Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Идеалният кандидат" е страхотна инициатива на Дир.Бг, много е хубаво да се дава възможност на младите хора да се срeщнат с реалната работна среда и да могат да покажат и разгърнат потенциала си. За мен един идеален кандидат би трябвало да бъде не просто най-добрият в това, което прави, но и най-отдаденият и упорит, този, който не се страхува от препятствията, а ги приема като предизвикателства, като стъпала към успеха. Разбира се, това са качества, които се оценяват с времето, а когато отиде на интервю, според мен, кандидатът трябва да заяви своята мотивация, готовността си да се отдаде на професията и най-важното - да бъде си", споделя Лили Сучева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Лили Сучева?

Аз съм Лили Сучева - актриса, творец, човек на изкуството, който в свободното си време обича да рисува, танцува, да учи чужд езици и да се отдава на предизвикателствата, които животът му предлага. Родом съм от Благоевград, завършила съм Езикова гимназия със специалност "Френски и английски език" и в последствие, НАТФИЗ - "Актьорство за драматичен театър", при проф. Пламен Марков. Работила съм в част от театрите в България, но това, което напоследък се превърна в моя страст е киното, обожавам снимачната площадка, усещам я като свой втори дом. Развивам себе си в тази посока, отскоро работя и с агент по проекти извън България и така имам шанс да играя на чужди езици, което намирам за изключително приятно и развиващо актьорския ми потенциал. На този етап се подготвям за снимки на английски web сериал, предстоят ми и снимки в български филм през август, както и снимки в български сериал.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки на професионалната сцена бяха в театъра в Ловеч, в пиеса, режисирана от изключителния Йосиф Сърчаджиев, една много приятна и важна за мен среща, от която научих много за професията и за театъра, такъв какъвто е бил по времето, в което са творили едни от най-големите ни актьори. Малко по-късно съдбата ме срещна с Диана Добрева, в театър Българска армия, със Стоян Радев в Народен театър "Иван Вазов", работила съм и в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в родния ми град, откъдето също имам прекрасни спомени.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Представях си, че ще бъда част от трупата на някой от нашите столични театри, но с течение на времето тази представа бе изместена от по-големи мечти, свързани със световното кино.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си?

За мое огромно щастие успявам да сбъдвам мечтите си, разбира се, за някои от тях съм си дала повече време, а най-хубавото е, усещането че вървя в правилната за мен посока и някой ден, надявам се, ще ги надмина.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Разбира се, на човек винаги му хрумват много неща, които би променил, ако можеше да размаха магическа пръчка и да върне времето назад, но истината е, че човек е това, което е, до голяма степен и заради пътя, който изминава - така че - не, не бих променила нищо, за да бъда тази Лили, която съм сега, колкото и трудно да ми е било понякога.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

За мен всеки досег на младите хора до реалната работна среда е от изключително значение. Там е мястото, където се срещаш с действителната бъдеща професия, която искаш да упражняваш и също така може да бъде мястото, където да вземеш решение това ли е твоят път, тази ли е твоята професия, това ли е истинското ти призвание. От своя опит на актриса, но и на педагог (тъй като помагам в подготовката на кандидат студенти) виждам, че понякога само голямото желание не е достатъчно, необходимо е да се изправиш срещу действителността на професията, която си избрал и да видиш дали тя е тази, която ти носи удовлетворение и смисъл, но и дали ти самият си готов да й се отдадеш изцяло, въпреки трудностите и пречките по пътя - това със сигурност важи за хората на изкуството, но предполагам е валидно и във всяка друга сфера.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Страхотна инициатива на Дир.Бг, много е хубаво да се дава възможност на младите хора да се срeщнат с реалната работна среда и да могат да покажат и разгърнат потенциала си. За мен "Идеалният кандидат" би трябвало да бъде не просто най-добрият в това, което прави, но и най-отдаденият и упорит, този, който не се страхува от препятствията, а ги приема като предизвикателства, като стъпала към успеха. Разбира се, това са качества, които се оценяват с времето, а когато отиде на интервю, според мен, кандидатът трябва да заяви своята мотивация, готовността си да се отдаде на професията и най-важното - да бъде себе си.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Веднъж избрали образованието си, студентите би трябвало да знаят кой стаж, с какво би могъл да им бъде полезен. Не съм разговаряла със студенти на тази тема, но това, което ми се е случвало е да говоря с хора, които не могат да решат с какво искат да се занимават в живота си, не могат да изберат подходящото за тях образование. За мое огромно щастие аз никога не съм имала този проблем, винаги съм знаела какво искам и това ми е давало смисъл в живота.

Какво бихте посъветвала младите таланти на България?

Моят съвет към младите хора е на първо място да послушат себе си, да усетят какво би ги направило истински щастливи. Разбира се, не трябва да се пренебрегва и финансовата част на нещата, но какво знае един артист. :)

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

От това, което помня от преди няколко години, когато бях студент, образователната ни система държи добро ниво (и го казвам от позицията на човек, учил не само в Националната ни академия за театрално и филмово изкуство, но и Френска филология в Софийския университет). Това, за което може да се помисли, според мен, е да се даде възможност на учениците, в последните години от гимназията, да профилират предметите, които наистина ги влекат, за да могат по-пълноценно да се развиват в посоката, която искат.

Каква е рецептата за кариерен успех на Лили Сучева?

За мен правилната формула всеки трябва да намери сам за себе си. С течение на времето осъзнах, че е много важно човек да знае крайната си цел и да върви устремено към нея, да премахва всяко нещо, което го отклонява от пътя му натам и колкото и трудно да е в момента, никога да не се отказва, защото какво губим в крайна сметка - най-много да сбъднем мечтите си.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Вяра, талант, упоритост.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

От близките си винаги съм чувала, че трябва да съм упорита и никога да не се отказвам и че рано или късно, успехът ще ме сполети и усилията ми няма да бъдат напразни.