Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди седем месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Поли Недкова.

Коя е Поли Недкова?

Родом съм от Габрово, но пораснах във Варна, където учих испански език в гимназията и актьорство в две от големите театрални школи на града. В момента вече съм актриса във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров", влогър в Ютуб, ко-водещ в предаването Преди обед по bTV и асистент преподавател по Сценична реч в НАТФИЗ. Свободното си време винаги запълвам с още нещичко за вършене, защото, за щастие, работя само неща, които наистина ми харесват.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

В 10-ти клас за първи път стъпих на професионалната театрална сцена в спектакъла "Бремен" на Стоян Радев Ге.К. Той и съпругата му Веселина Михалкова завинаги ще си останат едни от най-важните хора в театралното ми възпитание. Със сигурност са ми в топ 5 :) Но това нямаше да стане, ако не посещавах Театрална школа и не прекарвах всяка божа вечер на първи ред в публиката. В "Бремен" играх персонаж, който Стоян нарече Лудата фенка и ролята ми всъщност беше страшно предизвикателство за човек без никакъв опит. След него започнах редовно да участвам в повечето заглавия на театъра във Варна, поемах малки и лесни задачки и давах мило и драго да следя отвътре как се случват спектаклите.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Много силно пожелах да съм професионална актриса. Всяка вечер гледах колегите и си мечтаех да си партнирам с тях в някакви сериозни, сложни, тежко драматични роли, да зависим едни от други на сцената и да бъда част от този театър. Въобще не подозирах, че толкова силно съм го пожелала, че то се сбъдна до последната дума. :) Също така си представях, че се снимам в сериал като "Стъклен дом" хаха, но това по една или друга причина се случва с някои основни разлики от представата ми.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

О, да. Успях. Хаха, колко яко звучи да го кажа! Всичко, свързано с мечтата ми по Варненския театър, се сбъдна, някои от колегите са едни от най-близките ми приятели в живота, а репетиционните процеси продължиха да бъдат все по-емоционални и обвързващи. Но се появиха и други разклонения и проявления на актьорската професия, които също винаги избирам да последвам, за да видя накъде водят - като влогърството, воденето на кино рубрики и преподаването в академията.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Да променя - не, но бих подобрила престоя си в НАТФИЗ, защото там ме удариха разни емоционални кризи и отделих твърде много енергия за занимаване с неща, които се оказаха не толкова важни. Можеше да вложа тази енергия в по-смело присъствие на сцената. Но пък сега щеше да е друго, така че не бих се занимавала и с това да съжалявам за нещо.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Мисля, че са много важни. Практика му е майката. Да, важно е да учим за професията, която сме избрали, но ако не видим в действие как тя се провежда или протича, няма как да добием реална представа за параметрите на възможностите си.

Преди седем месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Фокус. Способността да се концентрира дълбоко и да успява да проведе дадена задача без разсейване. Също и много сериозно желание и позитивна нагласа към живота въобще.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Може би липсата на диалог по темата в социалните мрежи. В момента животът на младите до голяма степен минава през мрежите, а никъде не съм видяла да се комуникират различни възможности за стажуване. Само казусът "как да постъпя на работа, за която се изисква опит, като не мога да придобия опит без тази работа."

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не съм най-компетентният човек по темата, но мога да споделя нещо от своя опит. Докато учех магистратура, в моята група имаше човек, който беше силно недоволен от качеството на образованието. Нищо не го удовлетворяваше - нито практиките, нито лекторите, нито задачите, които ни поставяха. Аз и още няколко момичета пък бяхме силно впечатлени от специалността и всичките й компоненти. В резултат, ние научихме много, а той едва завърши. Ако ме разбирате накъде бия. Обучението е взаимен процес и винаги можеш да научиш, ако искаш.

Каква е рецептата за кариерен успех на Поли Недкова?

Фокус. Хаха. Никакво мрънкане, целенасочена енергия и усвояване на всяка минута. И винаги положителен прочит на ситуацията.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Отдаденост, желание и работа.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

"Намери време да си почиваш", "Прави само онова, което ти носи радост" и "Кот такоз, както казва една малка котка!" И трите ги спазвам хаха.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Може би най-големият ми съвет е да опитат от всичко, което наистина ги влече. Ама тях самите. Не какво семейството или средата изисква да пробват, а какво наистина ги вълнува. И като открият две-три неща, да положат усилие да ги изучат, да им дадат от себе си. После да ги смесят някак, за да създадат едно истински свое. Стажовете са перфектно място да се доближиш до сърцевината на онова, което те влече, да му разбереш механизмите.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Имам няколко идеи, но са толкова грамадни, че засега ще ги запазя за себе си :)

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove