Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Смятам, че образованието в България има нужда от нова система, обновени материали, иновативни теми и повече възможност за практика. Знам, че много програми имат задължителна практика от 2 седмици, което по никакъв начин не е достатъчно. Смятам, че един цял семестър стаж за всички студенти, би дало много по-добро виждане на младите хора относно бъдещата им кариера и възможностите, които могат да получат след образованието, което са избрали", споделя Нелина Георгиева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Здравейте, много ви благодаря за поканата! Родом от Казанлък, на 25 години, завърших Национално Музикално Училище със специалност поп и джаз пеене, а след това и бакалавър в Нов Български Университет с музикално и танцово изкуство. Пея от бебе, свиря на пиано от 5 годишна и съм танцувала най-различни стилове танци през годините. Сега съм артист и изпълнител, пея и пиша песни.

Последния ми музикален проект се казва "My Body". Текстът и музиката са мое дело, аранжиментът е на Алекс Кипров, видеото е от Тодор Гаджалов. Благодарение на финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура, проектът се осъществи по най-добрия начин!

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Тъй като както баща ми, брат ми и чичо ми са музиканти, дори майка ми е пяла и свирила на китара преди да се родя, е било напълно естествено от малка да имам интерес към музиката. Пяла съм пред публика още на 3-4 години. Бях във вокална група "Искрица" в град Казанлък до 8-9 годишна, а след това започнах да ходя на вокални уроци при най-различни педагози из страната. Ходила съм на много конкурси, като последния на който бях, ако може да се нарече също конкурс беше Х Фактор през 2013 г., където стигнах до полуфинал. Година след това станах вокал на група Deep Zone Project, където имахме съвместна работа до 2018 г. Оттогава насам съм се отдала на соловата си кариера.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Представях си я по-друг начин. "В повече" си представях всичко. За съжаление търсеният стил за музика в България през последните години е предимно един - поп фолк. Така за поп изпълнителите е по - трудно да имаме повече изява, следователно правим и по-малко проекти годишно. Да не забравяме и Ковид, който спря всичко за 2 - 3 години и не се знае дали е приключил напълно. Надявам се да се в най-скоро време да се нормализират нещата и да има достатъчно слушатели и места за всички музикални стилове.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Когато бях малка мечтаех за световната сцена. Когато пораснах осъзнах, че не е толкова лесно и когато живееш в България, още по-далеч ти се струва. Така че не, не съм ги достигнала, но човек никога не знае. Една песен може и да направи този скок за теб, стига да попадне в правилното ухо. Вярвам, че всичко е възможно.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих. Всичко което се е случило е било най-правилното за мен и не съжалявам за нищо.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че стажовете са много добра възможност за младите хора, които все още учат, да приложат теорията на практика, а и допринасят за тяхното кариерно ориентиране. Имам приятели в чужбина, които по време на обучението им имат задължителни стажове и сме обсъждали колко по-добре се разбира материята, която се учи, когато е комбинирана с практика.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат не е човекът с перфектни оценки, а този който показва мотивация за развитие, желание да учи нови неща и да усъвършенства качествата, които вече притежава. Смятам, че не би трябвало да се очаква кандидат стажантът да знае всичко. Достатъчно е да бъде отворен за предизвикателства, буден за нови знания и отговорно да се отнася към отговорностите, които му се възлагат.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Аз лично не съм търсила, защото моята професия е по-различна, но съм чувала от мои приятели, че не е много лесно да се намери стаж. Друго от предизвикателствата е да намериш подходящо място, където наистина ще вършиш работа, която да ти допринася и колеги, които да те интегрират в работата.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Смятам, че образованието в България има нужда от нова система, обновени материали, иновативни теми и повече възможност за практика. Знам, че много програми имат задължителна практика от 2 седмици, което по никакъв начин не е достатъчно. Смятам, че един цял семестър стаж за всички студенти би дало много по-добро виждане на младите хора относно бъдещата им кариера и възможностите, които могат да получат след образованието, което са избрали.

Каква е рецептата за кариерен успех на Нелина Георгиева?

Твори, търси, остави се светът да те вдъхновява и работи с хора, с които сте на една вълна и се уважавате.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

"Не за България". Ще ми се да кажа, че се шегувам, но не мога. Да правиш поп/r&b музика, когато страната ти предпочита поп фолк, е сложно.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Винаги са откровени с мен. Понякога се вслушвам в техните съвети, друг път не. Ако е нещо, което може да се подобри, но съм пропуснала непременно го взимам под внимание, но ако е въпрос до лично усещане, не винаги.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Ако искат да имат хубав живот, да бъдат независими и да не се притесняват от нищо, това е начинът. Работиш, учиш, ще се наложи да се лишиш от забавления понякога, но накрая ще си заслужава. В крайна сметка всичко зависи от нас самите! А и е по-добре ние да се грижим за нашите родители, а не обратното. Да си на 30 години и продължаваш да се луташ, според мен е прекалено, но още се случва в много семейства.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Искам просто да са здрави, спокойни и щастливи!