Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 9 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Мартин Медникаров.

Кой е Мартин Медникаров?

От Варна съм. На 32 години. Завършил съм докторантура Енергетика в УНСС. Работя като актьор в Лондон. Последния ми проект беше Британският сериал Емърдейл. Очакват ме няколко интересни проекта тази година, но за съжаление съм подписал договори и не мога да споделя на този етап

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки бяха, когато бях на 8 и играех Дяволчето Фют във Варненския театър. След това имах почти 2 десетилетия преди да започна всичко отново. Заминах за Англия на 25 с надеждата, че ще е много лесно и някой ще ме забележи веднага, но не се получи точно както си го представях. Всъщност никой не ме забеляза години. Отне ми 3 години докато си намеря агент и започнах да ходя по кастинги. Още на първия ми кастинг стигнах до последните 2-ма за един драматичен филм, но не го взех. Втория ми кастинг беше за All the Devils Men, който букнах и работих по него. Там играех дясната ръка на главния злодей. Следващите няколко години бяха малко по-трудни, но след като минах личните си изпитания, всичко започна да се нарежда, и сега се чувствам в доста по-добра позиция.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Постоянно си представях двете крайности. Или че нищо няма да се получи и ще се проваля или че ще взема Оскар, хаха. Минаха почти 8 години оттогава. Може би след 2 години ще имам Оскар, кой знае. Но, в момента се чувствам на правилния път и ми се случват хубави неща, останалото ще дойде. Опитвам се да не се товаря с мисли за това какво може да бъде, а да се фокусирам на сегашния момент и всъщност да си живея живота, а кариерата ми да се случва около това.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Все още не съм в позицията, в която искам да бъда, но не съм и толкова далече. Надявам се до 5 години да съм задминал всичко, което съм си представял. Най голямата ми мечта е да работя с приятели по големи проекти. С Юлиан Костов искаме да направим големи филмови хитове.

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Подходът ми вероятно щеше да е различен. И вероятно щях по-бързо да съм стигнал до тук. Но нямах нужните знания и опит. Щях да съм доста по-практичен, ако можех. Липсваше ми ясна стратегия. "Проба - грешка" беше пътят ми.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Това е възможно най-важното нещо. По-важно е от образованието по мое мнение. Никой не може да те научи това, което опитът дава. Както споменах по горе - да имаш ментор, за мен е едно от най ценните неща. Защото ти показва един начертан път. Не че ще е лесно да го извървиш, но поне имаш идея през какво трябва да минеш. И може да бъде изградена една добра стратегия и да ти отнеме по малко време да я замениш, ако не работи.

Преди 9 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да покаже, че иска да учи нови неща постоянно. Да е гладен за промяна. Упоритост.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Няма нужната насока. Преди да разбера, че искам да съм актьор имах същия проблем. Нямаше кой да ме наставлява и не знаех какво искам. Нямах идея какво представляват някои позиции и когато питах, получавах много общи отговори. Всъщност това беше една от причините да стана актьор. Нищо друго не разбирах. И просто реших да замина и да се пробвам.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Теоретично нивото на подготовка в България е супер, но практически определено има какво да се желае. Модернизиране на методите на преподаване, би било добро начало. Например: видео, ВР обучение и вкарването на методи, които не са остарели, сиви и сухи, а интересни, за младите да учат.

Каква е рецептата за кариерен успех на Мартин Медникаров?

Стартирай и не се спирай никога пред нищо. Ако нещо не работи, пробвай по друг начин.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Инат, Фокус, Страст.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Никакви. Те не са от тази индустрия и не ме съветват с почти нищо. Майка ми и баща ми се кефят на някой от нещата, които правя, но повече се кефят на това да съм здрав и спокоен. Всичко друго е бонус за тях.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е да започнат да работят възможно най-рано.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

България - световен център на филмовата индустрия.