Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви, са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 10 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

Днес наш специален гост е Маринела Станиславова. Нека заедно надникнем в нейната история.

"Бих искал да видя компаниите да плащат повече за стажанти, това не е безплатен труд. Това наистина е инвестиция в бъдещето", споделя Маринела пред Бисер Кунчев и продължава:

Аз съм на 36 години, майка на три деца, от Перник. След завършване на средното си образованието се преместих в САЩ, където завърших бакалавърската си степен в Джон Джей през 2010 г. След 7 години във финансовия сектор в Ню Йорк и Сингапур, сега се върнах в Европа, управлявайки собствен бизнес в здравеопазването и уелнес индустрията.

Разкажи ни за първите стъпки в кариерата си. Кога, къде и как се случи?

След като завърших степента си, започнах стаж в компания на Уолстрийт. Това предостави ценен опит и прозрения в света на финансите. Мечтаех да работя на Уолстрийт, но едва когато започнах като стажант, разбрах напълно какво е всъщност. В началото си помислих, че не е за мен, но след известно време намерих кураж да продължа. Опитах се да се срещна с хора, които биха могли да ме посъветват за правилния кариерен път и накрая се запознах с Майкъл О"Хийа. Той ме покани да се присъединя към програмата за обучение в Морган Стенли в Ню Йорк.

Снимка: Личен архив

Как си представяше кариерата си 10 години по-късно?

Мечтаех да работя на фондовия пазар, да купувам и продавам акции. Имах този образ в главата си на успешен търговец на Уолстрийт от доста крехка възраст.

Успя ли да сбъднеш мечтите си? Достигна ли ги или ги надмина?

След издържането на изпитите си от серия 7 се квалифицирах като мениджър на частно богатство, като отговарях за управлението на портфолиото от инвестиции на моя клиент. Така че - да, по време на престоя си в Морган Стенли и по-късно в UBS имах голям късмет да постигна мечтата си. Но тогава разработих друга мечта и се отвори нова глава в живота ми.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което би променила тогава, ако можеше да се върнеш към онези години?

Всъщност, не, всички добри и лоши преживявания ме направиха това, което съм днес. Може би бих могла да работя повече в училище, за да развия уменията си по английски език. Когато пристигнах в САЩ, английският ми беше наистина лош и това определено ме забави известно време.

Какво е мнението ти за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Работната среда е много различна от теорията, която изучавате в колежа. Културата, темпото и дори офисната политика могат да бъдат голям шок. Стажовете също са чудесен начин да изпробвате дали това е пътят, който искате да следвате. Познавам хора, които напълно смениха посоката след стаж. И това помага при намирането на постоянна работа, защото компаниите обичат да виждат, че сте придобили известен опит другаде, преди да кандидатствате за работа.

Снимка: Личен архив

Преди 10 месеца Dir.bg стартира своята платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските си години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Оценките са важни, но все повече компании търсят нещо, което отличава човек. Може би имат уникално хоби или са доброволци за добра кауза, или са постигнали нещо изключително. За идеалните качества бих казала - да бъдете любопитни, надеждни, ентусиазирани и енергични ще ви отведе далеч. Никога не се страхувайте да задавате въпроси и да покажете своята решимост да учите. Хората обичат да преподават и да споделят, ако наистина се интересувате да научите повече.

Какви са трудностите, с които смяташ, че се сблъскват студентите при избора и намирането на правилния стаж?

Студентите трябва да подхождат към осигуряването на стаж със същата решителност като към платената работа. Има много конкуренция. Те трябва да помислят как да се откроят от тълпата. Изследването е ключово, разбирайте всичко, което можете да научите за компанията, към която сте насочени, и да можете да обясните какво можете да направите за тях, а не обратното. И накрая, може да бъде скъпо, особено ако е ниско платено или просто да покрива разходите ви. Това може да го направи трудно. Бих искал да видя компаниите да плащат повече за стажанти, това не е безплатен труд. Това наистина е инвестиция в бъдещето.

Достатъчно ли е нивото на обучение в университетите в България? Кои са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нивото на обучение от който и да е университет рядко е достатъчно за реалния свят. Само с опита от първа ръка може да постигне това и затова стажовете са толкова важни. Завърших дипломата си в САЩ не защото нашите университети са бедни, а защото исках да направя кариера във финансите. Имаме много високи стандарти в области като медицината. И постоянно се срещам с хора от други страни, които са учили в България. Разбира се, образованието трябва да бъде в крак с променящия се свят и винаги се нуждае от повече инвестиции, особено за учителите.

Снимка: Личен архив

Каква е рецептата за успех в кариерата на Маринела Станиславова?

Виждам себе си на пътешествие без финална линия, така че за мен успехът е повече от това, което се случва в момента. В момента се наслаждавам на живота си, на децата си и съм развълнувана от проектите, по които работя. Мисля, че това е успех. Ако можех да посоча едно нещо, което ми е служило добре досега, бих казала, че имам страхотни ментори. Бих посъветвал всеки да намери наставник, който да му помогне да насочи пътя си. Невъзможно е да опиша с думи колко ценни са били те за мен, както в личния, така и в професионалния ми живот, и съм вечно благодарна.

Ако трябваше да определиш досегашната си кариера с 3 думи, какви биха били те?

Аз тепърва започвам.

Това, което се случва, и реализацията ти в момента са огромен повод за лична гордост и гордост на твоите близки. Какви съвети получаваш от тях?

Времето е много ценно, така че не го губи. Инвестирай го внимателно, за да получиш максимална възвръщаемост. Много от нас прекарват времето си в изграждане на семейството си, но жертваме времето, което бихме могли да прекараме с тях. Не искам да гледам назад и да съжалявам, че съм ги пропуснала, защото бях твърде заета с бизнеса си. Увери се, че има значение, когато прекарваш време далеч от тях.

А какви са твоите съвети за младите хора в страната? Ако зависеше от теб, как би ги мотивирала да преминат стаж и да развиват кариера?

Всеки е уникален, така че това, което е било добро за мен, може да не е добро за някой друг. Говорейки за себе си, виждам кариерата си като приключение и се опитвам всеки ден да науча нещо ново. Това може да бъде нещо голямо или много малко, няма значение, стига да се движите напред и да растете. Мисля, че винаги можем да се подобрим, на работа, у дома със семейството си и като общество. Това може да ни мотивира да се стараем повече и да бъдем по-добри.

Коя е добрата новина, която искаш да прочетеш един ден и да се случи на теб и твоите близки?

Искам да прочета, че имаме страна, която насърчава всички свои хора да развиват бизнес или кариера у дома - в България, вместо да се налага да ходят в чужбина, за да намерят възможности. Мисля, че чета това все повече и повече, което е наистина добра новина.