятам трудолюбието, способността да не мрънкаш и умението да водиш добра комуникация с хората за едни от най-ценните качества.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Тук нямам наблюдения, защото обучението в НАТФИЗ е доста специфична материя, която не включваше "стаж" във формата, която студентите в останалите специалности познават... Мисля, обаче, че всички стажове трябва да са платени.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Като че ли липсва практическата насоченост. Всичко е чудесно на теория, на лекции, на общуване с преподавателите, но не поставя бъдещите работещи в казуси за разрешаване, в реална конкурентна среда, в истински ситуации.

Каква е рецептата за кариерен успех на Радина Думанян?

Не мисля, че съм стигнала нивото за даване на каквито и да е съвети.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

"Може и по-добре."

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Може би са повод за гордост на останалите понякога, но това е твърде илюзорна представа за успеха. Все пак е чудесно, когато чуя хубави думи именно от близките ми. Те са и най-големите ми критици просто защото следят твърде отблизо пътя ми, а и ме познават отлично като човек. Не получавам съвети за това как да си върша работата, защото никой от семейството ми не работи в тази сфера, не познава естеството и същината на актьорската работа и средства. Но съм получавала съвети (само когато съм ги искала), когато съм се колебаела дали да приема следващ ангажимент или не.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Избирайте трудното, не лесното. Лесното не винаги е правилното за вас. А трудното винаги си струва.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Абсолютната невъзможност, но би било страхотно, ако в някоя паралелна вселена, в която не съм посветила живота си на актьорството ... та, някъде там прочета заглавие в медиите "Радина Думанян и семейството й направиха достъпно лекарството за рак/ справиха се с масовия глад/ сложиха край на климатичните промени". Би било наистина смислено.