Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 6 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Кристина Верославова.

Коя е Кристина Верославова?

Родена съм в град Варна и съм на 31 години. Минала съм през Руско училище, Английска езикова гимназия, университет в Бирмингам, от който взех бакалавър по Международен бизнес с руски език, за да стигна до актьорско майсторство в школата на Лий Страсбърг в Лос Анджелис. В момента работя като актриса.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

- Модата може би постави началото на пътя ми, когато през 2005 спечелих конкурса "Супермодел на България"" и заминах за Милано. Години наред работих като модел в чужбина, докато не реших, че е време да запиша бакалавър в Англия. В Лондон работих по специалността си известно време, но пак се върнах към модата и в последствие дойде и желанието ми да уча актьорско майсторство. Началото на актьорската ми кариера започна преди няколко месеца със сериала Татковци, в който играя детската учителка Яна Пашова.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

- На 20 години все още нямах ясна идея какво искам да работя, така че със сигурност не съм си представяла нищо конкретно свързано с кариерата ми. По- скоро си дадох време да потърся с какво наистина би ми доставило удоволствие да се занимавам. Мисля, че е изключително важно човек да си даде шанс да намери себе си и правилната професия за него. Минах през много неща. Отне ми 10 години да го открия...

Снимка: Личен архив

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

- Не използвам думата ""мечта"" в контекст на кариера. Поставям си цели, които постигам с много дисциплина, концентрация и отдаденост. За моите мечти...не мисля, че е много удачно да се сбъдват...би било притеснително за семейството ми един ден да се събудя като фея и да мога да летя :)

- Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

- Всичко, което ни се случва ни учи на нещо. Най- много съм научила от грешките си и от трудните моменти. Тоест, категорично не бих променила абсолютно нищо.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

- Според мен стажът е много важна стъпка, тъй като това е чудесен начин малко по малко да натрупаш увереност и практични знания. Но за мен най-ценното на стажа, е че ти дава възможност да видиш себе си в конкретната работна среда и да прецениш дали наистина е подходяща за теб.

- Преди 6 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Живеем в свят, в който коктейлът от глобализация и дигитализация създава една напълно нова реалност. Смятам, че сега, повече от всякога владеенето на езици, добрите комуникативни умения и дигитални познания са повече от задължителни. Също така при кандидатстване за конкретен стаж, трябва да се усеща силното желание на кандидата да е част от компанията, както и че е жаден за нови знания и развитие.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

- Трудно ми е да говоря за България, никога не съм търсила стаж тук. За Лондон, проблемът беше, че стажовете изискваха кандидатите да имат вече натрупан опит, което беше абсурдно, защото се предполага, че току що си завършил университет. Откриването на подходящ стаж винаги е трудно, особено в България, където разнообразието и предлагането на стажове е в пъти по-малко от това в чужбина. Фактът, че повечето стажове са неплатени прави изборът още по-лимитиран.

Снимка: Личен архив

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

- Не съм учила тук и ми е много трудно да коментирам. Предполагам всеки университет е различен и някои са по добри от други, но в крайна сметка човек научава толкова, колкото сам реши.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Кристина Верославова?

- С каквото и да се захване човек, на първо място трябва да го прави от любов, а не просто от амбиция. Иначе винаги съм била много дисциплинирана, практична и отговорна.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- Разноцветна, магична и поучителна.

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

- Семейството ми винаги ме е подкрепяло във всички мои логични и недотам логични решения. Много съм им благодарна, че никога не са ме притискали да вървя по общоприетия път, дори когато на 28 заминах за ЛА и захвърлих години учене и труд. Може би най-честият съвет е да не реагирам прекалено емоционално на случващото се.

Снимка: Личен архив

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

- Не знам дали съм правилният човек, който да дава съвети за кариера, тъй като никога не съм я преследвала. Просто съм слушала себе си и винаги съм държала да правя нещата така, че да се чувствам добре, което естествено ми е коствало много и обикновено е водело със себе си много несигурност. Имах шанс да работя в големи компании на много добри позиции, но си тръгнах, защото знаех, че не е моето нещо. В този ред на мисли бих им казала, че най важното нещо е да слушат себе си и вътрешния си глас и да не ги е страх да рискуват. Да работят здраво, за това което искат, защото нищо не се случва от само себе си. Да са добри и да не забравят, че кариерата е важна, но никога не трябва да е на всяка цена.

- Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

- Искам всички, които обичам да са здрави.