Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди около две годиби Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"В 21 век всеки млад човек трябва да умее различни неща и да е мултифукционален, иначе някой друг ще го задмине. Живеем в изключително интензивен и конкурентен свят и не можем да си позволим да сме мързеливи и разглезени", споделя Мартина Табакова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Мартина Табакова е роденa в Бургас в голям музикантски род. Oт съвсем малка е увлечена от сцената и на пет годишна възраст започва занимания по пиано и балет. След първия й рецитал в пети клас, не закъсняват и наградите от конкурси и концертните изяви. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София.

Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като професор Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров. Взима участие в множество майсторски класове и различни международни фестивали и академии.

Мартина е лауреат на много национални и международни конкурси в България и чужбина. Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд "Култура". Концертира в България, Европа, Русия. През 2020г. става носител на наградата "Музикант на годината" в категорията "Ансамбъл на годината" на БНР заедно с цигуларката Зорница Иларионова.

Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия, Японската телевизия NHK, италианския лейбъл за класическа музика OnClassical. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата. През 2021г. излиза дебютния й албум "Виртуозни клавирни шедьоври", реализиран с подкрепата на Министерство на културата.

През май 2022г. е отличена с престижната награда "Златно перо" на Кантус Фирмус и галерия "Макта" за постижения в областта на културата.

Освен в класическата музика, Мартина си парнира в поп музиката със своя житейски и сценичен партньор Костадин Георгиев-Калки, с който успешно реализират свои дуетни песни и проекти, сред които и семейният формат Kalki"s Family, където участва и техният син Теодор.

На 28 април Мартина ще има концерт на "Фестивал на славянската музика" в Добрич.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те

Първите си стъпки в света на изкуството направих на 4 г. и половина в Бургас при моят първи учител, големият педагог Анна Балашева, светла й памет. В последствие кандидатсвах в Национално училище за музикално и сценично изкуство, където учих при Юлия Ненова, дългогодишен директор на училището. Първият ми рецитал беше в пети клас, а след него естествено дойдоха и конкурсите, майсторските класове, концертите. 

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно

Винаги съм мечтала да се занимавам с изкуство, така че при всички случаи си се представях на сцена. Успоредно с уроците по пиано, посещавах и балет. В четвърти клас пред мен стоеше дилемата къде да продължа - в танцовото училище в София или в музикалното училище в родния ми град. Музиката надделя и сега съм щастлива, че направих този избор, защото това е най-прекрасната професия - свързана с много пътувания, концерти, а най-хубавото е, че може да я практикуваш до края на живота си, (ако си в добра кондиция) за разлика от танците. 

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте

Всеки ден сбъдвам своите мечти и следвам своя път. Целеустремена съм, упорита и когато си наумя нещо, обикновено го постигам. Всички награди и отличия, които съм спечелила през годините са в следствие на много труд, всеотдайност и любов към инструмента. Мечтите ми са да пътувам по света и да предавам красотата на музиката на хората, с таланта, който Бог ми е дал. Това ме прави най-щастлива! 

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години

Когато бях ученичка, в музикалното училище в Бургас идваше един италиански професор да прави майсторски класове и ме беше поканил да стана негова студентка. За жалост се случи инцидент с него и аз така и не заминах да уча в Италия. Останах в България с нагласата, че след първи курс все пак ще отида в чужбина. Но тогава срещнах моя настоящ партньор в живота и на сцената - Калки, и животът ми тръгна в друга посока. Ако я нямаше нашата съдбовна среща, вероятно щях да живея и творя някъде в Италия. Въпреки, че животът ми пое в неочаквана за мен посока, не бих променила това, ако можех да върна времето назад. А и сега пътувам и свиря по света, както съм си мечтала, така че Вселената си знае работата. 

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са нещо полезно. Аз самата в студентските си години намерих стаж в Българското национално радио, където научих много ценни неща - беше предимно работа на компютър с различни звукови програми, различно от концертната дейност, но много интересна и полезна.

Когато бях студентка, имаше програма за стажове на МОН, мисля, че сега за жалост вече я няма.

Преди около две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Страхотна инициатива! Задължително трябва да е работлив, упорит, целенасочен, комуникативен. В 21ви век всеки млад човек трябва да умее различни неща и да е мултифукционален, иначе някой друг ще го задмине. Живеем в изключително интензивен и конкурентен свят и не можем да си позволим да сме мързеливи и разглезени.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Не знам в другите сфери как е, но при нас музикантите е много трудно. Спецификата на нашата работа е такава, че ни учат да излизаме на сцена от малки и това правим цял живот. Зад 10 минутно изпълнение на концертния подиум стоят множество часове свирене, 12 години музикално училище, 5 години консерватория... Така че нашият стаж започва още от ранна детска възраст.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система

Не съм запозната с всички университети, знам например за Медицинския, че е един от най-добрите в Европа, държи изключително високо ниво и неслучайно тук идват да учат много чужденци. В някои университети, включително и Музикалната академия, за жалост, пък вече няма приемен изпит, а се взимат предвид оценките от средното образование. За мен не е редно да е така. 

Каква е рецептата за кариерен успех на Мартина Табакова?

Рецептата за мен е много труд, упорист, отдаденост на професията.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд, целеустременост, любов.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Моето семейство и приятели винаги ме подкрепят в моя път и от тях получавам и съвети, и критика, която за мен е много важна, за да мога да израствам. Един от съветите, който са ми давали, е да вярвам повече в себе си.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно

По пътя към кариерното израстване неминуемо има пречки, неуспехи, провали. Но това не бива да е повод за отчаяние, а напротив. Бих им казала никога да не се отказват от целите си, всичко е възможно и постижимо, стига да положиш усилията за него и да го искаш достатъчно силно. 

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора

Иска ми се с музиката, която предавам на хората, да създавам силни енергийни връзки, така че да ги вдъхновявам да бъдат по-добри и по-щастливи.