Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Всеки човек трябва да има своята лична мотивация за успех и само тогава ще може да се справя с живота и да върви напред. Не мисля, че някой може да бъде мотивиран, ако няма желание да постигне нещо", споделя Християна Луизу, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Християна Луизу

Певица по призвание и професия. Родена съм в Кипър, но живея в София вече от почти 13 години. Завърших НМА "Проф. Панчо Владигеров" и продължих обучението си в специалност мюзикъл в Лийдс, Англия. Солист съм в Музикалния театър "Стефан Македонски", гостуващ артист по частни събития, клубове и концерти с различни репертоари. Любовта към децата и музиката се превърна също в школа, в която обучавам млади таланти. Създавам авторска музика и съвсем скоро ще издам новите си песни.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Като изключим всичките изяви, които съм имала като дете по конкурси и концерти, първите ми професионални стъпки бяха още в Кипър, когато бях около 20-22 годишна. Тогава бях поканена в една група и пътувахме по участия. Беше полезен опит за мен. През 2015г. се явих на кастинг за "Х Фактор България" и с помощта на българската публика спечелих формата, което даде старт на кариерата ми и до днес.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Спомням си, че винаги съм искала да пея по големи сцени и да оставя следа след себе си. Много мечти ми се сбъднаха, но имам още много, които ме очакват.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Имам търпение и вярвам, че за всичко си има подходящ момент. На повечето хора ни липсва търпението и може би това е разковничето да успеем в начинанията си.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Дори и грешните избори, които съм правила са ме довели дотук, затова не бих променила нищо. Спрямо всичко, през което съм преминала съм постъпвала по начин, по който е бил реден за мен.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Мисля, че стажовете са полезни за да може един млад човек да приложи знанията си, да се сблъска различни ситуации, в които да намери своя почерк в работата си.

Преди една година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Според мен идеалният кандидат трябва да е позитивен, любопитен към света, креативен, смел и в крак с новите тенденции.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Може би липсата на не толкова голямата публичност, която да им дава широка гама от избор на стажове. Важно е да имаш избор , който да направиш осъзнато, но още по-важно е да познаваме себе си за да го направим. Радвам се, че от Дир.бг давате публичност на подобни въпроси.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Според мен е важно университетите в България, не само да учат студентите си на "суха" материя, но и да се съсредоточат в това техните студенти да практикуват знанията си и по този начин да създават истински професионалисти.

Каква е рецептата за кариерен успех на Християна Луизу?

Няма готова рецепта за успех, но моят начин е да не се отказвам, продължавам да се развивам за да се превърна в по-добра версия на самата себе си и приемам критиката положително като начин за самоусъвършенстване.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Постоянство, труд, любов.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да не се плаша от трудности в живота и да не вярвам прекалено много на ласкатели за да съм здраво стъпила на земята.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Всеки човек трябва да има своята лична мотивация за успех и само тогава ще може да се справя с живота и да върви напред. Не мисля, че някой може да бъде мотивиран, ако няма желание да постигне нещо.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Че живеем в по-мирен и спокоен свят, в който границите са спомен, а хората се приемат въпреки различията си навсякъде по света.