Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Нивото на подготовка в университетите ще бъде по-високо, когато преподавателите получават достатъчно високо финансово възнаграждение, което да ги мотивира да работят с удоволствие и така ще предадат максимума от своите знания на студентите си", споделя Лана Гекова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Здравейте аз съм Лана Гекова. На 28 години от София. Завърших НАТФИЗ в класа на проф. Пенко Господинов през 2020-та година със специалност "Актьорство за драматичен театър". От 2 години съм в трупата на Сатиричен театър "Алеко Константинов", за което съм много щастлива и благодарна.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки към актьорството бяха в школите на Петър Върбанов театрална студия "Игра ". Всъщност , като се замисля най-първите ми бяха на беседка в квартала, в който израснах и разсмивах приятелите си като имитирах новините заедно с приятелка. Бях на 11.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Нямам конкретен отговор, може би все още искам да си я представям пълна с  възможности и предизвикателства , като цяло заета.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Опитвам седа ги постигам. Не мога да кажа дали съм ги достигнала , но знам , че обичам да мечтая и това ме мотивира да се стремя да ги надминавам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, не бих.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Разбира се, че са важни. Стажовете дават възможност на младите хора да навлязат в сферата, която ги интересува и да добият опит от професионалисти.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мисля си, че доста неща се свеждат до това, дали обичаш това, което правиш. Така, че може би е важно да намерят това, което обичат. Така ще имат нужната мотивация,  желание, ще се интересуват и ще искат да разбират и да се учат още повече.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Може би не намират нужната информация за тях . Не всички са равнопоставени пред тази възможност, особено в изкуството.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не знам дали е достатъчно. Но може би, ако заплатите на преподавателите се вдигнат, това би ги мотивирало да вършат работата си с удоволствие (разбира се има изключения).

А, когато те са запалени, няма как да не предадът част от това на студентите си. Тази работа е много деликатна, наистина младите хора попиваме доста бързо от неща, които ни засягат и искаме толкова силно. Мисля, че този обмен между учител и ученик е изключително важен и трябва да му се обърне внимание и да се прояви отношение.

Каква е рецептата за кариерен успех на Лана Гекова?

Винаги Може Още!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Най-близките ми хора винаги са ми казвали истината. Така че от тях очаквам само и единствено това и такава посока на съвети.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да са смели , да не се страхуват, че ще се изложат , да опитват, да работят много, да не ги мързи. Да имат любопитство към заобикалящия ги свят, а не само към себе си.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Искам близките ми да са здрави и да съм до тях и те до мен. Иначе много конкретни добри новини имам в главата си. Но ги мисля и се старая да ги следвам, да чакам активно и да имам воля.