Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 8 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Елена Василева.

Коя е Елена Василева?

Здравейте! Казвам се Елена Василева, на 22 години съм, родом от София, но като цяло израснах в красивото градче Ботевград. Именно там завърших средното си образование в ППМГ "Асен Златаров", а в момента съм последна година студент в НБУ, програма "Театър" в класа на доц. Снежина Петрова. Тренирала съм осем години лека атлетика, затова може да се каже, че спортът също е част от живота и ежедневието ми. Освен актриса, отскоро работя и като модел в България и чужбина. Обичам да се захващам с нови неща, това определено ме прави щастлива, любопитна и винаги търсеща!

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

За първи път стъпих на театралната сцена, когато бях шести клас. Винаги съм казвала, че за мен беше "любов от пръв поглед". Първите ми стъпки в тази насока се случиха благодарение на един училищен проект против тютюнопушенето "Аз не пуша, а ти?" по идея на моята класна г-жа Бисерка Петкова. Започнахме с кратки хумористични училищни скечове, в последствие отидох в детската трупа на ботевградския театър и накрая започнах да играя в градския драматичен театър, от който съм част и до днес! След това дойде ред и на университетския театър към НБУ, където играем с колегите ми под ръководството на режисьорите Марий Росен (Вишневи хора) и Десислава Шпатова (Жените срещу Дон Жуан). През тези години съм участвала и в няколко късометражни филма, телевизионни реклами, музикален видеоклип, модни каталози и списания и не на последно място, влязох в ролята на Лили в комедийния български сериал "All inclusive" 4!

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като всяко малко момиченце, което си мечтае да бъде актриса, предполагам съм си представяла как отивам в Холивуд и взимам първия си "Оскар", облечена в бухнала розова рокля (спомням си, че сама си я бях нарисувала, ха-ха). Е... имам още няколко години докато станат 10, но със сигурност няма да съм с тази рокля!!! 

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Моите мечти са толкова много и постоянно се умножават след всяка реализирана! Мисля, че това е смисъла на мечтите - постоянно да ги има и да имаме към какво да се стремим константно, иначе не е интересно и живота се превръща в едно безцелно съществуване!

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Абсолютно нищо не бих променила! Удовлетворена съм от пътя, по който съм минала и продължавам да вървя, защото е изпълнен с много труд, дисциплина, грешки и несполуки, които са ме направили човека, когото съм.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са може би най-важното и полезно нещо за младите хора, за каквато и професионална сфера да става въпрос! Стажът е равен на шанс. Шанс да се докоснеш професионално до попрището, което си избрал и разбира се, шанс да се докажеш и да заслужиш мястото си там. За съжаление в България, все по-малко талантливи млади хора имат възможността да се докажат именно поради недостатъчното наличие на стажове.

Преди 8 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Нещата са доста относителни. Всичко зависи от професионалната насока на стажа. Но ако трябва обобщено да "изваем" универсалния "идеален кандидат", със сигурност той трябва да бъде на първо място изключително дисциплиниран, трудолюбив, любопитен за нови знания, идеен млад човек. Иначе казано, "идеалният кандидат" трябва да бъде глътката свежест за въпросната компания, нейният скрит коз в предстоящи проекти!

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Със сигурност, както вече казах, най-трудно на първо място е откриването на стаж като цяло. А при откриването на подходящ такъв, понякога е доста трудно да получиш възможност да покажеш знанията си. Аз за щастие имах възможността да изкарам стаж към Съюза на българските артисти тази пролет, където се запознах със страхотни професионалисти и получих много нови знания. По време на стажа имах удоволствието да бъда част от организацията и провеждането на престижните ежегодни награди "ИКАР" и да се запозная лично с някои от най-добрите български артисти!

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Винаги съм била на мнението, че всеки човек еднолично е отговорен затова доколко предоставената му от университета или пък училище информация, успява да бъде асимилирана и запаметена. Ако нещо СЕ или НЕ СЕ получава, определено на първо място вината или заслугата е в самите нас. Разбира се, българската образователна система има своите минуси. Като най-голям такъв, отчитам липсата на желание у преподавателите да търсят иновативни подходи за предоставяне на информацията, които да събудят вниманието на студентите. Също така смятам, че липсва така наречената "цедка", с която повечето университети би трябвало да подбират своите бъдещи студенти. И въпреки множеството пробои в образователната ни система, ако всеки студент сам бъде отговорен за своето образование и бъдеще, всеки пропуск може да бъде преодолян!

Каква е рецептата за кариерен успех на Елена Василева?

Все още не смятам, че съм в позицията да давам "рецепти" за успех, но мисля че за всеки, който се стреми към успешна кариера би било полезно да се труди всеки ден, да е постоянен, да не спира да вярва в себе си и да мечтае!

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

РАБОТА В ПРОГРЕС

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Мисля, че майка ми е човекът, който е вярвал, вярва и ще вярва в мен, дори когато аз самата не го правя! Определено подкрепата на семейството ми е ключов фактор във всичко, което ми се случва до тук! Единствените съвети, които някога съм получавала от тях, е винаги да вярвам в себе си, да не се отказвам и да не се променям!

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих посъветвала всички млади хора да се борят за това, в което вярват! Знам, че е клиширано, но е истина, че към успеха няма директен асансьор...просто ще трябва да се качиш по стълбите. Трудът и постоянството винаги се отплащат, а шансове, които чакат да бъдат грабнати, дебнат отвсякъде!

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Няма по-добра новина от това всички да сме здрави, да сме заедно и в дома ни да цари мир и любов! Пожелавам на всеки да прочете такава новина за себе си!

Благодаря за интересните въпроси и ви пожелавам една здрава и успешна нова година, изпълнена с много постигнати цели и сбъднати мечти!