Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Забелязала съм, че колкото повече се фокусирам върху това какво мога да направя тук и сега, вместо това какво не съм направила в миналото, нещата ми се случват много по-успешно. Те просто се случват", споделя Габриела Станкова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Габриела Станкова?

Родена съм в София. На 31 години съм. Завърших Нов Български университет, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" и "Музика", както и "Фолклорна хореография" към ХТМУ София. Работя предимно на свободна практика. В момента участвам в няколко театрални постановки и един мюзикъл към Варненска опера. Имам детска фолклорна и театрална школа и рисувам! J

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки започнаха на 7 годишна възраст, когато се влюбих в българския фолклор и започнах да танцувам в ансамбъл. Няколко години по-късно влязох и в първия детско-юношески ансамбъл в България - "Изворче", като хорист.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава си представях по-различна кариера от сега, тъй като исках изцяло да се занимавам с фолклор, но по-късно открих голямата си любов - театърът.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не бих казала, че съм сбъднала докрай мечтите си. Някои са се осъществили, а други са дошли впоследствие, без да ги осъзнавам, а именно да работя с деца, което е едно от най- вдъхновяващото и зареждащо нещо за мен.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Радвам се, че успявам да правя от всичко, дори и по- малко. Така се чувствам пълноценна и дори по- съсредоточена. Все пак съм Близнак! ;)

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Нищо не бих променила.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че стажовете не са просто важни. Те са необходими за всеки млад човек, независимо в коя сфера е решил да се развива.

Преди 1 година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да бъде ерудиран, мотивиран и подготвен, че ще срещне трудности. А, за да впечатли компаниите, смятам, че трябва да покаже един добър успех, препоръки, ако има и разбира се трябва да притежава речева култура, да умее да се изряза добре, защото това е първото нещо, което прави впечатление.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудно ми е да отговоря еднозначно. Предполагам, че в различните сфери, пречките и трудностите са различни, но генерално бих казала, че това е ниското възнаграждение (ако има такова) и малкото свободни позиции и места, които да дадат възможност на младия човек да се научи и да се развие. Обикновено се търсят хора с опит. И обикновено искат хората с опит да бъдат и млади... Получава се един парадокс, но това е друга тема.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Смятам, че университетите в България, дават едно голямо количество информация, но не чрез практически методи, а чрез теория, която не винаги е съобразена със сегашната обстановка.

Каква е рецептата за кариерен успех на Габриела Станкова?

Забелязала съм, че колкото повече се фокусирам върху това какво мога да направя тук и сега, вместо това какво не съм направила в миналото, нещата ми се случват много по-успешно. Те просто се случват.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Разнообразна. Вдъхновяваща. Всепоглъщаща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Не обичам да поставям нито себе си, нито това, което правя на пиедестал. Смятам, че преди всичко е важно да бъдем реалисти. Всеки има вътрешни пориви и аз просто ги следвам.

Моите близки са хора, които се занимават с различни неща. Не бих казала, че имат отношение към това, което правя, защото не винаги могат да го разберат, което от своя страна ни е създавало и не малко противоречия. Но винаги са били щастливи, когато са ме виждали удовлетворена и винаги са се радвали на успехите ми.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Смятам, че процесът трябва да се случи двустранно. Младите хора идват с ново и чисто съзнание, те има с какво да допринесат за бъдещето ни и ми е много мъчно, когато такива хора напускат България, защото откриват реализация другаде. Смятам, че компаниите трябва да оценят и разберат това и трябва да им дават повече шанс, защото вярвам и знам, че ако те имат шанса, ще направят прекрасни неща и ще се развият кариерно тук.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

За близките ми най-добрата новина, която искам да чуя е, че са живи и здрави. Това ми е достатъчно. За мен важи същото.