Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 5 месеца и половина Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Ивет Лалова - Колио.

Коя е Ивет Лалова - Колио?

Ивет Лалова - Колио, на 37 години, от София, завършила "Международни отношения" в ЮЗУ, професионален спортист над 25 години, основател на "Ивет Лалова Спринт Академи".

Снимка: Личен архив

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

- Първите стъпки бяха чиста любов към спорта, не съм предполагала и никой не е очаквал, че това ще бъде моя професия.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

- Като дете бях сигурна, че ще имам кариера като адвокат, не атлет. Успехът и дълголетието в спорта са нещо, много крехко, много зависимо от допълнителни фактори и най-вече фактора физическо състояние. Много трудно може да се планира кариера на професионален състезател.

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

- Надминах ги многократно, точно защото няма мерило, колко дълга и успешна може да е една подобна професия. Щом продължава дълги години след общоприетото време за отказване от спорта, значи е успешна.

- Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

- Бих била много по-смела и рязка в решенията си. Много по-уверена. Защото сега разбирам, че е нямало нищо за губене.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

- Смятам, че са много важни. Най-добрия начин да разбереш, това наистина ли е твоята професия е като видиш нещата отвътре.

Снимка: Личен архив

- Преди около 5 месеца и половина, Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Коректност, точност, организираност, бърз ум. Качества, които биха впечатлили мен.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

- Нямам представа.

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

- Смятам, че е достатъчно, по времето, когато се дипломирах системата беше на световно ниво.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Ивет Лалова - Колио?

- Работа с мотивирани хора, търпение, труд и непрестанно желание за развитие.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- 25 години любов!

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

- Подкрепа в трудни моменти, споделена радост при победи и да слушам себе си, защото това е моят път и аз трябва да го извървя.

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

- Виждам все повече възможности за развитие на младите хора в България. Ще ги мотивирам, казвайки им, че от нас зависи бъдещето ни, нека мечтаят смело и не се страхуват да рискуват, дори и да грешат по някой път.