Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 10 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която

улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

Днес наш специален гост е Невяна Владинова. Нека заедно надникнем в нейната история.

"Вярвам, че занаят не се учи, а се краде, както е казал мъдрият български народ. Ако имаш желание и най-вече сърце за нещо, достатъчно е да те въведат в нещо, да гледаш и това ще бъде твоята застрахователна полица към успеха..", споделя Невяна пред Бисер Кунчев и продължава:

Малко ми е трудно да говоря за себе си в трето лице. Обикновено като не знам откъде да започна - започвам от началото. Родена съм в Плевен през 1994 година. На 6 годишна възраст се влюбих в художествената гимнастика. Мисля, че имам частица от таланта на баба ми, която е била балерина и също съм наследила афинитета си към спорта от майка ми, която също се е занимавала с него. Предполагам това ми е помагало да успявам и на килима, печелейки медали. В момента завършвам НСА, като паралелно с това се готвя и за съдийски изпити. Това се случва докато работя в БФХГ като нейн вицепрезицент под ръководството на г-жа Илияна Раева, а освент това съм и една от водещите на студиото на зимните олимпийски игри по БНТ. Всичко това ангажира огромна част от времето ми, но им е зарежда като нищо друго. Работя от 11 годишна. Тогава напуснах Плевен и започнах да тренирам в София. Ето защо да се боря и да се преодолявам се превърна в мое естествено агрегатно състояние. Благодарна съм за всичко, което ми се случи и ми се случва.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Да се говори за кариера, когато си на 6 е силно казано. Въпреки това, точно тогава започнах да се занимавам с гимнастика, а с времето това се превърна изцяло в мой професионален път, който изпълва почти целия ми съзнателен живот досега. Първите ми стъпки са в залата в Плевен, а по-късно и в София. Спомням си отчетливо, че преломен момент за мен бе включването ми в националния отбор. Силно исках това и не се отказах въпреки, че няколко пъти се явявах без успех. Мисля, че в това се крие тайната - през каквото и да преминаваш, просто не спирай да ходиш. Благодаря на всяка една моя треньорка, че ме накараха да обикна още повече гимнастиката и ме изградиха като различен и интересен състезател. Благодаря на всички по моя път, които с едно или друго спомогнаха да съм тук, където съм и да стана силен човек и личност. Благодаря на родителите ми, че ме подкрепят винаги да преследвам собствените си цели, да правя това, което е смислено за мен и ме прави щастлива. Така крача много по-смело.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Мечтаех да успея. Да взема медали от световни купи, от европейски и световни първенства и да стигна до финали на Олимпиада. Доволна съм от себе си, че всичко това ми се случи с цената на много труд и нито една жертва. Не разбирам, когато някой каже колко много е жертвал за нещо. Аз исках силно тези успехи и това беше справедлива цена. Цена, не жертва.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Има доста време, до момента, в който ще мога да правя обобщение на живота си. На този етап достигнах онова, към което се стремях. Сега съм в нов етап от живота си и искам друго, вървя към него и първите резултати вече са налице. Не се сравнявам с никого днес, освен със себе си от вчера. Просто трябва да се превъзмогвам и да ставам все по-добра. Имам физическа потребност от това. Вярвам, че сме дошли на този свят, за да оставим следа. Посредствеността е грях.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Абсолютно нищо. Всичко си беше с времето и това ми дава спокойствие. Планирам, но живея днес. Това ме прави пълноценна. Поех по правилен път, който беше единственият верен за мен. Спестил ми е много бели, които можех да направя, срещна ме с прекрасни хора, приятели за цял живот и ми даде шанс да обиколя света още преди стана на 18. Нищо не бих променила. До днес, до този момент, бих извървяла пътя си по точно същия начин, по който го направих през последните 27 години.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Вярвам, че занаят не се учи, а се краде, както е казал мъдрият български народ. Ако имаш желание и най-вече сърце за нещо, достатъчно е да те въведат в нещо, да гледаш и това ще бъде твоята застрахователна полица към успеха. Тук трябва да кажа, че бих подкрепила всеки работодател, който предлага стажове, особено платените такива. За много младежи те са единственият шанс да успеят, а и да намерят начин да получат доход.

Снимка: Калоян Лалев

Преди 10 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

3 неща - желание, желание и желание. Знанията могат да се наваксат, уменията могат да се научат само ако имаш мерак. Искаш ли го - това личи. Никой не би се обградил с лениви хора без енергия. Покажеш ли воля, покажеш ли искрено желание да се вложиш - ще имаш успех. Това означава, че си разбрал, че личният успех минава през общия. Също така значи, че си разбрал, че когато работиш за кауза, получаваш повече от заплата. Получаваш шанс в ръцете и безценен опит. Бих посъветвала всички, които имат право на програма Еразъм да се възползват от нея - допълнителна диплома, език и контакти винаги са предимство.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Компаниите минават през труден период. Високи цени на електроенергията, на горивата, повишен осигурителен праг, свит пазар, ковид ограничения, това води до все по-малко бюджет за платени стажанти. Наред с всичко друго, в училище би било полезно да се учим и на това как се пише CV, как се явява на интервю за работа, как се кандидатства. Това би помогнало много на младите хора да се реализират на пазара на труда.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Бих посъветвала студентите да търсят и ангажименти, които да ги развиват и извън университетите. Макар някои от тях да имат много високо ниво на подготовка - забележете само колко чужди студенти учат медицина и дентална медицина в България, то при други би било полезно да има активност в НПО сектора, да се работи по проекти, включително международни. Европейският съюз дава много възможности за младите хора. 60 000 младежи, които са навършили 18 години получиха право на безплатен билет за влак, за да опознаят континента. Има и много други подобни инициативи. Трябва само да се търсят проактивно.

Каква е рецептата за кариерен успех на Невяна Владинова?

Воля, търпение и здрава работа.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд. Цел. Вяра

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

От тях получавам много подкрепа. Това ми стига. Когато е трудно ме съветват да следвам интуицията си. Досега тя не ме е подвела.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги мотивирала да останат и да пробват в България. Тук също може да се успява. Тези, които вече са навън, нека пробват поне за малко да се върнат. Страната ни има нужда от нас. Противно на всеобщото схващане, тя ни е дала много. Замислете се само, още от самото раждане в болницата, през детската градина, училище и университет колко хора са се грижили за нас. Нека сме признателни и опитаме да я съхраним и подобрим.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

България отново се превърна в богата и просперираща държава, каквато бе преди време, благодарение на своя народ.

Снимка: Николай Дечков