Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 5 месеца и половина Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Евелин Костова.

Коя е Евелин Костова?

От Перник на 28 години съм. Завършила съм НАТФИЗ в класа на проф Стефан Данаилов. Работя в Театър Българска армия. Също така снимам в киното и телевизията. :)

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите професионални стъпки направих през 2012 година в "Къде е Маги" . Още не бях завършила гимназията. Всичко се случи много случайно, както се случват всички страхотни неща! Поканиха ме на кастинг, благодарение на сестра ми, която е била забелязана и харесана от сценариста Нели Димитрова. Сестра ми не се занимава с кино и театър, но пък имаме визуална прилика и така започна всичко.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Мечтаех за всичко това, което ми се случва в момента. Но не съм си представяла, че ще имам чак толкова предизвикателства и срещи с невероятни таланти!

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Много от тях съм сбъднала. Много други имам да досбъдвам. А трети тепърва да си ги помечтавам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, никога не се обръщам към отминали дни с такива мисли. Винаги и само с носталгия към отминалите моменти. Промените са за настоящето.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажът е много полезен за младия човек. Сега, зависи от професията. В нашата професия стажът няма да ти даде опит, но може да те запознае с обстановката. Било то в театъра или на снимачната площадка. Младият човек със сигурност има нужда от работа.

Преди около 5 месеца и половина Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да е упорит, целеустремен, да има знания и да умее да ги прилага. Също да може да представи себе си на интервю по най-добрия начин.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Според мен, да. Нямам достатъчно наблюдения. Но младият човек, ако иска да се развива и обогатява, би трябвало да може да го направи навсякъде.

Каква е рецептата за кариерен успех на Евелин Костова?

Много труд и вяра.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Интересна, разнообразна, удовлетворяваща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Близките ми много ме подкрепят. Особено след като се роди дъщеря ми Ивайла. Съветите им са да не се спирам.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Има една програма Able mentor, участвала съм в нея и съм била треньор на млади и търсещи се хора. Според мен примерът мотивира. Имаме си много примери тук в България. Не е нужно и да се ограничаваме. Можем да почерпим мотивация и от световни вдъхновяващи истории. Всеки голям успех има първа стъпка, тя може да бъде стаж. Но без първа стъпка няма как да стане.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

"Няма нужда хората да се притесняват за здравето си повече. Всички заплахи изчезнаха!"

- Звучи ми като прекрасна новина, която бих искала да се случи на всички ни.