Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 8 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Димитър Живков.

Кой е Димитър Живков?

Роден съм в гр. Враца през 1984г. До 18тата си годишнина живях във Враца. Завърших техническа гимназия, но истинската ми страст беше театъра. Бях част от детски театър "Пионер" и въпреки че след 12 клас записах специалност Психология в СУ, кандидатствах и избрах НАТФИЗ. Завърших го през 2007г. в класа на проф. д-р. Атанас Атанасов. След завършването си съм бил част от трупите на сливенския, старозагорския театър, 7 години бях в сатиричния театър, известно време на свободна практика и от 2020-а съм част от Театър "Любомир Кабакчиев" гр. Казанлък. Там освен като актьор имам и няколко проекта като режисьор. Последният предстои да има премиера през януари 2021 г. - "4 жени без 4 G" от Петър Влайков.

Асистент съм по сценична реч на проф. д-р Любомир Гърбев в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

От малък съм по сцени, но професионалните ми прояви започнаха след първи курс в театралната академия. Мариус Куркински ме взе в спектакъла "Големанов" на МГТ "Зад канала". Игра се няколко сезона, обиколихме много фестивали и градове и навсякъде залите се пръскаха по шевовете. В спектакъла имаше големи артисти, от които учех много, с всяко представление. По това време започнах и да снимам в предаването "Език мой" на БНТ.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава имах примера на актьорите предимно то МГТ "Зад канала", които играеха, снимаха, записваха реклами страшно много. И въпреки че виждах колко са уморени и как се разкъсват между ангажиментите, си пожелах и на мен да ми се случи - да имам много и различни артистични ангажименти. Е, години след това, след като дойдох в София, нещата се подредиха точно така и наистина имах доста и различна работа. Сега съм на етапа, в който ми е важно не количеството, а качеството на ангажиментите, както и хората, с които мога да работя. За мен е важно да мога да избирам. Разбира се, без компромиси не може.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не знам дали съм си поставял дадени неща като мечти, но мисля че постигнах неща, които съм искал. И важното е, че се срещнах с хора, които са ми ценни, случиха ми се неща, които калиха характера и професионализма ми.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Има професионални избори, които направих, но не съжалявам, защото с времето се уверих че съм избрал правилния проект и хора, които са близки на сърцето ми. В други случаи ми се иска да не се бях доверявал така безрезервно.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Считам, че стажовете са нещо много полезно за всеки професионалист. Като артист се опитвам да извличам полезни знания от всеки ангажимент или среща. Стажовете дават възможност на младите да натрупат знания не само от професионален характер, но да опознаят и себе си, да проверят собствените си възможности, да обогатят културата и емоционалната си памет. За мен, като актьор, това е изключително важно.

Преди 7 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Предполагам, че всяка компания има свои специфични изисквания, но универсални качества, които няма как да не спечелят работодателя са точност, дисциплина, желание за усвояване на нови знания, добра работа в екип, съобразителност и умение за импровизация, добро познаване на етичния кодекс на фирмата и добро усвояване на спецификите на конкретната дейност. Аз съм научен и вярвам че в актьорството до траен успех водят 99% работа и 1% талант, но предполагам, че във всяка сфера е така. С времето характера и отдадеността бетонират пътя към успех във всяко начинание.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Предполагам, че изначалния проблем при всеки студент е откровения отговор "Защо го правя и какво наистина искам да постигна?". Друга трудност вероятно е финансовото обезпечаване за такъв избор. Не съм запознат в детайли с другите сфери, но в българската театрална система заплатите са изключително ниски и за млад току що завършил актьор или театрален специалист първите години в трупането на стаж са много трудни и свързани с много лишения и компромиси. Това е и причината много от завършващите студенти да изберат да рискуват със директно хвърляне в свободна практика и участия в спорадични артистични ангажименти или направо започват да работят нещо съвсем друго за да се издържат.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Вече и като преподавател бих казал, че има много какво да се желае от системата. Най-вече, би трябвало да се елиминира елемента на печалба от образованието, за сметка на качеството и студента. Тоест всеки учещ е важен и му се предлагат знания, за да ги възприеме, а по-късно и приложи. А не защото си плаща. Трябва да се приложи работещ механизъм, по който знаещият няма как да бъде изтласкан от плащащият. Онзи, които полага старание и се развива да бъде стимулиран, за сметка на човека без всякакви качества и положено старание, но който си плаща и има самочувствието, че може да купи преподавателите си. С една дума - да се вдигне повсеместно летвата и смали ситото.

Каква е рецептата за кариерен успех на Димитър Живков?

Характер, много работа, постоянно търсене и усъвършенстване на уменията, отдаденост, честност и щипка "Майната му!". В крайна сметка нещата не трябва да са на живот и смърт.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Роли, приятели, вдъхновение.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Често близките ми казват да се усмихвам повече и да го карам по-спокойно. Подкрепят ме да продължавам все така да ги радвам, да търся още предизвикателства и да продължавам да се развивам.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

За мен силна мотивация за днешния млад човек е възможността да използва всички средства на технологиите и достъпността до информация за своето развитие. Така всеки ще полезен и на себе си и на целта, която си е поставил. Знанието, мотивирания избор и посока винаги трябва да надделеят над посредственото съществуване.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Иска ми се един ден синът ми да каже, че е имал добри кариерни възможности в чужбина, но избрал тези в България, защото не отстъпват по нищо на чуждите. Че социалната, образователната, финансовата и културната ни система служат за пример на света