Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Познавам някой от най-талантливите хора, които така и не са постигнали пълния си потенциал поради неспособността си да приемат критика или отхвърляне", споделя Манал Ел Фейтури, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Манал Ел Фейтури?

Казвам се Манал Ел Фейтури, учила съм АВА терапия за деца със специални нужди, след това учих в London school of musical theatre и тази година си взех изпитите по анатомия, физиология и патология от курса ми по алтернативна медицина. Проект, за който се вълнувам, е относно направата на документален филм за арабските артисти в България и наскоро аз и моят бизнес партньор получихме финансиране от националния фонд култура. Повечето от тези артисти са бежанци и работата по филма ще е наистина от значение.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Учих в арабско мюсюлманско училище, което не ми предоставяше много възможности за развитие в изкуствата. Кариерата ми се промени, когато станах по-голяма и можех финансово да се издържам. Ходех на уроци по belly dance в близкия фитнес и учителката ме попита дали бих била част от благотворителното шоу, което прави. Съгласих се с голяма радост и тя ми даде 20 секундно соло в групово представяне.

След шоуто учителката ми каза че Робърт Плант от Led Zeppelin е бил на шоуто, за да гледа дъщеря си, която беше една от соло изпълнителките и ме е посочил с думите внимавайте с тази малката, ще бъде звезда! Заради този коментар бях поканена да бъда солист в тяхното турне в Обединеното кралство. Смятам че това беше сламката, която запали огъня.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Никога не съм предполагала, че ще стигна толкова далеч като 24 годишна необучена професионално в нищо като пеене, танци или актьорско майсторство. Всички смятаха, че съм луда и че съм обречена на провал, но аз съм Дева с огромен хъс и живея по следния цитат:

"Уменията се развиват с часове и часове и часове на бъхтeне по занаята" - Уил Смит.

Познавам някой от най-талантливите хора, които така и не са постигнали пълния си потенциал поради неспособността си да приемат критика или отхвърляне.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Със сигурност съм удовлетворена. Ако бях надминала всичките си мечти, то тогава кариерата ми би била към края си. Вярвам, че никога не трябва да се спираме да творим, да създаваме нови цели и мечти.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Да, бих станала ветеринарен лекар (смее се).

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са много важни, защото няма по-добър начин да се научиш от това реално да го правиш. Причината поради която смятам че е добре един млад човек да ходи по стажове е, че за да си добър в дадена индустрия трябва да познаваш всички нива от най-ниското до най-високото, както и отговорностите свързани със съответните позиции. Това дава един много по общ поглед и разбиране на процесите в индустрията.

Манал Ел Фейтури

Снимка: Адриана Чапкънова/кадър от филма "Изгубен и намерен в Рим" (Lost and found in Rome)

Преди 1 година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Най-важното е да искат да работят и да са страстни относно работата, която ще правят. Трябва да харесваш каквото правиш, по този начин няма да работиш и ден, а ще е като хоби - нещо приятно.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Притесненията, които студентите трябва да имат предвид е бекграунда на компанията и да се уверят че компанията има възможността реално да ги научи на полезни умения, които ще им донесат дългосрочни ползи.

Манал Ел Фейтури

Снимка: Адриана Чапкънова/кадър от филма "Кралски цвят" (Royal Blossom)

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В България повечето хора си мислят, че университетите в Англия предлагат много по-добро образование, но според мен това не е така. Ръстът на грамотност в България е 98.3%, докато в Америка на пример е около 80%. Ако сравним процентите с Англия, където ръстът е 99%, разликата е минимална (0.7%).

Каква е рецептата за кариерен успех на Манал Ел Фейтури?

Достатъчно късмет имах. (Смее се) Прави нещата, защото обичаш да ги правиш, а не защото искаш да се насладиш на последствията. Аз искам да съм артист, защото обичам да правя изкуство, не защото искам да съм известна.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Страстна, развиваща се, устремява.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Не слушайте какво ви казват хората, прекарвайте време сами и си помислете какво можете да направите за да "нахраните" душата си.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Вярвам, че не бива да говорим за бъдещите си намерения и желания, суеверна съм (смее се). Когато се случи, ще направим още едно интервю, в което ще Ви разкажа.

Снимка: Адриана Чапкънова/кадър от филма "Кралски цвят" (Royal Blossom)